Categories: Ελλάδα

Δίκη Λιγνάδη: Η ανατριχιαστική κατάθεση του τέταρτου μάρτυρα κατηγορίας

Share

Με συνταρακτικές λεπτομέρειες κατέθεσε σήμερα, για δύο περιστατικά βιασμού του από τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο τέταρτος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο μάρτυρας, που σύμφωνα με όσα είπε ήταν ένα παιδί, βασανισμένο και κακοποιημένο από την οικογένεια του, με μητέρα Ουκρανή και αλκοολική και πατέρα Πολωνό, επίσης αλκοολικό και βίαιο, που δεν τον αναγνώρισε ως παιδί του, ισχυρίστηκε ότι, βιάστηκε δύο φορές από τον κατηγορούμενο, όταν ήταν 17 ετών.

Όπως είπε η γνωριμία τους με το Λιγνάδη έγινε στο Μεταξουργείο και, όπως είπε, πήγε να συγκατοικήσει μαζί του, καθώς δεν είχε πού άλλου να μείνει, αφού στο σπίτι, όπου έμενε με την μητέρα του, τους είχαν κόψει και ρεύμα και νερό, ενώ όποτε επέστρεφε ο πατέρας του, κακοποιούσε και τους δυο.

Πολλές φορές στη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την Πρόεδρο, τους συνέδρους, αλλά και τον εισαγγελέα, γιατί παρέμενε στο σπίτι του κατηγορούμενου, αφού είχε βιασθεί.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι, έμεινε στο σπίτι του ηθοποιού επί οχτώ μήνες, μην έχοντας, πού αλλού να πάει και εκεί βιάσθηκε από τον σκηνοθέτη, τον οποίο είχε γνωρίσει στην πλατεία Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο.

Με την πρόεδρο έγινε ο παρακάτω διάλογος:

Πρ: Εφόσον ήσασταν σε τέτοια σύγχυση, γιατί δεν παίρνατε τα κλειδιά να γυρίσετε στο σπίτι;
ΠΦ: Αν πήγαινα σπίτι και έβλεπα πάλι τη μητέρα μου μέσα στους εμετούς στο πάτωμα.
Πρ: Δεν πήγατε όμως.
ΠΦ: Δεν ήθελα να ζήσω τις ίδιες σκηνές.

Το ίδιο λίγο αργότερα με τον εισαγγελέα:

Εισ: Μέχρι τότε ζούσατε με τη μητέρα σας;
ΠΦ: Ναι αλλά η μητέρα μου έπινε τα μεγαλύτερα διαστήματα.
Εισ: Οι συνθήκες διαβίωσης πώς ήταν;
ΠΦ: Δεν είχαμε ρεύμα από τα τέλη του 2014 και μετά κόπηκε και το νερό, γι’ αυτό είχα ζητήσει βοήθεια να πλύνω τα ρούχα μου.
Εισ: Κακοποίση & από τους 2 γονείς;
ΠΦ: Ναι, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από τα 10 & πιο έντονα από τα 12.
Εισ: Τι περιλάμβαναν;
ΠΦ: Μια έντονη σκηνή για μένα όταν κατοικούσαμε στην Κολωνού, ο πατέρας μου έσπασε την πόρτα, ξερίζωσε τα μαλλιά της μητέρας μου, εγώ βρέθηκα να κρύβομαι στο άλλο δωμάτιο, βγήκαν οι γείτονες & κάλεσαν αστυνομία.
Εισ: Ζητήσατε βοήθεια;
ΠΦ: Δεν είχα εκπαιδευτεί σαν άνθρωπος γι’ αυτό, δεν το γνώριζα.
Εισ: Ήσασταν μετά άνω των 15.
ΠΦ: Ζούσα μια τέτοια κατάσταση μόνιμα, ήταν ένας αγώνας επιβίωσης, να το πω κάπου μου ήταν δύσκολο γιατί η μητέρα μου ήταν παράνομη, δεν είχε χαρτιά.
Εισ: Δε γνώριζε κανένας στο σχολείο;
ΠΦ: Όχι εκτός από τη διευθυντήρια που είχε καταλάβει ότι η μητέρα μου δεν έρχεται και της είπα ότι δουλεύει.

Ο 24χρονος, σήμερα, μάρτυρας ανέφερε το πως γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεταξουργείο.

«Τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου του 2015, καθόμουν σε ένα παγκάκι στον Άγιο Παύλο με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας, το οποίο αποδέχτηκα, γιατί με ενδιαφέρουν οι τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε» είπε και συνέχισε:

«Το σκέφτηκα στην αρχή, αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του και εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζί στην περιοχή του Συντάγματος, καθίσαμε, ήπιαμε και το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε κάποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β΄ Λυκείου, ήμουν 17 ετών».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε πολλές φορές στη ζωή που είχε μέχρι τότε και από την οποία, όπως είπε, ήθελε να ξεφύγει.

Μάλιστα, ανέφερε πως είχε δεχθεί σωματική κακοποίηση -«ξύλο και αφαγία»- και από τους δύο γονείς του.

Σημείωσε ακόμη ότι η μητέρα του, παράνομη μετανάστρια από την Ουκρανία, τον εγκατέλειψε για να ζήσει τη ζωή της με έναν άλλο άνδρα.

«Δεν είχα πει σε κανένα τα προβλήματα που είχα, από ντροπή» είπε ο καταγγέλλων και στη συνέχεια υποστήριξε πως μίλησε στον Δημήτρη Λιγνάδη γι’ αυτά στις αρχές Φλεβάρη του 2015, όταν πήγαν μαζί σε μια παράσταση.

«Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε “δεν θέλω να στο επιβάλλω, δική σου είναι η επιλογή”» είπε ο νεαρός άνδρας.

Και συνέχισε: «Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη, γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω απ’ όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου».

Ο μάρτυρας ανέφερε πως, μετά από περίπου έξι συναντήσεις με τον κατηγορούμενο, αποφάσισε να πάει στο διαμέρισμά του.

«Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου… Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες ημέρες μου έδωσε και κλειδιά… Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα, πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση».

Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μάρτυρας: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε.

Ο 24χρονος ανέφερε ότι στην αρχή της συγκατοίκησής του με τον Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος ήταν πολύ ευγενικός, αλλά μετά υπήρχαν εντάσεις.

«Μου έλεγε να πιάσω δουλειά, αλλά δεν είχα χαρτιά…» είπε ο μάρτυρας και περιέγραψε στο ακροατήριο το σκηνικό της κακοποίησής του, για το οποίο έχει καταγγείλει τον σκηνοθέτη:

«Ένα βράδυ στις αρχές Μαρτίου του 2015 άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου, αν έχω κάνει σχέση. Του είπα πως όχι… Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω . Μου είπε ηρέμησε… Δεν μπορούσα να αντιδράσω, έκανα την πράξη με πολύ πόνο… Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα, γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω».

Ο 24χρονος ισχυρίστηκε ότι, συνέχισε να μένει στο σπίτι του Λιγνάδη, γιατί δεν είχε που να πάει, αλλά και για να του δώσει μια ακόμη ευκαιρία.

Για το δεύτερο περιστατικό βιασμού του είπε ότι, έγινε όταν εκείνος βρισκόταν με έναν φίλο του στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματος του κατηγορούμενου.
Στα μέσα Μαρτίου, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι πριν την έξοδο, άλλοι τρεις φίλοι, μεταξύ των οποίων ο άλλος μάρτυρας κατηγορίας για το περιστατικό της Επιδαύρου, ο μάρτυρας πήγε με έναν από τους φίλους στο υπνοδωμάτιο, για να συζητήσουν για τη μεταξύ τους σχέση, καθώς είχε εκδηλωθεί ερωτικό ενδιαφέρον, πρώτη φορά για κάποιον άνθρωπο.
Ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι με τα ρούχα και συζητούσαν, άνοιξε η πόρτα, μπήκε ο κατηγορούμενος και εντελώς απροειδοποίητα του κατέβασε το παντελόνι, τον εγκλώβισε με τη σωματική του υπεροχή και διείσδυσε μέσα του, ενώ το άλλο παιδί είχε προλάβει να αποχωρήσει.

Ο 24χρονος περιέγραψε ότι ένιωσε και πάλι παγωμένος και πήγε στο μπάνιο να σκουπιστεί και να πλυθεί, έβαλε τα κλάματα, αλλά δεν μπόρεσε να πει τίποτα σε κανέναν.

Είπε:

«Ήρθε ξαφνικά ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ό,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω».

Πρόεδρος: Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Πρόεδρος: Γιατί;

Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα, απ’ όσα έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε.

Τέλος, ο νεαρός ανέφερε πως είχε δει μια ακόμη φορά τον κατηγορούμενο «με ένα παιδί σκουρόχρωμο, που ήταν στα τέσσερα».
Όπως είπε, τότε ο σκηνοθέτης του ζήτησε να συνευρεθούν όλοι μαζί. «Εγώ δεν ήθελα και του το είπα» είπε ο μάρτυρας και υποστήριξε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης του απάντησε: «Μου το χάλασες».

Στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου, γιατί ούτε τη δεύτερη φορά δεν έφυγε από το σπίτι για να πάει στο δικό του, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες και ότι αυτό που ήθελε ήταν να μπορέσει να έχει έναν χώρο για να διαβάζει και να μπορέσει να τελειώσει γρήγορα το σχολείο.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του υποστήριξε ότι, από τα μέσα του καλοκαιριού, άρχισαν να έχουν εντάσεις με τον κατηγορούμενο και τελικά έφυγε από το σπίτι του τον Οκτώβριο.

Είπε ακόμη ότι όταν άκουσε στις ειδήσεις για τον κατηγορούμενο, άρχισε να καταλαβαίνει ότι αυτό που του είχε κάνει ο Δ. Λιγνάδης, πιθανότατα είχε συμβεί και σε άλλους.

Πρόσθεσε όμως ότι αρχικά, δεν ένιωθε ασφάλεια να προχωρήσει σε καταγγελία, καθώς αυτός ήταν ένας Ουκρανός μετανάστης χωρίς χαρτιά, ενώ ο κατηγορούμενος είχε φίλη πρώην υπουργό, που ο άνδρας της ήταν καναλάρχης και γενικώς ήταν άνθρωπος με μεγάλη εξουσία και δύναμη.

Η εξέτασή του από τους συνηγόρους και το δικαστήριο δεν ολοκληρώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή 20 Μάϊου, στις 8:30 το πρωί.

Στην αρχή της διαδικασίας υπήρξε ένταση μεταξύ των συνηγόρων, καθώς ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Ιωάννης Βλάχος, ο οποίος εκπροσωπεί τον τέταρτο άνδρα, που καταγγέλλει τον σκηνοθέτη για βιασμό.

Ο συνήγορος του σκηνοθέτη, αμφισβήτησε τη γνησιότητα των εγγράφων εκπροσώπησης του μάρτυρα από το συνήγορο Πολιτικής Αγωγής Γιάννη Βλάχο.

Πηγή: ieidiseis.gr