Ελλάδα

Διλήμματα γονέων και απαντήσεις – Συμβουλές από την Έλενα Παναγούλια

Ακούστε το άρθρο

«Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα & σε ομαδικό τμήμα διδασκαλίας η εκμάθηση ξένης γλώσσας» –  «Για το Bullying οι γονείς να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά»

 

Ένα μεγάλο δίλημμα ταλανίζει τους γονείς κάθε νέα σχολική χρονιά όσον αφορά στην ξενόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών τους!

Να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ή να γράψουν το παιδί τους σ’ ένα πιστοποιημένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών;

Στην εποχή μας η γνώση μιας αλλά και περισσότερων ξένων γλωσσών είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο και προϋπόθεση εξέλιξης και επιτυχίας!

Με αυτό ως δεδομένο, ο προβληματισμός των γονέων γίνεται όλο και πιο έντονος!

Ποιός είναι όμως ο πιο κατάλληλος χώρος που θα προϊδεάζει το παιδί για μάθηση;

Μήπως ο οπτικοακουστικος εξοπλισμός και η τεχνολογία κάνουν τη μάθηση πιο αποδοτική και αφομοιώσιμη;

Πότε τελικά κερδίζεις χρόνο και χρήμα;

Και που το παιδί μαζί με τις γνώσεις της ξένης γλώσσας θα αποκτήσει και κοινωνικές δεξιότητες που είναι εφόδια που θα αξιοποιήσει στη μετέπειτα ζωή του;

Για όλα αυτά, αλλά και για το φαινόμενο του Bullying, όπως και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γονείς την ψυχολογία των παιδιών τους, για την πρώτη μέρα του σχολείου, μιλήσαμε με την ψυχολόγο Ελένη Παναγούλια.

Για την καλύτερη ξενόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών :

«Όσον αφορά την μάθηση μιας ξένης γλώσσας στα πρώτα χρόνια του σχολείου και ανάλογα με το πόσο δεκτικό είναι το παιδί, μπορούμε να προχωρήσουμε και στην εκμάθησης δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας, καλό είναι οι γονείς να προσέχουν κάποια πράγματα. Να απευθύνονται σε πιστοποιημένους δασκάλους ξένης γλώσσας. Τι εννοούμε με αυτό; Να είναι πιστοποιημένα τα κέντρα που έχουν οι διδάσκοντες, να έχουν το κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό που θα διευκολύνει κατά πολύ την εκμάθηση των παιδιών, και κυρίως να προτιμάτε το ομαδικό τμήμα διδασκαλίας. Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί έτσι τα παιδιά έχουν μια καλύτερη αλληλεπίδραση. Μπορούν δηλαδή να παρατηρήσουν καλύτερα, να αλληλοεπιδράσουν με άλλα παιδιά, να ελέγξουν καλύτερα τα λάθη τους, να παραδειγματιστούν από αυτά, να μπουν μέσα στην διαδικασία μιας υγιούς ανάπτυξης και προσπάθειας, οπότε όλα αυτά επιτυγχάνονται καλύτερα με την ομαδική διδασκαλία. Εννοείται ότι κάθε παιδάκι είναι μια διαφορετική προσωπικότητα και πρέπει να το δούμε έτσι, γενικότερα όμως η ομαδική διδασκαλία βοηθάει κατά πολύ την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και μάθησης.

Για την ψυχολογία των παιδιών την πρώτη μέρα του σχολείου :

«Σίγουρα μετά από 2-3 μήνες διακοπές, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, θα πρέπει να αφήσουμε ένα α’ χρονικό διάστημα στα παιδάκια για να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον. Είναι λογικό στην αρχή να υπάρχουν κάποια κλάματα, κάποιες αντιδράσεις. Όλα αυτά είναι σε φυσιολογικό πλαίσιο, τους δίνουμε τον χρόνο τους και προσπαθούν και οι γονείς με μια κατάλληλη επικοινωνία με το παιδί να το προσαρμόσουν στη νέα κατάσταση. Αυτό που προτείνουμε είναι κάποιες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου, καλό είναι να πηγαίνουν τα παιδάκια στο σχολειό τους και να μαθαίνουν τον χώρο, και οι γονείς να τους εξηγούν τι ακριβώς θα γίνει τη νέα σχολική χρονιά. Επίσης την πρώτη μέρα πρέπει να υπάρξει μια γνωριμία με την δασκάλα, τον δάσκαλο ή τον νηπιαγωγό. Αυτό για να νιώσουν μια οικειότητα μαζί τους τα παιδιά».

Για το φαινόμενο του Bullying :

«Επειδή το φαινόμενο του Bullying είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να πούμε τι θα κάνουμε, το κυριότερο είναι οι γονείς να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά. Αν έχω καλή επικοινωνιακή σχέση με το παιδί μου, το παιδί θα είναι σε θέση να μου αναφέρει αν κάτι το ενόχλησε ή το δυσαρέστησε. Από κει και πέρα κάνουμε μια κουβέντα με το παιδί και αν κρίνουμε ότι είναι κάτι το σοβαρό, αμέσως θα πρέπει να απευθυνθούμε στο σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου. Επίσης μπορούμε και εμείς από μόνοι μας να παρατηρήσουμε κάποια στοιχεία που μπορεί να προκύψουν. Δηλαδή όταν έχουμε ένα παιδί ενεργητικό και ξαφνικά μας παρουσιάζει απομονωτικές τάσεις ή μελαγχολία, θα πρέπει να με προβληματίσει, οπότε να μπω στο επικοινωνιακό πλαίσιο με το παιδί και να το ρωτήσω αν κάτι έχει συμβεί και του έχει χαλάσει την διάθεση».

Όλη η επικαιρότητα