Ελλάδα

Δίκη Μάτι: Φωτογραφίες θυμάτων στα έδρανα – Συγκλονιστικές οι καταθέσεις

Η πρωτοφανής όσο και συγκλονιστική αυτή ενέργεια, προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση της προέδρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και συνηγόρων υπεράσπισης.
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η δίκη, άρχισε σήμερα με φωτογραφίες των θυμάτων που τοποθετήθηκαν στα έδρανα.

Όταν η δίκη διεκόπη οι συγγενείς βγήκαν έξω αγκαλιά με τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Σοκάρουν οι περιγραφές συγγενών θυμάτων και εγκαυματιών για τις δραματικές στιγμές που έζησαν.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία οι συγγενείς των θυμάτων έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, κρατούσαν τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων φωνάζοντας δυνατά τη λέξη «κακούργημα», καθώς ζητούν να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι απο πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Με τη συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας που έζησε τη φρίκη μαζί με τον μικρό γιο της, καθώς και Πολωνού τουρίστα που έχασε τη γυναίκα και το γιό του όταν αναποδογύρισε η βάρκα με την οποία διέφευγαν, συνεχίστηκε η δίκη

Η κα Αναγνώστου, πολυεγκαυματίας η ίδια και ο γιός της σώθηκαν τελευταία στιγμή ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «Έβλεπα τα πόδια του παιδιού μου να λιώνουν, γιατί οι παντόφλες που φορούσε κολλούσαν στην άσφαλτο. Δεν μπορούσα να τον πάρω αγκαλιά γιατί αν το έκανα αυτό θα είμαστε οι πρώτοι που θα εύρισκαν αγκαλιά. Ήμασταν μόνοι μας και καιγόμαστε. Η μόνη φωνή και τα ουρλιαχτά ήταν του παιδιού μου. Μια φωνή που την έχω μέσα μου, ακόμα και τώρα φοβάμαι να τον πάρω αγκαλιά».

Μάλιστα, η μάρτυρας ζήτησε από το Δικαστήριο να ακουστεί ένα ηχογραφημένο μήνυμα του γιού της που βίωσε τις φρικώδεις σκηνές της 18ης Ιουλίου 2018.

Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Θέλω να σας ζητήσω όλος αυτός ο πόνος του γιου μου να μην μείνει έτσι. Δυστυχώς εκείνος δεν έχει φωνή να σας το πει, εμείς έχουμε. Μου ζήτησε ο γιος μου να σας πω να γίνει κάτι να μην συμβούν ξανά όλα αυτά» ανέφερε η μάρτυρας και άφησε το ηχογραφημένο μήνυμα του αγοριού να ακουστεί στη δικαστική αίθουσα:

«Η ζωή μου πριν τη φωτιά ήταν καλύτερη και τώρα δεν είναι. Καήκαμε και δεν χαιρόμαστε για αυτό. Κανείς δεν χαίρεται όταν καίγεται. Ελπίζουμε να σας πουν να φύγετε από τα σπίτια σας, όταν θα έχει φωτιά», έλεγε το αγόρι προκαλώντας συγκίνηση στο ακροατήριο.

Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Όπως εξήγησε η κα Αναγνώστου, δεν ερχόταν βοήθεια από κανέναν μέχρι που εμφανίστηκε ένα βαν ιδιώτη: «Μας βάζει μέσα για να μπορέσουμε να φύγουμε. Μπαίνουμε μέσα τρεις και ξεκινάμε να φύγουμε. Μας λέει συνεχώς “κάντε υπομονή θα φτάσουμε. Θα μας πάνε τα παιδιά”. Ήταν δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που ήρθαν μόνοι τους γιατί άκουσαν ότι κάτω καίγονται και ήρθαν. Το άκουσαν. Από πού; Από τους ασύρματους που κάποιοι δεν άκουγαν. Μας πήγαν στο Σισμανόγλειο. Άλλος Γολγοθάς. Και αν δεν φτάναμε μόνοι μας θα είμαστε νεκροί. Με έβαλαν σε φορείο και με ένα ψαλίδι έκοβαν τα ρούχα μου. Μου έβαλαν έναν όρο. Είμαι σε ένα φορείο στον διάδρομο και απέναντί μου έχω μια πόρτα ανοιχτή και εκεί έβαζαν σάκους που στιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλον. Εγώ το ήξερα. Δεν ξέρω πώς άλλοι δεν το γνώριζαν».

«Ήρθαμε διακοπές στην Ελλάδα – Πήρα σε μαύρους σάκους την οικογένεια μου»

Στη συνέχεια καταθέτει ένας Πολωνός, ο οποίος ήταν σε διακοπές σε ξενοδοχείο στο Μάτι, όπως περιέγραψε έπεσε στη θάλασσα μαζί με τη γυναίκα και το παιδί του, ανέβηκαν σε μία βάρκα που αναποδογύρισε και έκτοτε δεν τους ξαναείδε ζωντανούς.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Από τότε η ζωή μου έχει τελειώσει όπως και όλων εδώ». Τα λόγια τού μάρτυρα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, συγκλονίζουν. Είχε έρθει με την οικογένειά του από την Πολωνία για διακοπές στην Ελλάδα. Τελικά πήρε μέσα σε «μαύρους σάκους» τόσο τη γυναίκα του όσο και το παιδί του…. «Με φωνάξανε και με ρώτησαν αν φορούσε κάτι στο λαιμό του το παιδί. Κατάλαβα ότι τους είχαν βρει. Σε ένα μικρό κτίριο υπήρχαν 4 μαύροι σάκοι. Στον πρώτο ήταν ο γιος μου και στο τέταρτο η σύζυγος μου. … Σας παρακαλώ πολύ για την απονομή δικαιοσύνης, παίρνω χάπια, δεν μπορώ να ζήσω», είπε, απευθυνόμενος στους δικαστές ο Κορζενιόφσκι Ζαροσλάφτς ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο.

«Είναι απίστευτο αυτό που ζω! Το ζω και το ξαναζώ μετά από 4 χρόνια!», τόνισε, καταθέτοντας ο Παναγιώτης Ντάγκαλος ο οποίος έχασε τη σύζυγο του εκείνη την ημέρα, ενώ κατάφερε να επιβιώσει ο ίδιος και ο 3,5 ετών γιος του.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα