Ελλάδα

Δικηγορικές e-κλογές με στοιχεία από το παρελθόν

Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές για τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων  θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, με τους δυο υποψηφίους που θα καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Το προεκλογικό κλίμα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη θυμίζει παλαιότερες προεκλογικές αναμετρήσεις με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, πολλούς υποψηφίους και στοιχεία σχεδόν καθημερινής αντιπαράθεσης. Αντίθετα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά το κλίμα σε τίποτα δεν θυμίζει τις παλαιότερες εποχές κα είναι μάλλον υποτονικό.

Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των υποψηφίων στις δύο μεγάλες πόλεις, ειδικότερα:

Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου δώδεκα (-12-)  υποψήφιοι και για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τριακόσιοι δέκα (-310-) υποψήφιοι Σύμβουλοι σε δεκατρείς (-13-) εκλογικούς συνδυασμούς.

Αντίστοιχα στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης  για τη θέση του Προέδρου έχουν θέσει υποψηφιότητα δώδεκα (-12-)   υποψήφιοι και για τις θέσεις του Διοικητικού συμβουλίου. διακόσιοι σαράντα έξι (-246-) υποψήφιοι Σύμβουλοι σε έντεκα (-11-) εκλογικούς συνδυασμούς.

Τέλος, στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά έχουν θέσει υποψηφιότητα  για τη θέση του Προέδρου έξι (-6-) υποψήφιοι και για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου 96 υποψήφιοι Σύμβουλοι σε έξι (-6-) εκλογικούς συνδυασμούς.

Σημαντική διαφοροποίηση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης με τις προηγούμενες αποτελεί η συστηματική χρήση της νέας τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων, αφού πλέον μέσω αυτών καθίσταται πιο προσιτή η προσέγγιση του εκλογικού σώματος και κυρίως του πιο δυναμικού τμήματός του, των νέων ψηφοφόρων.

Σελίδες στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram ανεβάζουν πλέον οι περισσότεροι υποψήφιοι και μάλιστα με προγραμματισμό νέας ψηφιακής καμπάνιας κάθε εβδομάδα ώστε να επιταχύνεται η διασπορά των μηνυμάτων. Τα στατιστικά στοιχεία στη συνέχεια αποτελούν μια σταθερή βάση καθημερινής επεξεργασίας, ώστε να αποτιμάται το αποτέλεσμα της επικοινωνίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί κι ο εκλογικός συνδυασμός «#Δικηγορείν στον Πειραιά»  ο οποίος αποτελείται από νέους δικηγόρους, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσουν παραδοσιακούς τρόπους προσέγγισης των ψηφοφόρων, απέχοντας από την ταχυδρομική αποστολή πληθώρας προεκλογικού υλικού καθώς και από την διοργάνωση στημένων συγκεντρώσεων, τα οποία αφενός κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ και αφετέρου είναι πρόκληση στην τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως είναι και οι δικηγόροι.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Χρίστος Τσάλλος, ο συνδυασμός «#Δικηγορείν στον Πειραιά» είναι ο μοναδικός συνδυασμός στον Πειραιά  που δεν ακολουθεί την πεπατημένη και παραδοσιακή προεκλογική πρακτική αλλά αντίθετα εφαρμόζει ΜΟΝΟ οικολογικές πρακτικές με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία του συνδυασμού με τους συναδέλφους του Πειραιά,  οι οποίες είναι ευρύτατα διαδεδομένες μεταξύ των νεώτερων συναδέλφων.

Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η χρησιμοποίηση της δίεσης, δηλαδή του γνωστού hashtag, που υπάρχει στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρει ο κ. Τσάλλος «συμβολίζει τη σχέση μας με τις νέες τεχνολογίες, τις πεποιθήσεις μας για τη χρησιμότητά τους, όταν αξιοποιούνται ορθολογικά, και βεβαίως τη σύνδεση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην υπηρεσία της σύγχρονης δικηγορίας που επιδιώκουμε προκειμένου να βελτιωθεί και η καθημερινή επαγγελματική δραστηριοποίηση των συναδέλφων μας».

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα