Categories: Ελλάδα

Δίκη ΧΑ: Απολογία Μιχαλολιάκου χωρίς ίχνος μεταμέλειας

Share

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιχείρησε να καταδείξει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, “αδειάζοντας” την Τ.Ο. Νίκαιας. “

Προκλητικός και αμετανόητος μέχρι τέλους για τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και τις δικές του ευθύνες εμφανίστηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος στη διάρκεια της απολογίας του.

Αρνήθηκε τα πάντα, την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα τάγματα εφόδου και τις εμπρηστικές ομιλίες του ναζιστικού περιεχομένου, στην απολογία του ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μίλησε για «πολιτική σκευωρία» και αποδοκιμάστηκε όταν μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου από συγκεντρωμένους, ενώ οπαδοί του τον χειροκρότησαν.

«Είμαι αθώος», δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, και πρόσθεσε ότι «η δίωξη είναι προϊόν σκευωρίας και στόχευσης 25 χρόνων».

Επιχείρησε να διαχωρίσει τη στάση της Χ.Α. από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το δικαστήριο για το αν ενημερώθηκε και γιατί, το βράδυ του φονικού.

Ο ίδιος είπε ότι «τη δολοφονία στο Κερατσίνι την καταδίκασα από την πρώτη στιγμή… Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό δεν δικάστηκε ούτε κατηγορήθηκε ποτέ η ΟΝΝΕΔ ή η ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά τα ντοκουμέντα που υπάρχουν στη δικογραφία με τα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικού περιεχομένου ομιλίες του, ο Μιχαλολιάκος, προσπάθησε να τα υποβαθμίσει, χαρακτηρίζοντας τα «αποσπασματικές φράσεις».

«Για την ομιλία μου στις Θερμοπύλες το 2012 (τάγματα εφόδου), είπε πως δεν μπορεί να υπάρχει δίωξη με αποσπασμένες φράσεις, απευθυνόμουν στον κόσμο που ήταν μαζεμένος, 5.000  άτομα.. ήταν Χρυσαυγίτες  με ελληνικές σημαίες.. Ποια τάγματα εφόδου; Τάγματα δεν υπήρχαν».

Σε ό,τι αφορά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία ο ίδιος απολογούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση, ενώ είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για ρητορικό σχήμα που το κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι.

«Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό και αναφέρομαι στο πολιτικό κόστος. Είναι ένα ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Οι δημοσιογράφοι απέκοψαν μια φράση και έβγαλαν άλλα συμπεράσματα», είπε ο Νικος Μιχαλολιάκος.

Δολοφονία Φύσσα

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα τηλέφωνα που δέχθηκε το ίδιο βράδυ ο ίδιος από τον Ιωάννη Λαγό, ο επιχείρησε να πει ότι δεν ενημερώθηκε και ούτε είχε μάθει κάτι, για να επιμείνει στη θέση ότι «το κόμμα δεν είχε καμία σχέση».
«Ηταν ένας φόνος είπε, που ένας σκότωσε έναν άλλον. Το κόμμα δεν είχε σχέση».

Μιχ: Για τον φόνο δεν έμαθα ποτέ πολλά πράγματα.. Ήξερα  όμως ότι δεν είχε σχέση το κόμμα σε αυτό.

Πρόεδρος: Ακόμα το πιστεύετε αυτό;

Μιχ: Βεβαίως

Πρ: Με τι έχει σχέση;

Μιχ: Ήταν ένας άνθρωπος που δολοφόνησε έναν άλλον.

Πρ: Η παρουσία ατόμων από την τοπική Νίκαιας πως εξηγείται; Το sms που κάλεσε άτομα να πάνε εκεί; Εκτός Ρουπακιά;

Μιχ: Δεν μπορώ να ξέρω.. δεν πρόλαβα να μάθω και ούτε είχα σκοπό. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε το κόμμα να αναμειχθεί με την υπόθεση, με την οποία δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος : Ο Λαγός σας πήρε τηλέφωνο στις 00.40 .εκείνο το βραδύ. Οταν ήξερε ήδη για τον φόνο.

Μιχ: Δεν ξέρω αν είχε ενημερωθεί ο Λαγός, εμένα δεν μου είπε τίποτα.

Πρ: Πως εξηγείται αυτό;

Μιχ: Φαίνεται πίστευε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και γι αυτό δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα..

Πρ: Εσείς λέτε δηλαδή ότι ο Λαγός δεν το έκρινε σημαντικό;

Μιχ: Εγώ Ζήτησα να γίνει άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου.. Δεν το έκαναν γιατί από τα τηλέφωνα μου προκύπτει ότι είμαι αθώος.

Πηγή: kathimerini.gr