Ηλεία

Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Επιμένει για έμμισθα Υποθηκοφυλακεία

Ακούστε το άρθρο

Εμμένει στη θέση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας για την μετατροπή σε έμμισθων των Υποθηκοφυλακείων Αμαλιάδας και Λεχαινών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου όσον αφορά τον διορισμό Ειρηνοδικών.

Οι θέσεις του Συλλόγου έχουν κατατεθεί ήδη και στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η οποία συνεδρίασε παρουσία του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, ωστόσο η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Τι λέει ο πρόεδρος

«Η θέση του Συλλόγου είναι να μετατραπούν σε έμμισθα τα Υποθηκοφυλακεία Αμαλιάδας και Λεχαινών και επειδή όντως υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για το διορισμό των Ειρηνοδικών, ως προς το να τελούν χρέη Υποθηκοφύλακα, να προταθεί από τους ίδιους τους Ειρηνοδίκες η αντισυνταγματικότητα με ενίσχυση από τη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κάνει ευθέως αναφορά για αντισυνταγματικό νόμο. Και φυσικά ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου να υποστηρίξουν τυχόν προσφυγή τους στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νόμου» ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Κυπρούλης, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει εάν και πότε θα λειτουργήσουν τα Υποθηκοφυλακεία.

Ο κ. Κυπρούλης ζητά να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι θα φροντίσει για την άμεση επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας, με τις προτεινόμενες διατάξεις όπου των ελλείποντα Υποθηκοφύλακα θα αναπληρώνει ο Ειρηνοδίκης της περιοχής δεν προχωρά και δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου λοιπόν θα πρέπει να γίνει νομοθετική τροποποίηση και να διορίζεται μόνιμος Υποθηκοφύλακας από τους νομικούς που έχουν τα προς τούτο προσόντα. Αυτή είναι επίσης θέση του Συλλόγου που εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου».

Κόλλησαν’ και οι απαλλοτριώσεις

Δικηγόροι και πολίτες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ομηρία, αφού με τη μη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων έχουν ‘παγώσει’ τα πάντα. Επί της ουσίας δεν μπορεί να προχωρήσει καμία πράξη, δεν γίνονται εγγραφές προσημειώσεων, δεν χορηγούνται πιστοποιητικά, δεν γίνονται εγγραφές πράξεων (συμβόλαια, αγορές, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, πιστοποιητικά κλπ.), καταγράφεται πλήρης στασιμότητα και οικονομική δυσπραξία.

Η μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας έχει και επιπλέον επιπτώσεις, αφού όπως εξηγεί ο κ. Κυπρούλης δεν μπορεί να προχωρήσει η αναγνώριση δικαιούχων απαλλοτριώσεων καθώς δεν χορηγούνται πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αναγνωρίσεις για τα έργα της ‘Ολυμπίας Οδού’ και του δρόμου ‘Αμαλιάδα- Πηνεία-111’.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα προβλήματα που αναδεικνύονται σε αυτή τη φάση, με την αντισυνταγματικότητα του νόμου και όχι μόνο, είχαν επισημανθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου από την Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο που προσπαθούσε να αλλάξει το ρόλο των Υποθηκοφυλακείων, προσκρούοντας σε αντισυνταγματικές διατάξεις.

Όλη η επικαιρότητα