Categories: Ηλεία

Δίκαια αιτήματα ενός αδικημένου κλάδου – Κτηνοτρόφοι μιλούν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για τα προβλήματα τους

Share

Απελπισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι της πεδινής Ηλείας, οι οποίοι, έρχονται αντιμέτωποι τη φετινή χρονιά με λάθη, τα οποία ζητούν να διορθωθούν, καλώντας την κυβέρνηση να τους απαντήσει τους λόγους που τον προηγούμενο μήνα δεν εισέπραξαν τις εξισωτικές αποζημιώσεις τους, τις οποίες λάμβαναν από το 2015.

Πρόκειται για χρήματα που ανέμεναν, όπως κάθε χρόνο, οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στις πεδινές περιοχές του Νομού και που όμως, δεν είδαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο «κενό», εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει γενικότερα η κτηνοτροφία. Όπως ανέφεραν στην εφ. «Πατρίς» κτηνοτρόφοι από τη Μυρτιά, η εξισωτική είναι χρήματα που έλαβαν  οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι τα τελευταία 7 χρόνια και με αυτά μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε έξοδα που απαιτεί το επάγγελμά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα κτηνοτρόφων από την περιοχή της Μυρτιάς, εξέθεσε τα σημαντικά προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, στο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Λευτέρη Βαρουξή, με τον οποίο είχε συνάντηση χθες το πρωί, στο χώρο του κοινοτικού καταστήματος Μυρτιάς. Οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν την εικόνα που βιώνουν από τον περασμένο Δεκέμβριο στον κ. Βαρουξή, ζητώντας του να μεταφέρει τα ζητήματα που τους απασχολούν στην κεντρική Κυβέρνηση και να συμβάλλει ώστε να βρεθεί λύση και η εξισωτική να επιστρέψει στους λογαριασμούς τους.

«Με αυτά τα λεφτά περίμεναν όλοι οι κτηνοτρόφοι να λύσουν τα προβλήματά τους, να ταΐσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι αδικία που μας τα έκοψαν, εμείς εδώ στην πεδινή Ηλεία είμαστε πιο στριμωγμένοι από τους συναδέλφους στις ορεινές περιοχές», ανέφεραν οι κτηνοτρόφοι που χθες συμμετείχαν στην συνάντηση.

Στο μεταξύ ακόμα μια παράμετρος, που οι κτηνοτρόφοι της πεδινής Ηλείας ζητούν να επιλυθεί, είναι το ασφαλιστικό τους ζήτημα, καθώς, όπως ανέφεραν, «δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο και έχουμε την χειρότερη ασφάλεια. Φτάνουμε να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70 έτη και παίρνουμε λιγότερα από αυτούς που λαμβάνουν εθνική σύνταξη».

Γεώργιος Αδαμόπουλος, κτηνοτρόφος

«Δεν μας έδωσαν την εξισωτική, μας την έκοψαν. Με αυτά τα λεφτά περίμεναν όλοι οι κτηνοτρόφοι να λύσουν τα προβλήματά τους, να ταΐσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι αδικία που μας τα έκοψαν, εμείς εδώ στην πεδινή Ηλεία είμαστε πιο στριμωγμένοι από τους συναδέλφους στις ορεινές περιοχές ,γιατί είναι καλλιέργειες τα χωράφια όλα και αν δεν έχεις ιδιωτικά, ή αν δεν έχεις νοικιάσει κάποιο χωράφι, δεν έχουμε τι να τα ταΐσουμε τα ζώα. Πρέπει να μας τα δώσουν τα χρήματα. Τον λόγο που μας έκοψαν την εξισωτική δεν μας τον λένε. Πήραμε πετρέλαιο για ζωοτροφές 0,60 λεπτά του ευρώ την προβατίνα. Στα 150 πρόβατα που έχω εγώ πήρα 90 ευρώ. Ούτε ένα ζευγάρι παπούτσια. Ένα δεύτερο θέμα είναι το ασφαλιστικό. Δεν μας έχει αγγίξει καμία Κυβέρνηση. Παίρνουμε λιγότερα από αυτούς που λαμβάνουν εθνική σύνταξη, δηλαδή εκείνος που δεν έχει πληρώσει ποτέ στο κράτος παίρνει 460 ευρώ και εγώ που πληρώνω κάθε μήνα το ΕΦΚΑ και που αν δεν το πληρώσω για ένα μήνα βγαίνω ανασφάλιστος παίρνω 380 ευρώ».

Παναγιώτης Μπαρτζίκας, κτηνοτρόφος

«Είναι αδικία για εμάς να κόψουν την εξισωτική. Έχουμε πολλά έξοδα και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Έχω 200 πρόβατα και έχασα 2 χιλ. ευρώ. Πρέπει να μας απαντήσουν γιατί τα έκοψαν και πρέπει να δουν την κατάσταση σοβαρά να πάρουμε την εξισωτική μας εμείς που είμαστε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και όχι όσοι δηλώνουν αλλά δεν έχουν. Πρέπει το υπουργείο να δει το πρόβλημα».

Λευτέρης Βαρουξής, πολιτικό στέλεχος ΝΔ

«Συναντήθηκα στη Μυρτιά με τους κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι με ενημέρωσαν για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Το πιο σημαντικό θέμα που οφείλουμε να δούμε είναι να τους ενημερώσουμε για ποιο λόγο η εξισωτική δεν μπήκε στους λογαριασμούς τους τον προηγούμενο μήνα. Να δούμε τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί αυτή η αδικία. Είναι κάποια λεφτά που τα είχαν υπολογίσει τα χρειάζονται και θα τους βοηθήσουν για να συνεχίσουν την εργασίας τους.

Τα κόστη είναι πάρα πολλά πλέον στην κτηνοτροφία, ναι μεν η τιμή του γάλακτος έχει ανέβει και αυτό είναι κάτι το οποίο τους βοηθά στην καθημερινότητά τους, όμως κάνουν μεγάλο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ένας κλάδος που είναι αδικημένος και πρέπει το αρμόδιο επιτελείο να βρει λύση στα λογικά επιχειρήματά τους, γιατί πραγματικά η ελληνική κτηνοτροφία περνάει δύσκολες στιγμές.