Ηλεία

Δίκτυο Ύδρευσης Πύργου: Smart διαχείριση χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος

Ακούστε το άρθρο

Λειτουργεί από τα τέλη Φεβρουαρίου χωρίς προβλήματα – Πολλαπλά οφέλη στο κοντινό μέλλον

Ένα εμβληματικό έργο που καθιστά πρωτοπόρο στην λειτουργία του δικτύου ύδρευσης που διαθέτει τον δήμο Πύργου, παρουσιάστηκε χθες στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας», η υλοποίηση  του οποίου αποτελεί, πλέον, πραγματικότητα επιφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο στην Υπηρεσία όσο και στους καταναλωτές – πελάτες της…  

Η παρουσίαση του έργου έγινε στον κατάλληλα διαμορφωμένο υπόγειο χώρο των γραφείων της ΔΕΥΑ Πύργου που αποτελεί και το Κέντρο Ελέγχου του έργου, του οποίου το Ελεγκτικό Συνέδριο, μόλις χθες, ενέκρινε και την υλοποίηση της 2ης φάσης του όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης…

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Στο κέντρο επιχειρήσεων ΔΕΥΑΠ, έχει επιλεγεί σωστά ένας υπόγειος χώρος όπου μέσα στις οθόνες των υπολογιστών, είναι η απόληξη του μεγαλυτέρου έργου που έχει σχέση με διαχείριση νερού, του μεγαλύτερου ίσως της Ελλάδος στο συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για έργο με τεχνολογία υψηλότατου επιπέδου που περιλαμβάνει και 2η φάση με μια άλλη μελέτη που υποβάλαμε και έχει σχέση με ένα γεωραντάρ, όπου θα μπορούμε να κάνουμε μια αξονική απεικόνιση που θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να γίνεται και τηλεμέτρηση. Δηλαδή να περνάμε έξω από τα σπίτια και να μετράμε την κατανάλωση νερού. Είμαι πολύ χαρούμενος, ικανοποιημένος και υπερήφανος διότι επί των ημερών μου τελειώνει το μεγαλύτερο έργο που έχει σχέση με την ύδρευση και που αναδεικνύει τα έργα που προηγήθηκαν το 2002 και το 2006. Υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία, ανεξάρτητα του ποιος θα διοικεί το δήμο, αφού η ΔΕΥΑΠ θα είναι τόσο καλά οργανωμένη ώστε να αντέχει σε οικονομικούς κραδασμούς. Ο δήμος κατά κύριο λόγο διαχειρίζεται αγαθά που χωρίς αυτά η πόλη δε μπορεί να ζήσει. Είναι φυσικές ανάγκες και είναι το νερό, η καθαριότητα και ο δημόσιος φωτισμός. Και το 1996 όταν ανέλαβα το κυριότερο πρόβλημα ήταν το νερό, αφού είχαν προστεθεί οι Κοινότητες στο δήμο. Στα 13 χρονιά που ήμουν δήμαρχος ευτύχησα να βρω μπροστά μου τεράστιες δυσκολίες τα οποία αντιμετωπίσαμε με τη δυνατότητα που είχα να μανατζάρω το σύστημα και να παίρνω τις γνώσεις του προσωπικού».

«Η ΔΕΥΑΠ είναι, πλέον, μια έξυπνη επιχείρηση»…

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Ανδριόλας αρχικά τόνισε πως «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους αλλά και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, για την συνεργασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ είχαμε την αμέριστη στήριξη του δημάρχου και όλου του δημοτικού συμβουλίου. Όταν ανέλαβα το Σεπτέμβριο του 2015 αντιλήφθηκα αμέσως ότι είχα να κάνω με ένα οργανισμό που θα μπορούσα να πάρω τα μέγιστα που ακόμα δεν είχε αποδώσει. Και το τεχνικό και το διοικητικό τμήμα αφιέρωσαν πολλές ώρες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδριόλας ανέλυσε τα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν για την ολοκλήρωση του έργου (μεγάλες πιέσεις και «σπασίματα» αγωγών στο δίκτυο, συνεχείς διακοπές υδροδότησης κ.α.), στην οικονομική ελλειμματική πορεία της ΔΕΥΑΠ, «που σύντομα θα εξισορροπήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «Η ΔΕΥΑΠ είναι, πλέον, μια έξυπνη επιχείρηση που χρησιμοποιεί τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, εκσυγχρόνισε τις υποδομές για να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρελθόντος. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου που λειτουργεί το σύστημα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως δεν θα παρουσιαστεί κάτι στην πορεία αφού το δίκτυο είναι παλιό».

Παράλληλα μίλησε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τη μελέτη που υποβλήθηκε προκειμένου μέσα σε τρία χρόνια από το σχεδιασμό να γίνει η δημοπράτηση και, πλέον, και η υλοποίηση έργου, χρόνος-ρεκόρ  για τα… ελληνικά δεδομένα!

Όπως τόνισε ο κ. Ανδριόλας «Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι του έργου όπου ουσιαστικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε την πίεση του νερού με τηλεδιαχείριση από το Κέντρο Έλεγχου και από τους τοπικούς σταθμούς στους οποίους μπορούμε να παρεμβαίνουμε, με αποτέλεσμα όταν βλέπουμε ότι δεν απαιτείται μεγάλη κατανάλωση να μπορούμε να χαμηλώνουμε τη πίεση για να μην έχουμε θραύσεις των αγωγών. Το πιο βασικό είναι ότι αρχίζει το σύστημα να αποκτά μνήμη καθώς καταγράφει δεδομένα και θα μπορεί να αναλαμβάνει από μόνο του ανάλογα τις ανάγκες και να κινείται αναλόγως. Θα αντιλαμβάνεται από μόνο του δηλαδή ότι του Αγίου Χαραλάμπους ή την 25η Μαρτίου, Χριστούγεννα ή Πάσχα, θα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση και θα κάνει αυτοδιαχείριση».

Τέλος ο κ. Ανδριόλας, αναφερόμενος στη 2η φάση του έργου, πρόσθεσε ότι «Σήμερα (χθες) κιόλας κατά σύμπτωση, μας ήρθε και η κοινοποίηση πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εγκρίνει τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου έργου δημιουργώντας ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα διαχείρισης ύδατος πανελλαδικά. Και για το μέγεθος της ΔΕΥΑΠ μπορεί να είμαστε και πρωτοπόροι. Θα αντικατασταθούν οι υπάρχουσες βάνες με ηλεκτρονικές, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί μετρητές όπως και ειδικό μηχάνημα γεωραντάρ που θα σκανάρει όλο το υπόγειο δίκτυο και θα έχουμε πραγματική εικόνα των αγωγών, του βάθους τους και του μεγέθους τους, κάτι εξόχως σημαντικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Προχωράμε στη δημοπράτηση, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Θεωρώ πως το θέμα ύδρευση για τον Πύργο έχει ολοκληρωθεί… από κει και πέρα πρέπει να ασχοληθούμε με την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό που είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ΔΕΥΑΠ».

Στη συνέχεια εκπρόσωποι της ανάδοχου εταιρείας πραγματοποίησαν εκτενέστερη παρουσίαση της λειτουργίας του έργου απαντώντας συνάμα σε ερωτήσεις που τους τεθήκαν.

Όλη η επικαιρότητα