Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταδίκες μόνο για έξι από τους 68 σηματοδοτεί αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση

Ακούστε το άρθρο

Η εισαγγελέας της έδρας… ξήλωσε την Τετάρτη το βαρύ κατηγορητήριο που είχε απαγγελθεί στους κατηγορούμενους – Για ποιους πρότεινε ενοχή για κακούργημα – Οι αντιδράσεις

Μόλις έξι κατηγορούμενοι – από τους 68 συνολικά – θα πρέπει να καταδικαστούν για κακούργημα στην μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση που η πρόταση που έκανε, χθες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, γίνει δεκτή από το δικαστήριο.

Κατά την χθεσινή μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελέας της έδρας, επί οκτώ και πλέον ώρες… ξήλωνε το βαρύ κατηγορητήριο που είχε απαγγελθεί στους κατηγορούμενους της μεγάλης αυτής υπόθεσης, «κόντρα» σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της εισαγγελικής και ανακριτικής έρευνας και κυρίως «κόντρα» στα όσα αναφέρει για τους «68» το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

4985868

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο, από το «κάδρο» των ποινικών ευθυνών για την εγκληματική οργάνωση, θα πρέπει να βγουν όλοι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 18 συνολικά, ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και ακόμη 47 κατηγορούμενοι που φέρονται ως μέλη της.

4985870

Κατά την εισαγγελέα, οι 65 παραπάνω κατηγορούμενοι, θα πρέπει να απαλλαγούν από τα αδικήματα, κατά περίσταση, της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε κεντρικός σχεδιασμός ή γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής», δηλαδή του Μιχαλολιάκου και των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών της, «για τις εγκληματικές ενέργειες που καταλογίζονται στην Χρυσή Αυγή». Μάλιστα, οι ενέργειες αυτές, κατά την εισαγγελέα, αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» για τα οποία δεν μπορεί να φέρει ευθύνη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία, τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Ειδικά, δε, ως προς τις μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν στο δικαστήριο, η κυρία Οικονόμου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης. Η εισαγγελέας αφού επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις, δεν εισέφεραν τίποτα νεότερο στο δικαστήριο, αμφισβήτησε και την αξιοπιστία τους σημειώνοντας πως γεννούν πολλά ερωτήματα.

Για ποιους πρότεινε ενοχή για κακούργημα

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχοι για κακουργηματική κατηγορία θα πρέπει να κηρυχτούν μόνο έξι από τους 68 κατηγορουμένους. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (για τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή). Κατά την εισαγγελέα ο Γ. Ρουπακιάς, που τέλεσε χωρίς συνδρομή και άνωθεν εντολή το στυγερό έγκλημα, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο.

Οι υπόλοιποι πέντε για τους οποίους ζητήθηκε από την εισαγγελέα καταδίκη για κακούργημα είναι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων το 2012. Για τους συγκεκριμένους μάλιστα κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η αρχική τους κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού (αδίκημα και πάλι σε βαθμό κακουργήματος). Να σημειωθεί ότι κατά την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ωστόσο, «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν φροντίσει να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Αντιδράσεις

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα αλλά και φίλων του αδικοχαμένου μουσικού, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη δίκη. Μάλιστα, σε ένα διάλειμμα της διαδικασίας, η Μάγδα Φύσσα θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελέα. «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα, ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Σήμερα τον μαχαιρώνετε ξανά; Αιμορραγεί ακόμη η πληγή του..», ήταν τα λόγια της κυρίας Φύσσα προς την έδρα που εκείνη την ώρα αποσύρονταν από τη δικαστική αίθουσα.

4985871

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 8 Ιανουαρίου και η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται πάντως το νέο έτος με κάποιους να την τοποθετούν ακόμη και την άνοιξη του 2020.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα