Αθλητισμός Ποδόσφαιρο

Δήλωση Βαγγέλη Μαρινάκη: “Θα αποδειχθεί η αθωότητά μου, για λίγους μήνες πρόεδρος ο Γιάννης Μώραλης”

Μέσω δήλωσης του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τοποθετήθηκε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου και την εμπλοκή του ονόματος του. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέφρασε τη βεβαιότητα του για πλήρη δικαίωση του στο άμεσο διάστημα και πρότεινε στο ΔΣ της ΠΑΕ την ανάληψη της προεδρίας για τους επόμενους μήνες από τον Γιάννη Μώραλη.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

“Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ομόφωνα τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση και ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ως απολύτως αβάσιμες και απογύμνωσε, έτσι, όσους περίμεναν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι κατηγορίες, για να ικανοποιήσουν τον φθόνο τους.

Την αθωότητά μου και για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα αναδείξει η διαδικασία που θα επακολουθήσει, δικαιώνοντάς με απολύτως, επικυρώνοντας την εκφρασμένη γνώμη του Προέδρου του Συμβουλίου.

Μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας και για τους λίγους μήνες που απομένουν για την πλήρη δικαίωσή μου, προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ ο Δήμαρχος Πειραιά και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιάννης Μώραλης”.

Οι εκδοχές για τις μετοχές

Μετά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ήρθε η τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλειάδη σχετικά με τις εξελίξεις. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο Νόμο 2725/99, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει σε 15 ημέρες μετά την έκδοση του σχετικού βουλεύματος να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό και όσοι κατέχουν διοικητικό αξίωμα να μεταβιβάσουν το μετοχικό μερίδιό τους.

Ωστόσο, ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του στον Sport24 Radio 103,3 άφησε ανοικτό το σενάριο να μην χρειαστεί η παραχώρηση μετοχών, εξηγώντας νομικά πως “υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μία είναι ο νόμος Κοντονή, εάν παραπεμφθείς αμετάκλητα για κακούργημα, πρέπει να φύγεις από τη διοίκηση μέχρι να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Υπάρχει μια διφορούμενη σκέψη, για το εάν πρέπει να φύγει κάποιος από ιδιοκτήτης.

Εκεί η ΕΕΑ διάλεξε ένα καθεστώς, το οποίο κατά την άποψή μου είναι δίκαιο. Φανταστείτε ο Μαρινάκης να μην μπορεί να βρει αγοραστή… για ένα μετοχικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 100.0000.000 ευρώ η ΕΕΑ διάλεξε να μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιον με συμβόλαιο εξωνήσεως, να μην φύγεις από την ιδιοκτησία, αλλά να φύγεις από την κατοχή των μετοχών. Να τις παραδώσεις σε κάποιον και να δώσεις την εντολή μέχρι να ξεδιαλύνει η υπόθεση, να βρει αγοραστή.

Να βρεις κάποιον, να κρατά αυτός τις μετοχές. Φανταστείτε να αναγκαστεί ο κύριος Μαρινάκης να πουλήσει τις μετοχές του, να μην βρει αγοραστή, η ομάδα να υποβιβαστεί και να έρθει μετά το δικαστήριο – όταν γίνει – και να τον αθωώσει. Φανταστείτε τι θα γίνει.

Το δεύτερο η υπόθεση να πάρει άλλη νομική μορφή. Να γίνει πλημμέλημα και να γίνει δωροδοκία. Το παίξατε όχι για το στοίχημα, αλλά γιατί θέλατε να κερδίσει ο Ολυμπιακός, για να πάρει το πρωτάθλημα, για το κέφι σας επειδή είναι εγωιστές κλπ. Το στήσατε το παιχνίδι, αλλά όχι για το στοίχημα. Αυτό είναι πλημμέλημα. Τα αδικήματα παραγράφονται στην οκταετία.

Νομίζω ότι θα γίνει αυτό που προβλέπει η ΕΕΑ. Εάν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Μαρινάκης, ο Κομπότης, ο Σπανός, μπορεί άμεσα ή έμμεσα να καταργηθεί ο νόμος Κοντονή. Εάν καταργηθεί ένας νόμος, καταργείται το σύνολό του. Μπορεί να διαλύσει μέσα σε μια ημέρα το ποδόσφαιρο. Θα επικρατήσει η ενδιάμεση λύση.

Είναι παράνομο ο κύριος Κοντονής να αποφασίζει εάν χωρίς να καταδικαστείς να αναγκάζεσαι να πουλάς την περιουσία σου, δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν μπορείς να καταργήσεις το Σύνταγμα με ένα νόμο”.

Στο προσεχές διάστημα μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εάν θα παραμείνουν στην κατοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη ή θα περάσουν σε άλλο πρόσωπο και με ποια μορφή.

Πηγή: sport24.gr

Όλη η επικαιρότητα