Ηλεία

Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Παράταση προστασίας α΄ κατοικίας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας χαιρετίζει έστω και συγκρατημένα την δημοσιευθείσα παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πρόκειται για μία έστω και «περιορισμένης διάρκειας» νομοθετική προστασία, που όμως δίνει μία μικρή ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους σε καιρούς μάλιστα έντονα δύσκολους.

Ως γνωστόν υπήρξε μετά από συνεχείς συνεννοήσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταληκτική ημερομηνία προστασίας μέχρι τις 30-4-2020, χρονικό σημείο όμως που συνέπεσε με την ενσκύψασα πανδημία και που ουσιαστικά τους τελευταίους δύο μήνες ακύρωνε όσους περίμεναν την ύστατη στιγμή για τη ρύθμιση του ζητήματος. Είναι πράγματι ελάχιστη η δοθείσα χρονικά παράταση της προθεσμίας (μέχρι τέλος Ιουλίου 2020), αλλά έστω και έτσι δόθηκε μία μικρή ανάσα, ώστε και οι τελευταίοι δανειολήπτες να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην υπάρχουσα πλατφόρμα (Ν. 4605/2019) ή ακόμα να ζητήσουν την προστασία του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη). Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας εκφράζει τη μερική ικανοποίησή του για τη δημοσίευση της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, (…κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παρ. 1 του άρθρου 68 μπορεί από της 31 Ιουλίου 2020 να υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παρ. 2 και 3 του άρθρου 68 με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση….), με την οποία αναστέλλεται για τρείς μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για το τρέχον χρονικό διάστημα μετέθεσε το πρόβλημα, αλλά το άμεσο προσεχές άνοιγμα θα δημιουργούσε σοβαρές συνέπειες, οι οποίες συνδυαζόμενες με τη νέα οικονομική κρίση που έρχεται θα μεγένθυναν κατακόρυφα το όλο ζήτημα. Σαν Δικηγορικός Σύλλογος απευθυνόμαστε σε όλους τους συγκεκριμένους δανειολήπτες και τους λέμε να μην περιμένουν πλέον άλλο και να απευθυνθούν στους δικηγόρους τους για την ύστατη προσπάθεια διάσωσης της κύριας κατοικίας τους. Θέλουμε επίσης να γνωστοποιήσουμε ότι αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι το τέλος  Ιουλίου 2020 ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, ο οποίος θα δίνει ενδεχόμενα λύσεις και για την πρώτη κατοικία. Το σίγουρο είναι ότι οι τελευταίοι πρέπει να σπεύσουν έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες σημερινές προϋποθέσεις…

Τέλος ζητούμε να υπάρξει πρόνοια και για όλους τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί προγενέστερα σε προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμισης των οφειλών τους με την αποπληρωμή δόσεων, καθόσον η κατάσταση της πανδημίας του Covid-19 τους εμπόδισε να φανούν συνεπείς με την καταβολή των δόσεων αυτών κατά το επίδικο χρονικό διάστημα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση και για αυτό το ζήτημα, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τους μη ενήμερους δανειολήπτες μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Όλη η επικαιρότητα