Καταναλωτές

Δικαστικό «φρένο» στην έξωση αν δεν προηγηθεί μείωση ενοικίου!

eksosi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Δικαστική απόφαση δίνει διέξοδο στους επαγγελματίες ενοικιαστές ακινήτων που βρίσκονται μπροστά στην απειλή της έξωσης λόγω της μείωσης του τζίρου τους λόγω της κρίσης. Ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να προχωρεί σε έξωση εάν πρώτα δεν ρίξει πρώτα το ενοίκιο!

Με βάση σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, απορρίφθηκαν ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε ιδιοκτήτης, για την πραγματοποίηση έξωσης  σε ενοικιαστή για λόγους δυστροπίας του τελευταίου, δηλαδή λόγω μη καταβολής του μισθώματος. Αιτία το γεγονός ότι ο ενοικιαστής είχε προχωρήσει σε τακτική αγωγή για μείωση του ενοικίου, λόγω της κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ «το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη υπαιτιότητας του μισθωτή», δεδομένης της γενικότερης κάμψης στην αγορά, τη μείωση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων και την κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.


Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς πολλοί καταστηματάρχες έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, μετά τη συνεχή πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια.

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται δεδικασμένο, καθώς εφόσον οι καταστηματάρχες – ενοικιαστές καταθέσουν αίτηση στο δικαστήριο για μείωση του ενοικίου λόγω κρίσης, μπορούν να επικαλούνται τη σχετική απόφαση και να ζητούν προσωρινή αναστολή του δικαιώματος των ιδιοκτητών να προχωρήσουν στην έξωση τους, λόγω καθυστέρησης καταβολής του μισθώματος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει ήδη συναινέσει σε μειώσεις ενοικίων.

Και αυτό καθώς γνωρίζουν πως εάν ο μισθωτής εγκαταλείψει το ακίνητο, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί νέος και μάλιστα σύντομα. Άλλωστε, στους εμπορικότερους δρόμους της Αθήνας, το ποσοστό των κενών καταστημάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30%.


Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα