Πολιτική

Δηλώσεις μετά την κάλπη

dimopsifisma.jpg

Ομαλά εξελίσχθηκε η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, με τους Έλληνες πολίτες να βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για το έθνος καθώς καλούνται να πάρουν θέση στο ερώτημα σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι κάλπες θα έκλεισαν στις 19:00, ενώ η ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 21:00. 

Αλέξης Τσίπρας

Στο 27ο-30ό δημοτικό σχολείο Κυψέλης ψήφισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη από νωρίς δεκάδες είναι οι φωτογράφοι, τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανέμεναν τον πρωθυπουργό.

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής, διότι η δημοκρατία είναι χαρά. Όταν νικά το φόβο και τους εκβιασμούς είναι λύτρωση στο αδιέξοδο. 

» Στα χέρια του λαού η επιλογή. Πολλοί μπορεί να αγνοήσουν τη βούληση μιας κυβέρνησης, αλλά όχι τη βούληση ενός λαού.

» Είμαι βέβαιος ότι από αύριο θα έχουμε ανοίξει ένα δρόμο επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης για όλους τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε.

Χαρακτήρισε τη διαδικασία «πράξη αποφασιστικότητας για ένα καλύτερο αύριο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Προκόπης Παυλόπουλος

Έκκληση για ενότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 583ο εκλ. τμήμα στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης- Ψυχικού.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η σημερινή μέρα ανήκει στον Πολίτη και μόνον. Ο οποίος καλείται ν’ αποφασίσει, κατά συνείδηση και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για το μέλλον του Τόπου και του Λαού μας. Προσθέτω απλώς το εξής, ιστορικώς αυτονόητο: Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, τον δύσκολο δρόμο του αύριο οφείλουμε να τον διανύσουμε με αρραγή ενότητα. Αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας στις κρίσιμες στιγμές. Αυτό είναι και το δικό μας χρέος σήμερα. Προχωράμε λοιπόν, όλοι μαζί».

Αντώνης Σαμαράς

Λίγο μετά τις 9 το πρωί προσήλθε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο δημοτικό σχολείο της Πύλου.

«Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε ναι στην Ελλάδα, ναι στην Ευρώπη» ήταν η λακωνική δήλωση που έκανε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έφερε το αυτοκόλλητο του «ναι» στο πουκάμισό του, πήγε και σε άλλα εκλογικά τμήματα του σχολικού συγκροτήματος για να συνομιλήσει με πολίτες και μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στη Νέα Ιωνία λίγο πριν από τις έντεκα το πρωί ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας στις δηλώσεις του:
 
«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, με ενότητα, σε συμμαχία με ετοιμότητα και εγρήγορση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις είτε αυτές οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία καρμανιόλα, μνημόνιο ουσιαστικά με σκληρά μέτρα, είτε δρομολογήσουν εξελίξεις εξόδου από το ευρώ, διπλού νομίσματος με χρεοκοπημένο τον λαό μας. 
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας είπε «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα έτσι ώστε ο λαός μας να ανακουφιστεί από άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους για μια νέα κοινωνία με λαϊκή ευημερία για όλους».
 
Φώφη Γεννηματά

Μήνυμα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Από το 257-ο εκλογικό τμήμα στο 100-ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στον Νέο Κόσμο, όπου και άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, η κα. Γεννηματά είπε:

«Είναι ώρα απόφασης και ευθύνης. Ο ελληνικός λαός ενωμένος ψηφίζει για την ελπίδα, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε βιώσιμη συμφωνία. Αντιστεκόμαστε σε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πως θέλουμε την χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ, με ομοψυχία και υπευθυνότητα».

Σταύρος Θεοδωράκης

Στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Αμέσως μετά, δήλωσε: «Ελπίζω ο σπόρος του διχασμού που απερίσκεπτα έριξαν κάποιοι στην κοινωνία, να μην ανθίσει.

Όσο μπορώ να ξέρω περπατώντας στη Δυτική Αθήνα, νομίζω ότι ο λαός θα παραμερίσει όσους πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για ένα διχασμό. Το βράδυ θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον της χώρας, όλοι μαζί.

Ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο πριν, όσο και μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ψηφοφόροι προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον κ. Θεοδωράκη, τον οποίο αποδοκίμασαν. Ο ίδιος προσπάθησε να τους προσεγγίσει για να μιλήσουν, ωστόσο κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον, αφού οι διαθέσεις των ψηφοφόρων δεν ήταν και τόσο δημοκρατικές…

Γιώργος Παπανδρέου

Λίγα λεπτά μετά τις 07.00 ψήφισε σε εκλογικό τμήμα της Ν. Ερυθραίας ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

«Στρατηγικής σημασίας να μείνουμε στον πυρήνα του ευρώ», τόνισε και συμπλήρωσε πως «Το να χάσουμε το στρατηγικό μας πλεονέκτημα στην ευρωζώνη θα είναι πλήγμα».

«Ήρθαμε σήμερα να δώσουμε το μήνυμα από το πρωί», είπε και υπογράμμισε: «Από αύριο ως ελληνισμός ενωμένος πρέπει να αφιερωθούμε στο μεγάλο πρόβλημα. Τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το τόπος ώστε τα χρήματα του ελληνικού λαού να αξιοποιείται με τρόπο δίκαιο αποτελεσματικό. Μόνο έτσι θα λέμε ότι δεν έχουμε ανάγκη τους δανειστές».

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι μία ζαριά μιας κυβέρνησης που τα χει βρει σκούρα. Είναι η καθημερινή επίπονη διαπραγμάτευση», είπε.

Κώστας Καραμανλής

Λίγο πριν τις 8 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 310-ο εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής δεν έκανε δηλώσεις, ενώ θερμή υποδοχή, με χειροκροτήματα, του επιφύλαξαν στελέχη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Ήταν εκεί οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρώην πρόεδρος Βάκης Φραντζής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.ά.

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στην Ηλεία ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, όπως κάθε φορά.

Ο κ.Κωνσταντόπουλος ψήφισε στο εκλογικό τμήμα Κρεστένων, όπου συνάντησε αρκετούς φίλους και γνωστούς. 

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επικράτηση του «ΟΧΙ», εξαπολύοντας «μύδρους» προς τον «καθεστωτικό δικομματισμό». κάνοντας λόγο για ορυμαγδό κατατρομοκράτησης και παραπληροφόρησης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

«Το σημερινό δημοψήφισμα θα αναδείξει μια Ελλάδα ισχυρή που θα διαπαγματευθεί με αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στον εαυτό της με όρους δημοκρατίας και αλληλεγγύης την καλύτερη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα αναδείξει έναν ηγέτη πολιτικό που δεν έχει τίποτε το κοινό με όλους εκείνους του καθεστωτικού δικομματισμού του παλαιού πολιτικού συστήματος, που μέσα από τη διάβρωση και τη διαφθορά, μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία. Εναντίον του δημοψηφίσματος και του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύθηκε ορυμαγδός παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης. Εναντίον του Αλέξη Τσίπρα συσπειρώθηκαν όλες οι γραφειοκρατίες των μηχανισμών της διαπλοκής, όλοι οι λομπίστες των Βρυξελλών, αλλά και όλοι εκείνοι που είναι διαθέσιμοι και υπηρετικοί έναντι των υποδείξεων που θέλουν να καθορίσουν την τύχη του λαού μας. Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό ο ελληνικός λαός με σεβασμό στην ιστορία του και στην προοπτική του μέσα στην Ευρώπη, δίνει τη μάχη για μια δημοκρατική Ελλάδα σε μια δημοκρατική Ευρώπη, και η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σημαίνει αγώνας, διεκδίκηση, αντίσταση και δημιουργική σύνθεση για ένα μέλλον που θα είναι καλύτερο για τα παιδιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κώστας Πελετίδης

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος:

«Σήμερα ο λαός μας με την ψήφο του ακυρώνει τα παλιά και τα νέα μνημόνια.

Δεν διαλέγει μεταξύ επώδυνων ή βάρβαρων μέτρων που θα εφαρμοστούν αύριο.

Δεν πρέπει να επιτρέψει σήμερα, να του λένε αύριο ότι τα μέτρα πάρθηκαν με την έγκρισή του και την ψήφο του.

Με κάθε πρόσφορο τρόπο να εκφράσει την αντίθεή του, ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που προτείνει το ΚΚΕ είτε άκυρο είτε λευκό.

Αύριο οι εργαζόμενοι οι μικρομεσαίοι που καταστρέφονται οι αγρότες που ξεκληρίζονται ενωμένοι στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας ξεπερνώντας προκαταλήψεις και αυταπάτες να δώσουμε τη μάχη να ανακουφιστεί ο λαός.

Να αποκρούσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να πάρει ο λαός στα χέρια του τον πλούτο που παράγει με τη δική του εξουσία.

Όλη η επικαιρότητα