Categories: Ηλεία

Δημ. Δημητρουλόπουλος: «Επιβάλλεται άμεσα διαγωνισμός για την πλήρωση των κενών θέσεων»

Share

Τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Το πρόβλημα με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κενών θέσεων στα δικαστήρια όλης της χώρας έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος διατρέχει όλη την πυραμίδα της δικαιοσύνης από τα κατώτερα περιφερειακά δικαστήρια μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια και οι αποχωρήσεις προσωπικού για διάφορους άλλους λόγους έχει αποψιλώσει τις Εισαγγελίες και τα Πρωτοδικεία της χώρας μειώνοντας δραματικά των αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων. Έτσι αυτή τη στιγμή στα περισσότερα τμήματα υπηρετεί συνήθως ένας υπάλληλος κάνοντας συγχρόνως χρέη και προϊσταμένου και υφισταμένου, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ο ίδιος υπάλληλος καλύπτει ταυτόχρονα τις ανάγκες περισσότερων τμημάτων.

Το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στις δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες. Ο κ. Δημητρουλόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στην Εισαγγελία προσθέτοντας πως η αποχή από τις δίκες ισχύει για σήμερα και για αύριο. Πρόσθεσε δε, πως θα πρέπει άμεσα να γίνει διαγωνισμός για την πλήρωση των κενών θέσεων.

«O Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται σε πολλά πρωτοδικεία της χώρας μας και έχουν ως αντικείμενο τη διεκδίκηση της άμεσης κάλυψης των κενών που υπάρχουν στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο μέρα με τη μέρα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και συμβάλλει κατά τρόπο σοβαρό στην καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια αλλά και γενικότερα στη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών που σχετίζονται με τις δικαστικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι έχει να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια διαγωνισμός για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων είναι η βασική αιτία του προβλήματος αυτού.

Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα η διενέργεια ενός τέτοιου διαγωνισμού προκειμένου να πληρωθούν οι θέσεις οι οποίες έχουν ήδη κενωθεί με προσωπικό κατάλληλο και εκπαιδευμένο να εκτελέσει τα υψηλά καθήκοντα τα οποία επιτελούνται στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Θεωρούμε ότι η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας και η διενέργεια ενός διαγωνισμού για την πρόσληψη υπαλλήλων για τις θέσεις αυτές θα συντελέσει καθοριστικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν την δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Στο Πρωτοδικείο Ηλείας, επίσης έχουμε σοβαρά κενά σε πολλές θέσεις ιδίως στο πρωτοδικείο και στην εισαγγελία και για τον λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αποφάσισε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται με αποχή των μελών μας από δίκες σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου και αύριο, Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Οι δίκες λοιπόν αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της αποχής και θα προσδιοριστούν σε άμεσο χρόνο εκ νέου εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις όπου για εξαιρετικούς λόγους θα εξαιρεθούν και θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειάς τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.