Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Στραμμένα εδώ όλα τα μάτια της Ευρώπης – Έχετε τεράστιο βάρος στα χέρια σας»

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε σήμερα, με την αγόρευση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής, στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής, για την υπόθεση των αιγύπτιων ψαράδων.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Κώστας Σκαρμέας, ζήτησε την καταδίκη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών ώστε το αίμα του Παύλου Φύσσα «να είναι το τέλος της Χρυσής Αυγής».

Κατά την αγόρευσή του, περιέγραψε την επιχειρησιακή δομή της οργάνωσης και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαρκή εγκληματική δράση της, όπως έχει καταγραφεί μέσα από δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα και αυτή τη δίκη.

«Έχετε ένα τεράστιο βάρος στα χέρια σας»

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα φτάσει σχεδόν τις 450 συνεδριάσεις και θα είναι η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ιστορίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στο δικαστήριο αυτό τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, δεν είναι τυχαίο που έχουν έρθει στο ακροατήριο αυτά τα πέντε χρόνια δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο, μέχρι και αντιπροσωπεία δικαστών από τη Γερμανία, που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ναζισμός, παραβρέθηκε σε μια δικάσιμο στον Κορυδαλλό τον Οκτώβριο του 2017. Έχετε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος στα χέρια σας. Γιατί και από νομική και από ιστορική και από εγκληματολογική πλευρά, η δίκη αυτή είναι η πρώτη δίκη ναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης, είναι η ελληνική Νυρεμβέργη», επισήμανε ο Κώστας Σκαρμέας.

«Τι θα σημαίνει αν δεχτείτε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, όπως τους δέχτηκε η εισαγγελική πρόταση;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια και απάντησε: «Ότι στη Νέδα ψήνανε μπριζόλες, ότι οι στολές είναι ένδειξη πένθους και ότι ο Πανταζής δρούσε μεμονωμένα… Θα σημαίνει ότι την επόμενη μέρα της δίκης, αθώοι πια, θα συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια. Το αίμα του Παύλου Φύσσα θα είναι η αρχή της δράσης της Χρυσής Αυγής, όχι το τέλος όπως έγινε το 2013 με τις διώξεις. Με τον χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης η ελληνική δικαιοσύνη, πέρα από την ανταποδοτική και ειδικοπροληπτική λειτουργία του ποινικού δικαίου, ώστε οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι να ξαναγυρίσουν στα κελιά και μην μπορέσουν να συνεχίσουν την εγκληματική οργάνωσή τους εν καιρώ, θα έχει εκπληρώσει και τη γενικοπροληπτική λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης,που είναι και η πιο βασική, θα έχει στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η ρατσιστική και ναζιστική βια τιμωρείται αυστηρά στην Ελλάδα του 2020» τόνισε μεταξύ άλλων και κατέληξε:

«Επί τεσσεράμισι χρόνια συγκεντρώθηκαν μπροστά σας τα περισσότερα αποδεικτικά μέσα που είχε οποιοδήποτε δικαστήριο στην Ελλάδα για το αδίκημα του 187. Η πολιτική αγωγή συνεισέφερε όσο μπορούσε για να αποδειχθεί το αυτονόητο πια για τη Χρυσή Αυγή. Είναι στοιχεία που έχουν δει μέσα απ’ τη δημοσιότητα της δίκης εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, ευελπιστούμε ότι θα τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας και ότι η απόφασή σας θα είναι μία, ομόφωνη και συνεπής με τα στοιχεία αυτά: όλοι ένοχοι όπως κατηγορούνται».

Η εγκληματική δράση και η σχέση με την ΕΛ.ΑΣ

«Η επιχειρησιακή δομή της Χρυσής Αυγής αποτελείται από άτομα που κάνουν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις, κατέχουν παράνομα όπλα και επιτίθενται σε ομάδες-στόχους. Αυτά τα άτομα στα εσωτερικά έγγραφα της Χρυσής Αυγής λέγονται ομάδες ασφαλείας, στις μπλούζες τους είδαμε να αναγράφουν ομάδες κρούσης, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου τα χαρακτήρισαν τάγματα ασφαλείας, οι κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για ομάδες περιφρούρησης. Δεν έχει σημασία το όνομά τους, αλλά η εγκληματική δράση τους», είπε ο Κώστας Σκαρμέας.

Στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις «αποδεικνύονται από πολλές φωτογραφίες και βίντεο που βρέθηκαν στα κινητά και στους υπολογιστές των κατηγορουμένων».

«Μόνο ο στρατός και η αστυνομία στέλνουν τέτοιες εντολές για ενδυμασία και παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Και ήρθαν εδώ οι κατηγορούμενοι και μας είπαν ότι τα παντελόνια είναι μόδα και οι μαύρες μπλούζες έδειχναν πένθος γιατί ξέρουν ότι η ενδυμασία είναι άλλη μια ταυτοποίηση ότι οι ομάδες κρούσης που κάνουν τις επιθέσεις με αυτή την ενδυμασία, ανήκουν στο κόμμα της Χρυσής Αυγής» σχολίασε ο δικηγόρος αναφορικά με την ομοιόμορφη ενδυμασία των μελών της οργάνωσης.

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση χωρίς οπλισμό. Κι εδώ μιλάμε για οπλισμό που βρέθηκε απλώς στα σπίτια των κατηγορουμένων αλλά και μέσα σε γραφεία του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» σε όλη την Ελλάδα», είπε επίσης και αναφέρθηκε διεξοδικά στα ευρήματα μέσα στις Τοπικές Οργανώσεις και σε κινητό κατηγορούμενου ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσης της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία.

Ο Κώστας Σκαρμέας αναφέρθηκε και στο θέμα του πειθαρχικού συμβουλίου και των διαγραφών και σημείωσε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν προχώρησε στη διαγραφή του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη και του πυρηνάρχη Περάματος Αν. Πανταζή μετά τη δολοφονία του Φύσσα και την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αντίστοιχα, καλύπτοντας στις περιπτώσεις αυτές τις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης.

via

Όλη η επικαιρότητα