Δίκη για διακίνηση ναρκωτικών σε Πελοπόννησο και Αττική: Από 7 ευρώ το γραμ. χασίς έως 120 ευρώ το γραμ. η κοκαΐνη

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα η δίκη της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς και εξαρθρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, μέσα από την παρακολούθηση τηλεφώνων.

Χθες στο εδώλιο κάθισαν 14 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνήθηκαν στο σύνολό τους τις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο της εγκληματικής ομάδας, υπό την επιβαρυντική περίσταση ότι το προσδοκώμενο όφελός τους από τις πωλήσεις υπερέβαινε τα 75.000 ευρώ. Ισχυρίστηκαν δε μέσω των συνηγόρων τους πως οι όποιες συναλλαγές και συμφωνίες στα τηλέφωνα δεν ήταν τίποτε παραπάνω από εξυπηρετήσεις μεταξύ χρηστών, που ο ένας πωλούσε στον άλλον για να βγάλει τη δόση του.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι στις 24 Αυγούστου είχαν συλληφθεί 7 ενεργά μέλη της οργάνωσης σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που έγιναν στην Καλαμάτα, την Κόρινθο και το Μενίδι Αττικής. Η σπείρα των Καλαματιανών διακινητών φέρεται να είχε ένα μεγάλο κύκλο πελατών και είχαν αναλάβει ένα μέρος από τη διακίνηση ηρωίνης αντικαθιστώντας τις δύο συμμορίες τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, που είχε εξαρθρώσει σε προγενέστερο χρόνο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.

Η δίκη τη Δευτέρα θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 170.000 ΕΥΡΩ

Οπως κατέθεσε χθες στο δικαστήριο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, η οργάνωση δρούσε από πέρυσι το Φεβρουάριο και είχε διακινήσει περισσότερα από 3 κιλά ηρωίνης, 7 κιλά χασίς και 400 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών ξεπερνούν τα 170.000 ευρώ. Ο ίδιος αστυνομικός κατέθεσε ότι από τα στοιχεία φαίνεται πως ο αρχηγός ήταν ένας 55χρονος Καλαματιανός, ο οποίος έχει καταδικαστεί ξανά για διακίνηση ναρκωτικών στο παρελθόν. Τις αποφάσεις -είπε ο μάρτυρας- έπαιρνε μαζί με συγκατηγορούμενό του με ισάξιο ρόλο με τον αρχηγό, με τον οποίο συναποφάσιζαν πότε θα οργανώσουν το ταξίδι για να αγοράσουν ναρκωτικά από το Μενίδι. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ως μέλη είχαν το ρόλο του μεταφορέα ή έσπρωχναν τα ναρκωτικά στις πιάτσες, δρώντας ως ντίλερ. Ο ίδιος αστυνομικός -ο οποίος ήταν και ο κύριος μάρτυρας για να δώσει στοιχεία σχετικά με τη δράση και τη δομή της οργάνωσης- είπε ακόμα ότι αν γινόταν διακίνηση μεταξύ χρηστών, αυτό συνέβαινε μόνο μεταξύ των κατώτερων μελών στην ιεραρχία. Ανέφερε ακόμα ότι οι κατηγορούμενοι ως αρχηγός και ο νεαρότερος σε ηλικία υπαρχηγός, είχαν γνωριμίες και διασυνδέσεις στο Μενίδι τέτοιες που τους επέτρεπαν να έχουν ένα μεγάλο κύκλο προμηθευτών και να πετυχαίνουν έτσι την αγορά καλύτερου προϊόντος σε συμφέρουσες τιμές.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι είναι όλοι τους ανεπάγγελτοι και με τα μεγάλα ποσά που κέρδιζαν από τη διακίνηση των ναρκωτικών, ζούσαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ερωτώμενος από το δικαστήριο για τις τιμές αγοράς και πώλησης των ναρκωτικών, είπε ότι προμηθεύονταν πάντα την καλύτερη ποιότητα, αγοράζοντας την κοκαΐνη από 35 έως 55 ευρώ το γραμμάριο και την πωλούσαν από 90 έως 120 ευρώ -ανάλογα και με το αν θα έκαναν παράδοση κατ’ οίκον, οπότε σε αυτή την περίπτωση ανέβαζαν την τιμή πώλησης για τις… έξτρα υπηρεσίες. Την ηρωίνη πωλούσαν -σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αστυνομικού- από 25 έως 30 ευρώ το γραμμάριο και αγόραζαν από 7,5 έως 9 ευρώ το γραμμάριο. Οσο για το χασίς, είπε πως δεν αγόραζαν ποτέ περισσότερο από ένα κιλό και το πλήρωναν από 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ το πωλούσαν από 5.000 έως 7.000 ευρώ το κιλό ή από 5 έως 7 ευρώ το γραμμάριο. Σημειώνεται ότι όπως ειπώθηκε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο κατηγορούμενος ως υπαρχηγός φέρεται ότι είχε διασυνδέσεις και με την πολυμελή εγκληματική ομάδα που εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας πέρυσι τον Μάιο και διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ

Οπως κατέθεσαν οι αστυνομικοί χθες στη δίκη, όλα ξεκίνησαν από μια πληροφορία την οποία η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας έκρινε ως αξιόπιστη, ότι ο φερόμενος ως αρχηγός και ένας ακόμα κατηγορούμενος ως μέλος θα καλλιεργούσαν φυτεία χασίς μαζί με κάποιους Αλβανούς. Ετσι ξεκίνησε πέρυσι στα τέλη Φεβρουαρίου η παρακολούθηση 4 τηλεφώνων Καλαματιανών και μετέπειτα κατηγορουμένων, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες πως διακινούσαν ναρκωτικά. Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των κατηγορουμένων ως μελών, οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών και διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ στο σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού βρέθηκαν επίσης ποσότητες ναρκωτικών διαχωρισμένες και ένα Καλάσνικοφ με το γεμιστήρα του θαμμένο κοντά στην αυλή του σπιτιού του (εκτός όμως του περιφραγμένου οικοπέδου του) μέσα σε ένα σακίδιο. Επίσης κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες, αγροκτήματα, αυτοκίνητα και εξωτερικούς χώρους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Ενα πολεμικό όπλο Καλάσνικοφ με ξιφολόγχη και γεμιστήρα με 30 σφαίρες. Ποσότητα χασίς βάρους 627,9 γραμμαρίων. Ποσότητα ηρωίνης βάρους 13,6 γραμμαρίων. Ποσότητα μεθαδόνης βάρους 89,6 γραμμαρίων. 2 δενδρύλλια χασίς. 60 ναρκωτικά χάπια. Κυνηγετικό όπλο και σπάθα. Το χρηματικό ποσό των 2.720 ευρώ. 3 ζυγαριές ακριβείας. Ποσότητα πυρίτιδας βάρους 18,6 γραμμάριων. Αυτοσχέδιο βεγγαλικό (σαΐτα). Στρογγυλή σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας. 3 οχήματα. Υπολογιστής παλάμης (tablet). Αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

 

 

Πηγή: eleftheriaonline