Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των γιατρών – «Έκπληξη για όλους ο θάνατος του παιδιού»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κυριακούλης.
Ακούστε το άρθρο

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κυριακούλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του κοριτσιού στο Ωνάσειο και για το διάστημα που ο ίδιος είχε εφημερία, δεν είχε λάβει χώρα κάποιο επεισόδιο του παιδιού.

«Εμείς δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από το νοσοκομείο του Ρίου για υποψίες κακοποίησης της Τζωρτζίνας. Αυτό το άκουσα μετά το θάνατο του παιδιού στο Αγλαΐα Κυριακού. Η Τζωρτζίνα ήρθε σε εμάς από το νοσοκομείο της Πάτρας τον Μάιο του 2021 με την αιτιολογία της αξιολόγησης και τοποθέτησης απινιδωτή. Έμεινε σε εμάς ένα μήνα, τοποθετήθηκε ο απινιδωτής και συνέχισε τη νοσηλεία του στη Πάτρα» εξήγησε ο παιδίατρος.

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας αναφέρεστε για ένα επεισόδιο σπασμών στις 11 Μάιου του 2021. Είπατε ότι είχε πυρετό, προσήλωση βλέμματος, αποκορεσμό ως 90% πτώση σφίξεων.

Μάρτυρας: Σωστά. Δεν ήμουν παρών

Πρόεδρος: Αυτό το περιστατικό μπορεί να έχει σχέση με κάποια λοίμωξη που είχε το παιδί το πρώτο 24ωρο που είχε εισαχθεί σε εσάς. Δικαιολογείται από τη λοίμωξη; Έχει σχέση με τη τετραπληγία;

Μάρτυρας: Είναι ένα παιδί που είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, αυτά τα επεισόδια είναι στο φάσμα των όσων αναμένουμε. Θεωρώ ότι ο πυρετός πυροδότησε τους σπασμούς. Ναι μπορούν να προκληθούν επεισόδια σπασμών σε παιδιά με εγκεφαλικές βλάβες. Είναι στα πλαίσιο των αναμενόμενων αντιδράσεων.

Εξηγώντας στη συνέχεια τη φράση της ανακριτικής του κατάθεσης, στην οποία είπε πως «δεν περιμέναμε να έχει τόσο σύντομη κατάληξη η Τζωρτζίνα», ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως η επιβίωση ενος παιδιού με τόσο σοβαρό νόσημα εξαρτάται από τη φροντίδα που θα έχει και το κράτος στο οποίο ζει.

«Εμείς πληροφορηθήκαμε για το θάνατο του παιδιού στο Παίδων και ήταν έκπληξη για όλους. Δηλαδή αν υπήρχε μια πιθανότητα αυτά τα επεισόδια να ανακοπούν ….ο απινιδωτής μπορεί να δώσει ρεύμα για μια αρρυθμία. Επίσης αυτές οι συσκευές μπορούν να δώσουν ρεύμα και να ενεργοποιήσουν τη καρδιά όταν οι σφίξεις υποχωρήσουν. Από καρδιολογική άποψη ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτό το παιδί».

Πολιτική Αγωγή: Την κεταμίνη την γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Σαφώςν

Πολιτική Αγωγή: Πότε την χρησιμοποιείτε;

Μάρτυρας: Είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο, το χρησιμοποιούμε καθημερινά στις ΜΕΘ έχει κατασταλτική δράση δεν επηρεάζει την αναπνοή.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε χρησιμοποιούσε ποτέ σε ανάνηψη κεταμίνη;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Ο κ. Ηλιάδης φέρεται να επέμενε να τοποθετηθεί ο απινίδωτης και ο κ. Παπαγιάννης όχι. Γνωρίζετε για αυτή τη διαφωνία;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Όταν έγινε το περιστατικό της 11ης Μαΐου του 2021 γνωρίζετε που βρίσκονταν η κ. κατηγορουμένη;

Μάρτυρας: Δεν ήταν εκεί, γνωρίζω ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία.

Υπεράσπιση: Τα επισκεπτήρια στη ΜΕΘ πότε γίνονταν;

Μάρτυρας: Είναι περιορισμένα και αυστηρά και λόγω της πανδημίας είχαν γίνει ακόμη πιο αυστηρά. Στη περίπτωση της Τζωρτζίνας είχε δοθεί άδεια ώστε να την επισκέπτεται η μητέρα της κατ’ εξαίρεση και τις απογευματινές ώρες.

