Ηλεία Συνεντεύξεις

Δημ. Κωνσταντόπουλος: Αποκαλυπτική συνέντευξη με «κατάθεση ψυχής» για τον τόπο

Ακούστε το άρθρο

«Μεσσίες δεν υπάρχουν παρά μόνο πολιτικοί προσωπικών φιλοδοξιών και οι ευεργέτες εξαφανίσθηκαν γιατί και αυτούς τους χλεύασαν, αμφισβήτησαν και κατηγόρησαν κατά περιόδους στην Ηλεία»

Όταν φθάσει η ώρα σε πολιτικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο να ασχοληθώ στην πρώτη γραμμή θα το κάνω!..

Με την παραπάνω δήλωση, ένας Ηλείος δραστήριος στην πολιτική, την κοινωνία και τους ΟΤΑ, ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος τόσο στον Δήμο Νέας Σμύρνης στην Αθήνα όπου υπήρξε και υποψήφιος Δήμαρχος, όσο και στον δήμο Ήλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δίνει το στίγμα των προθέσεων του για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη σημερινή συνέντευξη του προς την «Π» τονίζει ειδικότερα ότι για την Ήλιδα κλείνει οριστικά ένας κύκλος πολιτικής νοοτροπίας και σκέψης, ενώ για τον Νομό Ηλείας επισημαίνει τη διαχρονική στασιμότητά του και τις ευθύνες που υπάρχουν γι’ αυτό.

Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση και εν μέσω πανδημίας, δηλώνει ότι είναι αδιανόητο κάποιοι να επιμένουν στην τακτική των νέων δανείων οδηγώντας τους πολίτες σε φαύλο κύκλο, όταν εδώ και πολλά χρόνια δεν μπόρεσαν καν να λύσουν το θέμα των πυροδανείων…

Δημήτρη, έχεις υπηρετήσει επί εικοσαετίας στις Ένοπλες Δυνάμεις ως αξιωματικός πρώτης γραμμής με αναγνώριση και βραβεύσεις. Επί δεκαετίας είτε ως σύμβουλος είτε ως συνεργάτης σε ιερές Μητροπόλεις στηρίζεις το έργο της Εκκλησίας. Επί εικοσαετίας παράλληλα υπηρετείς την τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά έντονο είναι το έργο, η προσφορά και η παρουσία σου στην Ηλεία και τον Δήμο Ήλιδας. Ποιες είναι σήμερα οι φιλοδοξίες σου;

Είχα και έχω την τύχη να βρίσκομαι με σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας, να συνομιλώ και να συναναστρέφομαι με πολιτικά άτομα και μάλιστα ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας φίλους, να συνεργάζομαι με άτομα της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας αλλά και με σπουδαίους ακαδημαϊκούς.

Σίγουρα η ζωή συνεχίζεται. Προσωπικά μου αρέσει να προσφέρω, να δημιουργώ, να βοηθάω και να νιώθω συναισθήματα ευχαρίστησης όταν επιλύω προβλήματα συνανθρώπων μου είτε θέματα γενικότερα για τον τόπο μας στο μέτρο που μπορώ πάντα.

Ποτέ δεν ήμουν της τακτικής «έρποντας και γλύφοντας» για να πετύχω κάτι και έχω τραβήξει κουπί στη ζωή μου που με έχει κάνει να βαδίζω με σίγουρα, στέρεα και σταθερά βήματα.

Όταν φτάσει η ώρα σε πολιτικό είτε αυτοδιοικητικό επίπεδο -αν με ρωτάς για αυτό- να ασχοληθώ στην πρώτη γραμμή, θα το κάνω…

Για την επανεκλογή του κ. Λυμπέρη και πάλι στη δημαρχία ήσουν βέβαιος. Είχες τονίσει όμως ότι θα κλείσει οριστικά και ένας κύκλος στον δήμο Ήλιδας. Η αγάπη σου για την τοπική αυτοδιοίκηση και η συνεχής παρουσία σου στα τοπικά δρώμενα, σε οδηγούν υποψήφιο Δήμαρχο Δήμου Ήλιδας το 2023;

Η τοπική αυτοδιοίκηση με αντιπροσωπεύει και με ενδιαφέρει. Έχεις την καθημερινή αμεσότητα με τους συμπολίτες σου και την εξ ολοκλήρου προσωπική ευθύνη πρωτίστως απέναντι στις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών σου, απέναντι στα προβλήματα, στις ανάγκες και τις ελλείψεις. Η οποιαδήποτε απόφασή σου είτε αδράνειά σου, αδιαφορία σου ως Δήμαρχος είναι δική σου και φέρεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες σου και τον τόπο σου χωρίς να περιμένεις έγκριση από κομματικές αποφάσεις.

Είναι δεδομένο ότι πράγματι με την εκλογή του κ. Λυμπέρη στον δήμο μας κλείνει οριστικά ένας κύκλος πολιτικής νοοτροπίας και σκέψης το 2023!!

Μπορεί η ισχυρή δύναμη του χρόνου να καλύπτει τα πάντα με τη σιωπή και τη λήθη, η πραγματικότητα όμως και η αλήθεια είναι αδιάψευστοι κριτές.

Δημήτρη είσαι ένα πρόσωπο που στηρίζει διαχρονικά το έργο της Εκκλησίας. Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώσαμε ως πολίτες τις άγιες μέρες του Πάσχα με τις εκκλησίες κλειστές. Ακραία απόφαση το κλείσιμο των εκκλησιών χωρίς μεγάφωνα και χτύπημα της καμπάνας ή δικαίως η κυβέρνηση έπραξε;

Κοίταξε, ορθοδοξία σημαίνει αγάπη και ανοχή. Οι Εκκλησίες δεν αποτελούν χώρους που σε αναγκάζουν να πας είτε αναγκάζεσαι να βρεθείς. Είναι θρησκευτικοί χώροι λατρείας, προσευχής και παράκλησης. Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα κύμα σχολίων κριτικής και υποκρισίας που χτύπησε ταβάνι και από πολλούς που αμφιβάλλω αν πατούσαν το πόδι τους στην εκκλησία αμφισβητώντας τερατωδώς ακόμη και τη Θεία Μετάληψη.

Σίγουρα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε απέναντι σε μία απρόβλεπτη πανδημία που ουδείς δεν φανταζόταν τί δραματικές συνέπειες θα προκαλούσε παγκοσμίως, προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ζωής του ανθρώπου, αγαθό μη διαπραγματεύσιμο και δεν μπαίνει σε ζυγαριά.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι σκληρός με τον εαυτό του και τους γύρω του;

Δεν θα χαρακτήριζα σκληρό τον εαυτό μου. Ως αρχή μου πάντα έχω να είμαι δίκαιος, να λέω τα πράγματα με το όνομά τους και να λέω την αλήθεια. Ακούω και λαμβάνω τις απόψεις και τις θέσεις όλων με προσοχή και έτσι βλέπω τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση. Επισημαίνω ότι σήμερα η πληροφορία ή ενημέρωση είναι γρήγορη και οποιοσδήποτε μιλήσει είτε πράξει κάτι δεν πρόκειται να παραμείνει κρυφό για μεγάλο διάστημα.

Είμαι πάντα δοτικός και γενναιόδωρος με τους φίλους μου, τους τιμώ και τους σέβομαι αλλά φυσικά από την άλλη ακούω και επεξεργάζομαι και τους «εχθρούς» μου, τους οποίους δεν ξεχνάω και παρακολουθώ.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ως πρόσωπο με ενδιαφέρον

διαχρονικά για την Ηλεία, με πλούσια προσφορά και με ισχυρή παρουσία στα δρώμενα της Ηλείας πώς βλέπει την επόμενη μέρα για τον τόπο μας, οικονομικά και πολιτικά;

Έχω αναφερθεί επανειλημμένα και έχω καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου καθώς δεν είχα ούτε και έχω θέση θεσμικού παράγοντα σήμερα. Έχω δυναμικά παρέμβει για διάφορα θέματα και στην κεντρική εξουσία για τον τόπο μας, την Ηλεία. Τον τόπο μας που δυστυχώς εδώ και χρόνια έχει μείνει στάσιμος παρά τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Δεν φτάνει να λες μόνο ότι η Ηλεία είναι η «Καλιφόρνια της Αμερικής» ούτε οι « Άγιοι Τόποι»…. Λόγια, λόγια, λόγια!!

Δυστυχώς σήμερα και πάλι ο τόπος μας κοιτάζοντας το παρελθόν του και καταγράφοντας ότι δεν έχει από κάπου να στηριχτεί βρίσκεται και πάλι σε δεινή οικονομική θέση. «Μεσσίες» δεν υπάρχουν παρά μόνο πολιτικοί προσωπικών φιλοδοξιών και οι ευεργέτες εξαφανίστηκαν γιατί και αυτούς τους χλεύασαν, αμφισβήτησαν είτε κατηγόρησαν και απόπεμψαν κατά περιόδους στην Ηλεία. Θεωρώ αδιανόητο να ακούω πολιτικά πρόσωπα στον τόπο μας να μιλάνε για νέα δάνεια προς εξόφληση ή ρύθμιση δανείων. Δηλαδή να οδηγηθούν οι πολίτες σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς τέλος. Ήδη πέρασαν δέκα χρόνια και λύση για τα πυροδάνεια με την εγγύηση του δημοσίου στην Ηλεία δεν έχει βρεθεί με τεράστια ταλαιπωρία και κόστος για τους επιχειρηματίες της Ηλείας. Έχω ασχοληθεί έντονα και το γνωρίζω τι συμβαίνει. Πώς είναι δυνατόν να πάρουν εκ νέου δάνεια; Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και για τους παραγωγούς και τον αγροτικό κόσμο είναι και θα είναι αφόρητα σε οικονομικό αδιέξοδο. Όταν έχεις εκλεγεί και είσαι θεσμικός παράγοντας του τόπου απαιτούνται πράξεις κι έργα και όχι άρθρα, δηλώσεις και φωτογραφίες εντυπώσεων. Ακούω λόγια, λόγια, λόγια. Περιμένω από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αγροτικών, τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας πρωτίστως ως νέοι Ηλείοι, με ζήλο και με όρεξη να αποδώσουν επί ουσίας στους τομείς τους και να τολμήσουν… Δεν είναι κριτική, είναι προτροπή!!

Πέρασε ένας χρόνος σχεδόν από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Πώς σχολιάζεις τη δράση και λειτουργία του δήμου Ήλιδας με τον κ. Λυμπέρη και πάλι στο τιμόνι του δήμου;

Απλά πέρασε ένας χρόνος… Δεν μπορώ να σχολιάσω θετικά είτε αρνητικά κάτι γιατί δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει να αναφερθώ. Υπάρχει μία κινητικότητα για την επόμενη ημέρα λειτουργίας του νοσοκομείου μας και της νέας πτέρυγας μετά από 13 χρόνια

που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ως έργο για λειτουργία αλλά ήδη έχω τοποθετηθεί και το παρακολουθώ. Ως θετικό θα μπορούσα να αναφερθώ στην προσπάθεια της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου. Θέλει όμως συνεχή παρακολούθηση και πολλή

δουλειά ακόμη τόσο εντός της πόλης αλλά και κυρίως στα χωριά.

Υποθέτω πως αποτελεί έναν από τους κυριότερους σταθμούς στη ζωή σου, που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες, η σχέση σου σε προσωπικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό της χώρας.

«Όπου ισιώνει ο αετός οι γλάροι δεν πετάνε»

Στο άκουσμα του ονόματος Κυριάκος Μητσοτάκης ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τι σκέφτεται;

Γνωρίζοντας την προσωπικότητα και τον άνθρωπο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ζήλο και τη μαχητικότητα του, τις γνώσεις και τις ικανότητες του και όσο μου επιτρέπεται να εκφράσω άποψη κοιτάζοντας τον ένα χρόνο περίπου της πραγματικής κατάστασης που έχει τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια του ως πρωθυπουργός, στο άκουσμα του ονόματος Κυριάκος Μητσοτάκης το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω: « όπου ισιώνει ο αετός οι γλάροι δεν πετούνε». Πιστεύω και εύχομαι να πετύχει στο έργο του για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Όλη η επικαιρότητα