Ελλάδα

Δίκη μαμούθ ξεκινά σήμερα για το «παραδικαστικό 2» – 105 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πλέον πολυπρόσωπες δίκες με συνολικά 105 κατηγορουμένους ξεκινά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καθώς στο εδώλιο θα βρεθούν, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι- ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών–  και δεκάδες άλλοι, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και σωρεία άλλων αδικημάτων, όπως πλαστογραφίες, απάτες από κοινού, ψευδείς βεβαιώσεις, απόπειρες εκβίασης και πολλά άλλα.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, γνωστής ως «παραδικαστικό 2» που περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1143του 2016) υπήρξε εντυπωσιακή και χρειάστηκαν χρόνια δικαστικών ερευνών, η υπόθεση ανατέθηκε σε εφέτες ανακριτές, προκειμένου η δικαιοσύνη να καταλήξει στην απόδοση κατηγοριών για τους εμπλεκόμενους.

Οι κατηγορούμενοι, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, αποτελούσαν μέλη  κυκλώματος ,εντόπιζαν ακίνητα -φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας μελών σπείρας με στόχο να τα ιδιοποιηθούν.

Για την αρπαγή των ακινήτων σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτιζαν- κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- μετέχοντες στο κύκλωμα συμβολαιογράφοι,  με τον Δημήτριο Μητρέλη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος, ενώ σε αυτό μετείχαν δικηγόροι, και δεκάδες άλλοι που θα καθίσουν στο εδώλιο για σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Στη δίκη αυτή κατηγορούμενος μεταξύ των άλλων είναι  και ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Ρούσκας

Επίσης  από έρευνα εφετών ειδικών προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος εξαπατούσαν δικαστήρια και υπόσχονταν έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις δικαστηρίων επικαλούμενοι «καλές διασυνδέσεις» στην Δικαιοσύνη.

Στην δικογραφία αναφέρονται περιπτώσεις κατά τις οποίες τέτοιου είδους ακίνητα τέθηκαν παρανόμως σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η οργάνωση φαίνεται να λάμβανε για κάθε «εξυπηρέτηση» σε δικαστικές υποθέσεις σημαντικά χρηματικά ποσά ενώ μετέχοντες σε αυτή παραμένουν ακόμα ασύλληπτα με αποτέλεσμα οι δικαστικές αρχές να διατηρούν “εν ζωή” εντάλματα για τη σύλληψή τους.

Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση είναι δικηγόρος που εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης, ο οποίος συμμετείχε στην δράση της οργάνωσης και το 2009 αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα