Ηλεία

Δικ. Σύλλογος Ηλείας: Καμία στασιμότητα σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου

«Το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Οκτώβριο»
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με την επίσκεψη του κ. Δημάρχου Πύργου στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρα με αντικείμενο τη συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου και τη δήλωση του κ. Δημάρχου ότι «το έργο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί και ξεκινήσει», ο Δικηγορικός Σύλλογος του Πρωτοδικείου Ηλείας με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί τα εξής:

«Το έργο της επισκευής και της αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου αποτελεί από πολύ καιρό βασική επιδίωξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, ο οποίος ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία με σκοπό να ανακτήσει το κτίριο την εικόνα που πρέπει να έχει ένα δικαστικό μέγαρο, το οποίο φιλοξενεί την κορυφαία πολιτειακή διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης και αποτελεί ταυτόχρονα ένα ισχυρό τοπόσημο με ιδιαίτερο συμβολισμό για την πρωτεύουσα του νομού. Για το σκοπό αυτό καταβλήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με διαρκείς παραστάσεις στις κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά ακόμη και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν το αξίωμα κατείχε ο (και επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου) κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Με αφορμή τον επικείμενο τότε εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας δεσμεύτηκαν το 2017 επί υπουργίας Στ. Κοντονή και με τη συμβολή του τότε Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Γ. Σάρλη 163.000 ευρώ για τη διενέργεια εργασιών επισκευών και βελτιώσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου. Χρειάστηκε όμως στη συνέχεια η καθοριστική συμβολή του νυν Γενικού Γραμματέα κ. Παν. Αλεξανδρή, μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε κατόπιν προσκλήσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και συνεπεία οδηγιών του νυν Υπουργού κ. Κων/νου Τσιάρα, προκειμένου να υπερπηδηθούν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν επέτρεπαν την αξιοποίηση του ως άνω χρηματικού ποσού. Σε όλο αυτό το διάστημα η πίεση του Δικηγορικού Συλλόγου για την πρόοδο των σχετικών διαδικασιών ήταν συνεχής και έντονη, με τη βοήθεια πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Με βάση τεχνική μελέτη που συντάχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το έργο δημοπρατήθηκε με ανοικτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και περίληψη της σχετικής διακήρυξης δημοσιεύτηκε νομίμως. Μάλιστα η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών ορίστηκε για τις 4-10-2021, όπου και έλαβε χώρα η σχετική διαδικασία και πλέον είμαστε στο στάδιο όπου αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να κληθεί ο οριστικός μειοδότης για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.

Συνεπώς αναφορές ότι το έργο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν βοηθούν στο χρονικό σημείο όπου πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής του έργου. Ωστόσο είναι δεκτή κάθε βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί, έστω και τώρα που η πολύχρονη και σχεδόν μοναχική προσπάθειά μας πλησιάζει στην επίτευξή της».

Όλη η επικαιρότητα