Νέο αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της κατηγορούμενης

Νωρίτερα, με την επαναφορά του αιτήματος για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της Ρούλας Πισπιρίγκου επανήλθε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας, ζητώντας από τους δικαστές να λάβουν απόφαση σήμερα προκειμένου να εξεταστεί η κατηγορούμενη σχετικά με το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

«Είχαμε κάνει ένα αίτημα για πραγματογνωμοσυνη. Η κυρία κατηγορουμενη είναι υγιέστατη ψυχολογικά. Έχουμε τη δυνατότητα η πραγματογνωμοσύνη να γίνει κατά τη διάρκεια της δίκης. Μπορείτε να την αποφασίσετε σήμερα ώστε να τελειώνει αυτη η ιστορία περί δήθεν συνδρόμου Μινχάουζεν. Σε καμία περίπτωση δεν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση της παιδιάτρου του νοσοκομείου του Ρίου Βενετίας Μπέλου, η οποία είχε εξετάσει τη μικρή Τζωρτζίνα την περίοδο νοσηλείας της στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Στις 19/1 είχε έρθει με τη μητέρα και την γιαγιά στα επείγοντα για επεισόδιο εμετών. Δεν θυμάμαι να προβλημάτισε στα επείγοντα. Μετά από 1 περίπου 24ωρο έκανε ένα επεισόδιο υπόκορεσμου και υπερκαρδίας. Στο ένα επεισόδιο έκανε εισαγωγή στη ΜΕΘ, μετά ένα λίγο μεγαλύτερο επεισόδιο και μπήκε στη ΜΕΘ. Εγώ ήμουν μπροστά στο επεισόδιο που έκανε 22/1. Ήταν συνηθισμένος αποκορεσμός γύρω στο 70%. Μέχρι να πάω να της βάλω ρινικό οξυγονο άρχισε το παιδί από μόνο του να επανέρχεται» ανέφερε η παιδίατρος.

Πρόεδρος: Θυμάστε άλλο επεισόδιο που να είσαστε μπροστά;

Μάρτυρας: Ήταν μια ακόμη φορά. Κάλεσαν έναν άλλον συνάδελφο μετά κάλεσαν κι εμένα.

Πρόεδρος: Ποιός χορηγούσε τα φάρμακα στο παιδί; Ακόμη κι όταν μπαίνει στο νοσοκομείο συνεχίζει να τα χορηγεί η μάνα;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι στο Ρίο συνεχίζονται να χορηγούνται από τους γονείς.

Εισαγγελέας: Τα επεισόδια μεταξύ τους είχαν κάποια αλληλουχία;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Κάποιες μέρες έκανε κάποια μικρά επεισόδια, θυμάμαι 25/1 έκανε ένα μεγάλο επεισόδιο χωρίς να έχουν προηγηθεί μικρότερα. Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια χρειάστηκε να κάνει χρήση αμπου. Αλλά δεν θυμάμαι.

Η παιδίατρος δέχτηκε ερωτήσεις και από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης με τον Αλέξη Κουγια να επιμένει στο ζήτημα της εξέτασης από παιδοκαρδιολόγο και της τοποθέτησης οξυμέτρου και τη μάρτυρα να εξηγεί πως δεν τίθεται θέμα προβλήματος καρδιάς. «Τίθεται για τον κορεσμό οξυγόνου και τις σφίξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Κούγιας: Η πτώση του κορεσμού σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ανακοπή;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε…

Κούγιας: Τι κάνατε στο επεισόδιο που ήσασταν παρούσα;

Μάρτυρας: Ήταν πολύ μικρής διαρκείας που δεν πρόλαβα να επέμβω. Ωστόσο ενημέρωσα την εντατική γιατί με ανησύχησε.

Κούγιας: Σε τι οφείλεται;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Κούγιας: Και τι θα λέγατε στους γονείς;

Μάρτυρας: Ότι χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος νευρολογικός, για να εξακριβωθεί σε τι οφείλονται. Δεν ξέραμε από τι προκαλούνται τα επεισόδια. Γι’ αυτό και στείλαμε το παιδί στο Αγλαΐα Κυριακού. Το παιδί έφυγε χωρίς διάγνωση από εμάς.

Κούγιας: Σε αυτό που συνέβη ενώπιον σας και έρχομαι εγώ σαν πατέρας του παιδιού και σας ρωτάω, σε τι οφείλεται αυτό, έχετε ξεκαθαρίσει;

Μάρτυρας: Δεν έχω ξεκαθαρίσει, όχι.

Κούγιας: Ποιος ειδοποίησε;

Μάρτυρας: Οι συνοδοί.

Κούγιας: Το γεγονός ότι ειδοποίησε η μητέρα, δείχνει ότι θέλει να πεθάνει αυτό το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω…

Κούγιας: Ε ρε.. τι είναι αυτή ρε…! Αυτός που ειδοποιεί όταν συμβαίνει ένα σοβαρό επεισόδιο, είναι δυνατόν να είναι ο δολοφόνος του παιδιού;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω αυτό!

Κούγιας: Τι να πω… σε όλους αυτούς πρέπει να πάρουν τα εκλογικά βιβλιάρια… ψηφίζουν όλοι αυτοί…

Πρόεδρος: κύριε συνήγορε, παρακαλώ!

Κούγιας: Έχετε μάθει εάν πάτησε το πόδι του στις κλινικές που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα καρδιολόγος;

Μάρτυρας: Υπήρχε θεράπων καρδιολόγος. Ο κ. Παπαγιάννης.

Κούγιας: Πάτησε στο νοσοκομείο σας; Δεν πάτησε σας το λέω εγώ…Εμείς έχουμε άποψη ότι το παιδί έπρεπε να πάει καρδιολογική κλινική! Δεν καλούσαν καρδιολόγο ποτέ και τελικά έκανε ανακοπή.

Πηγή: newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα