Αρθρογραφία Ηλεία

Διετής προσχολική Αγωγή δεν γίνεται χωρίς νηπιαγωγεία

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα μπορούσε να  είναι η καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής. Δυστυχώς, η κυβερνητική επιλογή του τριετούς μεταβατικού σταδίου κατά το οποίο τα νήπια της κρίσιμης ηλικίας των τεσσάρων ετών θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία, δηλαδή δυο εξαιρετικά διαφορετικών δομών, θα προκαλέσει μόνο σύγχυση και υπέρμετρη ανισότητα.

To Υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες και εξομοιώνει δυο διαφορετικές δομές – παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων – για να πείσει πως καλύπτει τις ανάγκες των νηπίων της χώρας μας.

Κάποιοι Δήμοι, δηλαδή οι πλούσιοι, θα μπορούν να εξασφαλίζουν υποχρεωτική προσχολική Αγωγή και οι υπόλοιποι για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον δεν θα μπορούν να προσφέρουν το αγαθό της παιδείας στους δημότες τους.

“Αρχίζουμε να υλοποιούμε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, που είναι τα δίχρονα νηπιαγωγεία στους διάφορους δήμους κ.λπ. και όταν ολοκληρωθεί αυτή η κατάσταση σε όλη τη χώρα, τότε προφανώς θα είναι υποχρεωτικό.Αυτή είναι η λογική”  ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή αλλά η λογική αυτή είναι προβληματική καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα με την άθλια κατάσταση των σχολικών κτηρίων των νηπιαγωγείων. Aφήνει δε στην καλή προαίρεση του γονιού, στο τι τον βολεύει να αποφασίσει για το παιδί του, ένα αγαθό το οποίο η Πολιτεία οφείλει η ίδια να μπορεί να το προσφέρει σε όλους αφού η ίδια αποφασίζει να το θεσμοθετήσει.

Η λογική της κυβέρνησης είναι : Να το θεσμοθετήσουμε εμείς τώρα βιαστικά για να λέμε ότι το υλοποιήσαμε και κάποια στιγμή κάποιοι άλλοι που θα έρθουν ας βρουν τα κονδύλια για να φτιάξουν σύγχρονα νηπιαγωγεία και υποδομές ώστε να μπορουν να προσφέρουν αυτό το αγαθό στους πολίτες.

Το μεταβατικό στάδιο που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή στον νέο νόμο που συζητείται δεν περιλαμβάνει κανένα σχεδιασμό και πρόγραμμα δημιουργίας νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσλήψεις τραπεζοκόμων και άλλες υποστηρικτικές δομές απαραίτητες για την εφαρμογή της διετούς προσχολική αγωγής.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, μετά τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ η οποία όμως είχε από το 2007 συνυπογράψει σε κοινή ανακοίνωση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία την ανάγκη θεσμοθέτησης της διετούς προσχολικής αγωγής, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως εχει και θα περιλαμβάνει το άρθρο για τη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.Θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση, που θα ορίζονται οι περιοχές και ο τρόπος εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης κατα το μεταβατικό στάδιο.

Τέλος θα συσταθεί επιτροπή φορέων που θα γνωμοδοτήσει για τον τροπο εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης κατα το μεταβατικό στάδιο, εντός δηλαδή της επόμενης τριετίας.

Ο λαός μας λέει μια σοφή παροιμία πως : “Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια” η οποία καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη από τους πολιτικούς μας γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναβαθμιστεί η παιδεία στην Ελλάδα με νομοθετικές διατάξεις υποσχέσεων και μεγαλοστομιών αλλά μόνο με ένα ακριβές και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα επενδύσεων στην Παιδεία.Πρώτα θα φτιάξουμε σύγχρονες εκπαιδευτικές δομές, μετά θα αρχίσουμε να προσφέρουμε σύγχρονη παιδεία.

Όλη η επικαιρότητα