Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δήλωση του Δημ. Νικολακόπουλου για τις εδαφικές διεκδικήσεις από την Μονή Καλαβρύτων

Η αδιάλλακτη στάση της Μονής προκαλεί ερωτηματικά τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού – Εθελοντισμού.
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος «τρέχει», η προθεσμία πιέζει και από την πλευρά της Περιφέρειας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να φθάσουμε κοντά και να πετύχουμε την επίλυση του προβλήματος με τις ιδιοκτησίες των αγροτών μας που διεκδικεί περιέργως επίμονα η Μονή των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Αυτό σχολίασε χθες ερωτηθείς σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού –Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των αγροτών σε Χειμαδιό, Μουζάκι και Κουτσοχέρα και στις υπόλοιπες κοινότητες, επισημαίνοντας ότι όπου χρειαστεί, στέκεται στο πλευρό τους  για να συμβάλλει και ο ίδιος όπως και όπου μπορεί στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ο κ. Νικολακόπουλος μάλιστα, τόνισε ότι παρόλο που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τους κατοίκους της Ηλείας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά , αναγνωρίζοντας ότι αυτό συνιστά απόρροια της γραφειοκρατικής αντίληψης και νοοτροπίας της Ελληνικής πολιτείας που δεν προκαλεί μόνο την αγανάκτηση αναρίθμητων ιδιοκτητών αλλά και το κοινό αίσθημα στην Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα.

Σίγουρα πρόσθεσε ο κ. Νικολακόπουλος  για αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν φέρουν ευθύνη οι οικογένειες που καλλιεργούν τις διεκδικούμενες εκτάσεις από τη Μονή. Και δεν μπορούν αυτές οι οικογένειες τώρα να ταλαιπωρούνται με αυτό τον τρόπο, να ζουν συνεχώς σε ένα καθεστώς αγωνίας και να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους .

Παράλληλα το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός δικαιωμάτων με την απώλεια των ιδιοκτησιών τους ,χωρίς αγροτικές ενισχύσεις και να μην μπορούν να έχουν το βασικό εισόδημα τους, είναι για όλους ένα ‘’εφιαλτικό’’ σενάριο που πρέπει τάχιστα να αποτρέψουμε.

Στο σημείο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού ζήτησε να δείξει και η πλευρά της Εκκλησίας την ανάλογη στάση και κατανόηση, να αναπτύξει  τον απαραίτητο διάλογο με τους φορείς και πολύ περισσότερο με τους ίδιους τους κατοίκους και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιδιώκει μετά από τόσα χρόνια με την συγκεκριμένη ενέργεια διεκδίκησης.

Η αδιάλλακτη στάση της Μονής προκαλεί ερωτηματικά και η αιφνιδιαστική αξίωση αγροτεμαχίων και ιδιωτικών περιουσιών  που ποτέ δεν έχουν αναζητηθεί με τέτοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν μας δημιουργεί απορίες που δεν έχουν απαντηθεί από την πλευρά της Εκκλησίας.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την ενέργεια Περιφέρεια, εμπλεκόμενοι Δήμοι, Τοπικές Κοινότητες ΟΑΣΗ και βεβαίως όλοι οι Βουλευτές του Νομού με τη συγκρότηση ενός ισχυρού «μετώπου» όπως  ήδη έχει τονιστεί οφείλουμε να προχωρήσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά στον δρόμο της νομοθετικής και μόνο επίλυσης του ζητήματος, κατέληξε ο κ. Νικολακόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα