Ηλεία

Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Η υποστελέχωση του Πρωτοδικείου οδήγησε σε αποχή…

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους την εβδομάδα που διανύουμε προχωρούν οι δικηγόροι της Αμαλιάδας.
Ακούστε το άρθρο

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους την εβδομάδα που διανύουμε προχωρούν οι δικηγόροι της Αμαλιάδας, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του Πρωτοδικείου του Δήμου Ήλιδας.

Από τους 50 δικαστικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν το τελευταίο διάστημα για διάφορους λόγους έχουν μείνει μόνο 18 με 19, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στην έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης, αφού καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων καθώς επίσης και η εκδίκαση των υποθέσεων.

Ειδικότερα η αποχή ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 5 Μαρτίου, μία κινητοποίηση που έχει προειδοποιητική μορφή, στα πλαίσια της άσκησης πίεσης προς κάθε αρμόδιο για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Μολονότι έως σήμερα έχουν δοθεί για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και μέσω της κινητικότητας,  δεν έχει γίνει τίποτα, αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών για να μεταταχθούν στο δικαστήριο, ενώ δεν έχουν γίνει και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Ο λόγος της αποχής που κάνουμε έχει να κάνει με την στήριξη του  πάγιου  και σοβαρού αιτήματος της ενίσχυσης του προσωπικού του Πρωτοδικείου μας με δικαστικούς υπαλλήλους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, μετά τα μνημόνια δημιουργήθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη συνεχόμενη μείωση του προσωπικού και οι κενές θέσεις που δημιουργούνται δεν καλύπτονται με νέες προσλήψεις. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα φεύγει ένας υπάλληλο και θα έρχεται ένας άλλος στην θέση του, δυστυχώς δεν τηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που υπήρχε στο Πρωτοδικείο μας και που έφθανε τα 50 άτομα να έχει συρρικνωθεί σε 18-19  άτομα. Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι η επάρκεια της δικαιοσύνης δεν εξαρτάται μόνο από τους δικαστές, ούτε από τους δικηγόρους αλλά απαιτείται  ικανός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων και  ποιοτική αναβάθμιση τους, όσον αφορά τις δεξιότητες τους », τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ Θανάσης Θεοδόσης.

 «Ώτα μη ακουόντων»

Ο κ Θεοδόσης επεσήμανε δε πως όλες οι μέχρι σήμερα εκκλήσεις τους έχουν πέσει σε «Ώτα μη ακουόντων» .

«Σαν Δικηγορικός Σύλλογος έχουμε πάρα πολλές  έγγραφες αναφορές και στο αρμόδιο υπουργείο και στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ευελπιστώντας ότι κάποτε θα αναπληρωθεί ο μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων που έχει φύγει. Δυστυχώς απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων Θεωρούμε ότι πραγματικά για να υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη θα πρέπει να υπάρχει ένας ικανός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων και παράλληλα ποιοτικός, γιατί η ηλεκτρονική εποχή τρέχει και απαιτείται πραγματικά εξειδίκευση των δικαστικών υπαλλήλων. Εμείς λοιπόν σαν δικηγορικός σύλλογος αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ακριβώς θέλουμε να πιέσουμε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, να σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει ώστε να επανδρωθεί το Πρωτοδικείο μας  με ένα ικανό αριθμό υπαλλήλων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, έστω μία μερική λύση του προβλήματος  και το Πρωτοδικείο μας θα επανδρωθεί με άτομα που να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες, δεν πρέπει να μείνουμε σε έγγραφες αναφορές,  ώστε να πιέσουμε κατά το δυνατόν για την επίλυση του προβλήματος. Έχουν δοθεί υποσχέσεις πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Η μόνιμη απάντηση από το Υπουργείο είναι ότι θα πρέπει να τρέξουμε για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα έστω και μερικώς με το θεσμό της κινητικότητας. Δυστυχώς αυτή η περίφημη κινητικότητα μέχρι τώρα έχει εξαγγελθεί τρείς φορές από το Υπουργείο αλλά τα αποτελέσματα ήταν εντελώς πενιχρά. Θα έλεγα ότι ουσιαστικά έχει γίνει μία τρύπα στο νερό μέχρι τώρα. Υπήρξε τελευταία μία απόφαση του Υπουργείου για επάνδρωση των δικαστηρίων μέσω κινητικότητας , η προθεσμία της οποίας έληγε χθες και παρά την προσπάθεια που έγινε και από το πρωτοδικείο μας δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα άμεση ανταπόκριση, από κάποιο υπάλληλο άλλου φορέα ώστε να έρθει στα δικαστήρια. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα στους άλλους υπαλλήλους ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι θέσεις του πρωτοδικείου μας», τόνισε ο κ Θεοδόσης.

Ο κ Θεοδόσης τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν και άλλα  Πρωτοδικεία σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Δεν υπάρχει κράτος δικαίου χωρίς απονομή Δικαιοσύνης»

Όπως τονίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας πως δεν υπάρχει κράτος δικαίου χωρίς απονομή της Δικαιοσύνης.

«Κράτος Δικαίου χωρίς απονομή της Δικαιοσύνης σωστή και σε εύλογα χρονικά πλαίσια δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι το πρωτοδικείο της Αμαλιάδας λειτουργεί με υπαλλήλους που στον αριθμό είναι πολλοί λιγότεροι από τους προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Αυτό είναι πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο σημείο να πούμε ότι το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει, αλλά έχουμε φθάσει στο σημείο να λειτουργεί οριακά.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι λίγοι και για να βγει η δουλειά υπερβάλλουν εαυτούς. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος να προβούμε σε προειδοποιητική αποχή μίας εβδομάδος ώστε το πρόβλημα να αναδειχθεί, να φύγει από τα πλαίσια του Πρωτοδικείου που το ξέρουμε εμείς, οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι ότι οριακά λειτουργεί η απονομή της Δικαιοσύνης στην Αμαλιάδα, να επεκταθεί να γίνει κτήμα της Τοπικής Κοινωνίας καταρχάς ώστε όλοι οι θεσμικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι και η κοινωνία να καταλάβει να συνειδητοποίηση το πρόβλημα που υπάρχει και να προσπαθήσουμε όλοι να δοθεί μία λύση μέσω της πίεσης που μπορούμε να ασκήσουμε με όποιο τρόπο θεσμικό και νόμιμο μπορούμε να την ασκήσουμε.

Η Γεν Συν έχει πράγματι εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει και άλλα μέτρα που τυχόν θα χρειαστούν και θα  απαιτηθούν αν δεν δοθεί μία λύση άμεση στο πρόβλημα αυτό. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε και την συμπαράσταση  των ΜΜΕ   να αναδειχθεί το πρόβλημα,  να ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις ώστε να ενσκύψει η πολιτεία, το Υπουργείο, το κράτος γιατί αν οι ρυθμοί συνεχίσουν με αυτούς που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, δεν θα μιλάμε πλέον σε μικρό χρονικό διάστημα για οριακή λειτουργία της δικαιοσύνης στο χώρο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας αλλά για αδυναμία απονομής της Δικαιοσύνης και έκδοσης αποφάσεων και ταχείας επίλυσης των διαφορών στα πλαίσια του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος κ Εμμανουήλ Μπιρμπίλης.

Στο θέμα της αποχής αναφέρθηκε και ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας:

«Πράγματι είναι ένα ζήτημα η υποστελέχωση του Πρωτοδικείου που δεν αφορά μόνο τους Δικηγόρους, δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους, δεν φορά μόνο τους δικαστές, αφορά όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι  φέρνουν τις υποθέσεις τους στο Πρωτοδικείο. Επομένως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να  ανοιχθεί, θέλουμε την στήριξή τους, θέλουμε τη αλληλεγγύη τους, γιατί αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, δηλαδή η υποστελέχωση των δικαστηρίων τότε θα  έχουμε δυσκολότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη θα έχουμε ποιο χρονοβόρες διαδικασίες.

Επομένως τους καλούμε να μας στηρίξουν σε αυτό τον αγώνα που δίνουν και όχι μόνο στην αποχή μίας εβδομάδος που είναι προειδοποιητική αλλά στον αγώνα που θα συνεχίσουμε να δίνουμε για την ορθή στελέχωση και λειτουργία  του Πρωτοδικείου μας, τόνισε ο Γραμματέας του Συλλόγου κ Βησσαρίων Πολύδωρος.

Για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ Θανάσης Θεοδόσης αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας:

«Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας, λόγω της δραματικής κατάστασης που υπάρχει στην  Ευρώπη να εκφράσουμε σαν δικηγορικός σύλλογος την συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό και από τη μικρή θέση που κατέχουμε να συμβουλέψουμε τους επαΐοντες να έρθει επιτέλους η ειρήνη, γιατί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Βέβαια το γεγονός αυτό, όπως καταλαβαίνεται επισκιάζει όλα τα τρέχοντα ζητήματα στην χώρα μας και θα έλεγα ότι είμαστε άτυχοι μέσα στην ατυχία μας που συνέπεσε η αποχή μας με τα γεγονότα της Ουκρανίας», τόνισε ο κ Θεοδόσης

Όλη η επικαιρότητα