Categories: Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής – Λαγός: Επιτέθηκε στο δικαστήριο – Τι είπε στην απολογία του

Share

Υπό τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του αλλά και υπό τις αποδοκιμασίες μελών του ακροατηρίου, που τον αποκάλεσαν «φασίστα» και «δολοφόνο», αποχώρησε σήμερα, μετά το πέρας της απολογίας του από το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός.

Ο υπεύθυνος ασφάλειας του Ν. Μιχαλολιάκου, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, πέρασε στην αντεπίθεση και με ένα παραληρηματικό λόγο επιτέθηκε στο δικαστήριο με σκληρές εκφράσεις και ξεσπάσματα, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να πει στα μέλη της έδρας: “Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία, δεν σας τα είπε κανείς από τους άλλους κατηγορούμενος μέχρι σήμερα θα σας τα πω εγώ”. Όσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ι.Λαγός την χαρακτήρισε “τραγική” ενώ μιλώντας για τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά, τον χαρακτήρισε “περαστικό” την Χρυσή Αυγή και πρόσωπο “με παρελθόν στο ΚΚΕ, όπως μάθαμε εκ’ των υστέρων”.

“Μου αποδίδονται ομιλίες, τηλεφωνήματα και μηνύματα. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Βρίσκομαι εδώ μετά από έξι χρόνια μόνο και μόνο για να απαντήσω. Γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν μου δόθηκε το δικαίωμα να απαντήσω σε όλα αυτά που μου αποδίδονται” είπε ξεκινώντας την απολογία του ο Ι. Λαγός για να συνεχίσει: “Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν έκατσε να ασχοληθεί ούτε με το βίντεο Μπαλτάκου, ούτε με τον Σαμαρά… Αυτή την στιγμή εγώ απολογούμαι για μηνύματα. Κάνανε συρραφή μηνυμάτων. Ζήτησα από την πρώτη στιγμή να υπάρξει άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου. Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μου. Γιατί; Γιατί αν γίνονταν θα αποδεικνύονταν ότι δεν έχει δώσει καμία εντολή”.

Κατά την απολογία του ο Ι. Λαγός εξαπέλυσε πολλές φορές επίθεση στη Δικαιοσύνη αλλά και προσωπικά στα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υποστηρίζοντας αρχικά ότι “κάποιοι επίορκοι έκαναν τη συρραφή των μηνυμάτων για να δημιουργήσουν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι “είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι”. Λίγο αργότερα, ωστόσο, επιτέθηκε προσωπικά στα μέλη της έδρας λέγοντας: “Μας τραβολογάτε εδώ και έξι χρόνια να απολογηθούμε για φωτογραφίες. Θα το ξαναπώ δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες, δεν έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θα ήθελα να δω την έδρα αυτού του ακροατηρίου να δικάζει ακροαριστερή οργάνωση με Καλάσνικοφ και να τους δείχνε φωτογραφίες. Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία. Δεν σας το είπε κανείς από τους άλλους. Θα σας τα πω εγώ. Είμαι υπερήφανος Έλληνας, δεν με φοβίζουν οι διώξεις. Μπήκα στη φυλακή γιατί έδωσα τρόφιμα και αίμα σε Έλληνες, αν είχε κλέψει τους Έλληνες θα ήμουν έξω…”.

Συνεχίζοντας το παραλήρημα του ο Ι. Λαγός ανέφερε απευθυνόμενος πάντα στην έδρα: “Και εσείς γνωρίζετε αν είμαστε μέλη εγκληματικής οργάνωσης, αλλά δεν έχετε το σθένος να τα αντιμετωπίσετε. Δεν τολμάτε να μπείτε στην ουσία της υπόθεσης να ερευνήσετε τις καταγγελίες Μπαλτάκου. Είναι ντροπιαστική η διαδικασία που ακολουθείτε…”. Μάλιστα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι θα συνεχίσει να απαντάει σε ερωτήσεις του μόνο αν γραφτεί στα πρακτικά ότι διώκεται για “ιδεολογικές απόψεις”.

