Ηλεία Υγεία

Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος: «Αδιαπραγμάτευτο κριτήριο, η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού»

Ακούστε το άρθρο

«Η συζήτηση για τους Οργανισμούς, επιβάλλεται να ξεκινήσει. Χωρίς προαπαιτούμενα, αφορισμούς και τεχνικές εντάσεις. Χωρίς κραυγές…», λέει χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για την τροποποίηση του Οργανισμού του Γ.Ν Ηλείας, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 10 Οκτωβρίου. Χαρακτηρίζει την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας «απίθανη», σημειώνοντας μάλιστα πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ήταν «πισωγύρισμα» και δηλώνει χαρακτηριστικά πως «…τα κάστρα, πέφτουν από μέσα».

Με αφορμή τις αντιδράσεις που ακολούθησαν του εγγράφου της 6ης ΥΠΕ προς την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας για την επεξεργασία προτάσεων για την τροποποίηση του Οργανισμού, ο κ.Διαμαντόπουλος, έσπευσε να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους», κάνοντας απαραίτητες διευκρινήσεις, επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία του υπό διαβούλευση Σχεδίου, αλλά και κάποια αρνητικά.

«Το Σχέδιο δεν κλείνει καμία Μονάδα…»

«Η τροποποίηση των οργανισμών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα. Υπάρχει ένα Σχέδιο, το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν έχει αποκτήσει νομική υπόσταση», λέει ο κ.Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά και σημαντικές στρεβλώσεις τους Οργανισμούς, που χρειάζονται διευθέτηση, γι’ αυτό και η συζήτηση επιβάλλεται να ξεκινήσει. «Το υπό διαβούλευση Σχέδιο, προβλέπει αύξηση των οργανικών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό. Δηλαδή, από 141 που είναι σήμερα, σε 182 αθροιστικά σε Πύργο, Αμαλιάδα και Κρέστενα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα ανάπτυξης νέων τμημάτων και ασφαλούς στελέχωσης υπαρχόντων, που σήμερα λειτουργούν οριακά. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με αυτό;», αναρωτιέται ο κ.Διαμαντόπουλος, ενώ στα αρνητικά στοιχεία του σχεδίου, επισημαίνει την αποδέσμευση του ΚΕΦΙΑΠ από το Γ.Ν Ηλείας και την ένταξή του – απευθείας – στην 6η ΥΠΕ. «Το Σχέδιο δεν κλείνει καμία Μονάδα. Τα ¨Κάστρα¨ πέφτουν από μέσα. Δεν τα κατεδαφίζουν οι αλλαγές στους Οργανισμούς», λέει χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή

Όσον αφορά την Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την τροποποίηση του Οργανισμού, έχει ήδη συγκροτηθεί με απόφαση του κ.Διαμαντόπουλου και αποτελείται από τον ίδιο, τον αναπλ. Διοικητή της Ν.Μ Αμαλιάδας Γιάννη Λέντζα, τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας των Ν.Μ Πύργου και Αμαλιάδας Χάλεντ Ακμπαράουι και Μίρρα Νατάλε αντίστοιχα, τις Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γεωργία Παπαδοπούλου και Αθανασία Πετροπούλου αντίστοιχα, τους Διοικητικούς Διευθυντές Ν.Μ Πύργου Δημήτρη Μποντζολή και Ν.Μ Αμαλιάδας Σοφία Κοτσαύτη καθώς και τον Επιστημονικά υπεύθυνο της Ν.Μ Κρεστένων Χρήστο Λιάτσο. «Η επιτροπή θα δουλέψει συντεταγμένα. Η προεργασία θα ξεκινήσει από τώρα ελπίζοντας ότι οι βασικές αρχές του Σχεδίου θα προσδιοριστούν και θα οριστικοποιηθούν γρήγορα. Με τεκμηρίωση, πραγματικά δεδομένα και απόλυτο κριτήριο την ασφάλεια του ασθενούς και του προσωπικού», είπε ο κ.Διαμαντόπουλος, ενώ αναφερθείς στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τον Συνδικαλιστικών Οργάνων, σημείωσε χαρακτηριστικά «Σέβομαι απεριόριστα το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συνδικαλιστικής έκφρασης. Περιμένω τις απόψεις τους. Σε κάθε περίπτωση όμως ο σχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας είναι επιστημονική διαδικασία που στηρίζεται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια».

Η πρώτη συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 10 Οκτωβρίου στη 1:00 το μεσημέρι.

Πισωγύρισμα η αυτονόμηση της Ν.Μ Αμαλιάδας

Ερωτηθείς, σχετικά με το θέμα της αυτονόμησης της Ν.Μ Αμαλιάδας, που φαίνεται να επιδιώκει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο κ. Διαμαντόπουλος σχολίασε πως, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται απίθανη, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η άποψη μου είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πισωγύρισμα. Τα τελευταία χρόνια, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχει κατακτηθεί – ως ένα βαθμό – μια ομογενοποίηση των λειτουργιών και ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών. Δε θα είναι ωφέλιμο και χρήσιμο να επιστρέψουμε στην εποχή που κάθε Μονάδα και κάθε τόπος περιχαρακωνόταν στον εαυτό του». Όσον αφορά δε την πρόταση του Σχεδίου σχετικά με την ενοποίηση των υπηρεσιών (π.χ μια Ιατρική Υπηρεσία και μια Νοσηλευτική για τις τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες) ο κ.Διαμαντόπουλος είπε πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι λειτουργικό. «Αυτό θα είναι ένα από τα αντικείμενα της Επιτροπής. Το Σχέδιο, όπως είναι διατυπωμένο στη γενική του μορφή, δεν προσδιορίζει ποια διασυνδεόμενα και με ποιο κριτήριο θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Δεν υπάρχουν «φέουδα» και «άβατα»

Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων, σχετικά με την εντολή της 6ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση μιας Παθολόγου και μιας νοσηλεύτριας από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας προς το Νοσοκομείο του Πύργου και το Κ.Υ Βάρδας αντίστοιχα, ο κ.Διαμαντόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά «Καθήκον και υποχρέωση της Διοίκησης του Γ.Ν Ηλείας είναι η ορθολογική κατανομή των ανθρώπινων πόρων του συστήματος. Η κατανομή προσδιορίζεται με κριτήρια αυστηρά λειτουργικά. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Στο ΓΝ Ηλείας δεν υπάρχουν «Βατικανό» φέουδα και άβατα. Το απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο στις επιλογές και τις αποφάσεις μας είναι η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού».

Διαβάστε ακόμη

Μηνυτήρια αναφορά για την αποψίλωση του νοσοκομείου Αμαλιάδας: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου!

Όλη η επικαιρότητα