Αγροτικά

Διεθνής πιστοποίηση για Κορινθιακή σταφίδα και βιομηχανική ντομάτα

pistopoiisi-1.jpg
 
«Διαβατήριο» για τα ελληνικά προϊόντα αποτελεί ο εφοδιασμός τους με προϋποθέσεις και διεθνούς αναγνωρίσιμα πρότυπα, μέσω των προγραμμάτων πιστοποίησης και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, τόσο σε ότι αφορά την Κορινθιακή σταφίδα όσο και τη βιομηχανική τομάτα. 
 
 
Η Ομάδα Παραγωγών στα πλαίσια του επιχειρησιακού της προγράμματος έχει εντάξει τη μεν Κορινθιακή σταφίδα στο πρόγραμμα πιστοποίησης Agro και τώρα τη βιομηχανική τομάτα στο πρόγραμμα πιστοποίησης Global Gap.


Γι’ αυτό και χθες ξεκίνησε ο έλεγχος για την πιστοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης για τα δύο προϊόντα, από τον γεωπόνο- διευθυντή του αγροτικού τμήματος της Tuv Hellas κ. Θωμά Αραπογιάννη και τον εκπρόσωπο της συμβουλευτικής εταιρείας δράσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ‘Agrodata’ κ. Δημήτρη Οικονόμου.


Οι δυο τους είχαν συνεργασία με τον γεωπόνο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Κώστα Παπαγιαννόπουλο και τον πρόεδρο της Ομάδας κ. Χρήστο Βαλιανάτο
 
 
 
Κίνητρο για τους αγρότες 
 
 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος, η Ομάδα και τα προηγούμενα χρόνια είχε Agro για την Κορινθιακή σταφίδα και πλέον προχωρά σε πρόγραμμα πιστοποίησης και για την βιομηχανική τομάτα και αυτό εξήγησε θα γίνει και τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος παροτρύνει τους παραγωγούς, και ειδικά τους τοματοπαραγωγούς, να πιστοποιηθούν στο Global Gap, το οποίο ενισχύεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Από την πλευρά του ο κ. Αραπογιάννης εξήγησε ότι οι επιθεωρήσεις πιστοποίησης γίνονται σύμφωνα με διεθνή και ελληνικά πρότυπα και πρωτόκολλα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα και των Ελλήνων παραγωγών, που εφοδιάζονται πλέον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις με διεθνούς αναγνωρίσιμα πρότυπα, τα οποία όπως είπε είναι διαβατήριο για τις εξαγωγές τους αλλά και για τις μεγάλες ελληνικές αγορές. 
 
 
 
«Η πιστοποίηση είναι ένας από τους τρόπους ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να προωθήσει το προϊόν του. Η πιστοποίηση με βάση διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα, είναι το διαβατήριο και η έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι το προϊόν του έχει παραχθεί με βάσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αραπογιάννης. 
 
 
Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας σε ότι αφορά την Κορινθιακή σταφίδα είναι πιστοποιημένη με το ελληνικό πρότυπο Agro 2, το οποίο έχει φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά και για τη βιομηχανική τομάτα έχει πιστοποιηθεί με το διεθνές πρωτόκολλο Global Gap, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο και αναγκαίο για να ενταχθεί ή να μεταποιηθεί ένα προϊόν. 
 
 
Μαρία Καραμπάτση

Όλη η επικαιρότητα