«Περαστικός ο Ρουπακιάς»

Απολογούμενος για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ο Ι. Λαγός δέχθηκε “βροχή” ερωτήσεων από την έδρα για τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Απαντώντας ανέφερε πως ενημερώθηκε από το Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις. Όπως είπε, αρχικά ο Πατέλης του έλεγε ότι έχει προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. “Δεν μου ανέφερε το λόγο είπε ότι ήταν ασήμαντος, μετά μου είπε ότι κάποιος μαχαίρωσε κάποιον και ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν 2-3 τηλεφωνήματα. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από διαδίκτυο προσπαθούσα να μάθω τι είχε γίνει», υποστήριξε.

Πρόεδρος: Τον Πατέλη ποιος τον είχε ενημερώσει;

Κατηγορούμενος: Νομίζω ότι μπορεί να μίλησε με το Ρουπακιά αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Πρόεδρος: Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;

Κατηγορούμενος· Ίσως. Δεν θυμάμαι ποιος, αλλά δεν ενημερώθηκα από τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής Και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου εγώ το έδινα.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο για το πλήθος των τηλεφωνημάτων που δέχθηκε από τον Πατέλη, πριν και μετά τη δολοφονία (20 συνολικά σε σταθερό και κινητό τηλέφωνο) και κυρίως για το περιεχόμενό τους, ο Ι. Λαγός απάντησε ως εξής; “Είχε συμβεί μια δολοφονία. Μου έλεγε τί συμβαίνει, ποιος είναι αυτός αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν το περιμέναμε, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό θα είχε γίνει γνωστό”.

Κατά την απολογία του ο Λαγός ανέφερε ότι τη νύχτα της δολοφονίας μίλησε με τον Ν. Μιχαλολιάκο αλλά όπως υποστήριξε δεν του είπε απολύτως τίποτα για τα όσα μάθαινε, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο». Χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τί έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπα ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βέβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε».

Ερωτηθείς για τον Γ. Ρουπακιά ο Λαγός τον χαρακτήρισε «περαστικό» από το κόμμα, αφού «η Χρυσή Αυγή ήταν μία μόδα τότε», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ούτε κατ’ όνομα τον Παύλο Φύσσα.

Πρόεδρος: Είναι σε φωτογραφίες και σε εκδηλώσεις, μπορεί να είναι περαστικός;

Κατηγορούμενος: Δείχνουν 30 με 40 άτομα και αυτοί περαστικοί είναι!

Συνεχίζοντας ο Ι. Λαγός χαρακτήρισε τη δολοφονία Φύσσα “τραγική” και ανέφερε: “Ο καθ’ ομολογία δράστης λέει ότι μόνος του το έκανε. Πως είναι δυνατόν να έχουν διωχθεί τόσο άνθρωποι γι αυτό; Ένα ολόκληρο κόμμα. Αυτό αν δεν είναι παγκόσμιο ρεκόρ, σίγουρα είναι πανευρωπαϊκό”. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: “Εγκληματική οργάνωση χωρίς όπλα και χωρίς χρήμα δεν γίνεται, γελάνε και οι πέτρες”.

Ερωτηθείς για την άλλη κατηγορία αυτή της οπλοφορίας την οποία αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος υποστήριξε: “Είχα ένα όπλο για την ασφάλειά μου, είχε δεχθεί απειλές. Δεν το χρησιμοποίησα πουθενά. Και εγκαλούμε γι’ αυτό για εγκληματική οργάνωση;”.

«Αποχώρησα από τη Χρυσή Αυγή γιατί είχα διαφωνίες»

Σε άλλη ερώτηση της έδρας για τον αν σήμερα ανήκει στη Χρυσή Αυγή, ο Ι Λαγός ανέφερε ότι έχει αποχωρήσει. Υποστήριξε ότι ο λόγος της αποχώρησής του ήταν διαφωνίες που είχε με το Ν. Μιχαλολιάκο. «Ο Ν. Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως διαφωνούσε ακόμη και με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη δίκη: «Πίστευα ότι η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και όχι να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες. Δεν ζήτησαν δημόσια κάλυψη της δίκης…Είχα ζητήσει να κατατεθούν μηνύσεις σε διάφορους ψευδομάρτυρες .

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Νοεμβρίου με την απολογία του Ν. Μιχολαλιάκου.

via