Ελλάδα

Δίκη Φιλιππίδη: Τεταμένο κλίμα και ολιγόλεπτη διακοπή στη συνεδρίαση

Ο ηθοποιός αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σε βιασμό κατ’ εξακολούθηση αλλά και σε δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών συνολικά γυναικών συναδέλφων του - Η στιγμή που σημειώθηκε ένταση και η ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ώστε να πέσουν οι τόνοι
Ακούστε το άρθρο

Από ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αντεγκλήσεις αλλά και διακοπές της συνεδρίασης ώστε να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο ηθοποιός αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σε βιασμό κατ’ εξακολούθηση αλλά και σε δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών συνολικά γυναικών συναδέλφων του.

Σήμερα, μάλιστα στο ακροατήριο, λόγω των αντεγκλήσεων που σημειώθηκαν η δεύτερη γυναίκα που κατήγγειλε τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού της το 2010 μέσα στο θέατρο «Μουσούρη», άρχισε να εξετάζεται από τους συνηγόρους της υπεράσπισης λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Όμως και τότε δεν έλειψε η ένταση και η ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Μ. Δημητρακόπουλος (συνήγορος υπεράσπισης Π. Φιλιππίδη): Αν υπήρχε μια γυναίκα που έλεγε ότι βιάσθηκε κατ’ εξακολούθηση και ότι αυτό της το θύμισε ένας φίλος της πως θα σας φαινόταν;

Μάρτυρας: Δε θα σας απαντήσω.

Μ. Δημητρακόπουλος: Μας είπατε ότι δεν ξεχνιέται αυτό το βίωμα.

Μάρτυρας: Εγώ μίλησα για τον εαυτό μου. Δε μπορώ να απαντήσω για άλλους.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πάντως δεν τον ξεχνάει;

Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά δε θα ξεχνούσα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποτέ συνέβη η απόπειρα βιασμού κατά τη δικιά σας άποψη;

Μάρτυρας: Την ημέρα ακριβώς δεν μπορώ να σας την πω. Το τοποθετώ όμως περί τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου του 2010.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποσά χρόνια πέρασαν για να κάνετε την καταγγελία;

Μάρτυρας: 11.

Μάλιστα, η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της σήμερα στο ακροατήριο ανέφερε πως το έναυσμα για να προχωρήσει στην καταγγελία της σε βάρος του ηθοποιού της το έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου, όταν μίλησε για τη δική της σεξουαλική κακοποίηση. Συνεχίζοντας η μάρτυρας κατέθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια είχε ανεπίσημα γνωστοποιήσει σε κάποιους το σκηνικό της απόπειρας βιασμού που κατήγγειλε. Όπως είπε, ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά ήταν και ο σύζυγός της.

Πρόεδρος: Δηλαδή το 2013 όταν είχατε μιλήσει σε κάποιους ανθρώπους είχατε πει και όνομα ή μόνο το περιστατικό;

Μάρτυρας: Στο σύζυγο μου με όνομα, σε φίλους σε κάποιους είχα πει και όνομα και σε άλλους μόνο το περιστατικό. Σε κάποιους από εκείνους που το ανέφερα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μου πρόσθεσαν και αλλά περιστατικά.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πως δεν το είπε κανείς πουθενά;

Μάρτυρας: Τα άτομα αυτά δεν το έκαναν αυτό ποτέ.

Μ. Δημητρακόπουλος: Όλοι μετά τη Μπεκατώρου ε;

Μάρτυρας: Για μένα η Παπαχαραλάμπους, Δροσακη και Αναστασοπούλου ήταν…

Μ. Δημητρακόπουλος: Μιλήσατε με αυτές;

Μάρτυρας: Όχι, δεν τις γνώριζα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Απλώς πληροφορηθήκατε τις καταγγελίες; Τον κατήγγειλαν για βιασμό;

Μάρτυρας: Όχι. Αλλά τον κατήγγειλαν για παραβατική, κακοποιητική, σεξουαλική συμπεριφορά και εκδικητική.

«Μεροληψία»

Νωρίτερα, ωστόσο, στο ακροατήριο είχε σημειωθεί μεγάλη ένταση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης του δικαστηρίου για απόρριψη της ένστασης που είχε καταθέσει η υπεράσπιση του Π. Φιλιππίδη. Με την ένσταση αυτή, η υπεράσπιση είχε ζητήσει να αποβληθεί η παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας ως προς την τρίτη γυναίκα που κατήγγειλε τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού της. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, η ένστασή της θα πρέπει να γίνει δεκτή γιατί δεν κατατέθηκε το παράβολο, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς της, και δεν περιλαμβανόταν στη δικογραφία.

Εν τέλει, το δικαστήριο με απόφασή του ομόφωνα απέρριψε την ένσταση. Το ίδιο είχε ζητήσει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας. Με την εισαγγελική πρόταση συμφώνησαν οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας, οι οποίοι μάλιστα «χρέωσαν» στην υπεράσπιση «αντιδεοντολογική δικηγορική συμπεριφορά» αλλά και προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας.

«Με βάση τη νομολογία του Αρείου Πάγου εάν δεν είναι μέσα το παράβολο στη δικογραφία, δεν μπορείτε να τους νομιμοποιήσετε» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος απευθυνόμενος προς το δικαστήριο. «Εμείς δεν κάνουμε guest star εμφάνιση στα ποινικά δικαστήρια, εμείς έχουμε γράψει νομολογία», είπε η έτερη συνήγορος του κατηγορούμενου, Κ. Πακιρτζίδου.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή της διαδικασίας, ο κ. Δημητρακόπυλος είπε στη πρόεδρο ότι θα ζητήσει «να έρθει επιθεωρητής και να παρακολουθεί τη δίκη», ώστε να διαπιστώσει τον τρόπο συντονισμού της. «Να ζητήσετε ό,τι θέλετε» του απάντησε η πρόεδρος.

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος απαντώντας στους συνηγόρους του Π. Φιλιππίδη τους είπε πως αν διαφωνούν με την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου, μπορούν να κάνουν έφεση και αίτηση αναίρεσης. «Με αυτό που λέτε, δημιουργείται η εντύπωση πως μπορεί να γίνεται η δίκη για το θεαθήναι» απάντησε ο κ. Δημητρακόπουλος ενώ η κυρία Πακιρτζίδου τόνισε: «Είπατε μόλις στον κ. Φιλιππίδη «για μας είστε ένοχος». Αυτό είναι μεροληψία εις βάρος του κατηγορουμένου. Θέλω διακοπή να συνεννοηθώ με εντολέα μου».

Πρόεδρος: Θέλετε να φύγω να έρθετε εσείς εδώ; Είμαστε δικαστήριο πρώτο βαθμού. Κύριε κατηγορούμενε εάν έχετε κάποιο παράπονο να μου το πείτε! Ενδεχομένως επειδή είμαστε και άπειροι όπως λέει και ο κ. συνήγορος σας να κάνουμε και λάθος. Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε και εσείς τα δικαιώματα σας εάν θεωρείτε ότι μεροληπτούμε. Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα, το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε καμία απόφαση.

Κ. Πακιρτζίδου: Είναι απαράδεκτο να του λέτε «κάντε έφεση»

Ζ. Σαλούστρος: Τι είναι αυτά που λέτε; Έχουμε χάσει κάθε μέτρο;

Μ. Δημητρακόπουλος: Έτσι όπως το διατυπώσατε ήταν σαν να μας λέτε στην έφεση θα εκφράσετε και αντιρρήσεις σας.

Πρόεδρος: Εάν χρειαστεί…

Μ. Δημητρακόπουλος: Τώρα το λέτε αυτό.

Κ. Πακιρτζίδου: Εάν ήσασταν ο Φιλιππίδης και ήσασταν στο Κορυδαλλό δε θα λέγατε τόσο εύκολα εννοούσα κάτι άλλο… Μάλλον έχει μεταφερθεί το θέατρο εδώ πέρα, θέλω να συνεννοηθώ με κ. Φιλιππίδη.

Μάλιστα, για λίγο η δίκη διεκόπη και όταν το δικαστήριο επανήλθε οι συνήγοροι της υπεράσπισης, τόνισαν πως η διατύπωση της προέδρου δεν ήταν ορθή.

Κ. Πακιρτζίδου: Η υπεράσπιση παραμένει στη θέση που σας έχει εκφράσει. Αισθανόμαστε ότι έχετε σχηματίσει άποψη για τον παρόντα κατηγορούμενο. Ο κ. Φιλιππίδης κάθε απόγευμα γυρίζει στον Κορυδαλλό ενώ έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Στον κατηγορούμενο δεν είπατε ποτέ τι προβλήματα έχει, αν θέλει νερό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάνατε και διάγνωση στην μάρτυρα, λέγοντας «μήπως σας έχει πέσει η πίεση;». Ξέρετε τι μου είπε ο εντολέας μου «έχει διερωτηθεί κανείς από την έδρα που γυρίζω και που πάω, εγώ δηλώνω αθώος και γυρίζω στον Κορυδαλλό». Η δήλωση σας η σημερινή φέρνει μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στην υπεράσπιση.

Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε, η συμπεριφορά μου απέναντι στην μάρτυρα ήταν ανθρώπινη. Προσπαθώ με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση να μπαίνω στη θέση όλων. Θέλω να έρθει η ώρα να σας ακούσω κι εάν και εσείς δεν είστε καλά, θα κάνω το ίδιο. Ξέρω τι σημαίνει πολύ καλά και μία ημέρα στη φυλακή, πόσο δύσκολη είναι για οποιονδήποτε.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα