Ηλεία

Δημ. Παναγιωτάρας: «Όλοι μαζί για μια σύγχρονη πόλη»!

Ζει και εργάζεται στην Αμαλιάδα, ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Θεωρεί επιβεβλημένο, τα μέλη του συμβουλίου να αποτελέσουν θετικά πρότυπα με τις ενέργειές τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης με όλα τα πρόσφορα μέσα και να αξιοποιήσουν τον εθελοντισμό, να ενεργοποιήσουν τους μαθητές, τη νεολαία και να δώσουν ρόλο και κίνητρα στους δημότες για μια ανθρώπινη πόλη.

Σε «1ο Ενικό», σήμερα, ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Αμαλιάδας κ. Δημήτρης Παναγιωτάρας.

Ερ.: Επιλέξατε να κατέλθετε στις δημοτικές εκλογές για την εκλογή σας σε ένα όργανο αυτό του Συμβουλίου Κοινότητας Αμαλιάδας, που ακόμη δεν έχει λάβει την στήριξη που του πρέπει από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές των προηγούμενων θητειών. Τι ήταν αυτό που σαν παρακίνησε σε αυτή την επιλογή;

Ζω και εργάζομαι σε αυτήν την πόλη, σ’ έναν ευλογημένο και υπέροχο τόπο. Τα παιδιά μου δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στην πόλη μας. Είμαι υπερήφανος για όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά ταυτόχρονα θλίβομαι για όλα αυτά που συμβαίνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, για όλα τα κακώς κείμενα και γι’ αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει, ώστε η πόλη μας να βρίσκεται στη θέση που της αξίζει.

Η επιλογή του Δημάρχου μας κ. Γιάννη Λυμπέρη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της κοινότητας Αμαλιάδας,  μαζί με πολύ σπουδαίους και αξιόλογους συνυποψήφιους, που έχουν δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την πόλη μας, για εμένα σηματοδοτεί τη θέληση  της συμπόρευσης προκειμένου να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για μια πρωτοπόρα, έξυπνη και σύγχρονη πόλη. Θα αξιολογήσει θετικά την αγάπη και το πάθος μας για προσφορά, θα εμπιστευθεί και θα στηρίξει το συμβούλιό μας.

Ήταν επίσης ενισχυτικό της απόφασής μου, το γεγονός ότι και στις υπόλοιπες παρατάξεις τα ψηφοδέλτια στελεχώθηκαν από πρόσωπα με ανάλογες περγαμηνές και το νεοεκλεγέν συμβούλιο απαρτίζεται από ξεχωριστές και ικανές προσωπικότητες, με θετική και ενεργή στάση ζωής.

Ερ.: Τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη της Αμαλιάδας, αυτά που αποκαλούμε «μικρά», αλλά καθημερινά, είναι πολλά.

Ποια είναι τα βασικά που θα σας απασχολήσουν σε πρώτη φάση;

Το συμβούλιο της κοινότητας  έχει εισηγητικό και γνωμοδοτικό ρόλο. Σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις, εισηγείται και μεριμνά για την επίλυση των προβλημάτων. Παρουσιάζει στον δήμαρχο και στα άλλα αρμόδια όργανα του δήμου τα προβλήματα της κοινότητας, συνεργάζεται με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για να δοθούν λύσεις σε όλα τα «μικρά»  και «μεγάλα» προβλήματα.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται να υπάρχει άριστη συνεργασία, αλληλεγγύη και συλλογικότητα.

Εμείς επιδιώξαμε να συνεργαστούμε με τους έχοντες θέση ευθύνης και με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δρομολογηθούν οι ανάλογες διαδικασίες, ώστε εγκαίρως και πριν από την έναρξη των μαθημάτων  να έχουν καθαριστεί  οι αύλειοι χώροι των σχολείων και οι περιβάλλοντες χώροι.

Η άριστη συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας – υπεύθυνους και προσωπικό – και τον κ. Χριστοφόρου εκτιμούμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα και οι μαθητές μας θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά έχοντας αυτό που δικαιούνται, ένα καθαρό, ασφαλές  και υγιεινό περιβάλλον.

Επόμενος άμεσος στόχος μας η καθαριότητα σε ολόκληρη την πόλη (αποκομιδή απορριμμάτων,  κοπή και απομάκρυνση χόρτων) και ο καθαρισμός των φρεατίων και των ρεμάτων, για ν’ αποφύγουμε  πλημμυρικά φαινόμενα.

Με ιεράρχηση αναγκαιότητας, σωστό προγραμματισμό και οργάνωση θα προσπαθήσουμε να δρομολογηθούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και καταγράψει.

Ερ.: Ο κόσμος, οι δημότες μπορούν να γίνουν κοινωνοί στο εγχείρημα, στο όραμα το δικό σας και του Συμβουλίου γενικότερα για μια πιο ανθρώπινη πόλη και με ποιόν τρόπο;

Με την έναρξη της θητείας μας  πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας συμβούλιο ως κοινότητα Αμαλιάδας.

Ένα από τα θέματά μας ήταν η κατάθεση ενός πλαισίου προτάσεων, σύμφωνα με αυτά που είχαμε παρατηρήσει και εντοπίσει ως μέλη της παράταξης, υποψήφιοι και μη,  τόσο προεκλογικά όσο και μετά από αυτές.

Το πλαίσιο δόθηκε σε όλα τα μέλη του συμβουλίου για να το μελετήσουν, να το επεξεργαστούν και να το συμπληρώσουν.

Στις αρχές του Οκτώβρη, στην επόμενη συνεδρίασή μας, θ’ αποφασίσουμε  το συμπληρωμένο πλαίσιο να τεθεί  σε δημόσια διαβούλευση.

Θα χωρίσουμε την πόλη μας σε περιοχές, θα γίνουν συνελεύσεις με τους δημότες για ν’ ακούσουμε και να καταγράψουμε τους δικούς τους προβληματισμούς και τις δικές τους σκέψεις, όπως επίσης και με το σύνολο των φορέων.

Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα συνδιαμορφώσουμε το  όραμά μας για την πόλη μας και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί, με πρωτοπόρους τα μέλη του συμβουλίου, να το υλοποιήσουμε στο μέτρο του εφικτού.

Ερ.: Μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία, ώστε ο καθένας από την μεριά του, με την συμπεριφορά του και τη συμμετοχή του να συμβάλλει στην δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων για να γίνουν οι στόχοι του Συμβουλίου πράξη;

Γνωρίζω πολύ καλά πως δυστυχώς υπάρχουν λαθεμένες νοοτροπίες, αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές. Μπορεί να είναι από μειοψηφίες, όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου και αλλάζουν την αισθητική και την εικόνα της πόλης μας.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αυτής της αλλαγής.  Όμως είμαστε υποχρεωμένοι κι έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Πρέπει τα μέλη του συμβουλίου να αποτελέσουμε θετικά πρότυπα με τις ενέργειές μας,  ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης με όλα τα πρόσφορα μέσα, να αξιοποιήσουμε τον εθελοντισμό, να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές, τη νεολαία και να δώσουμε ρόλο και κίνητρα στους δημότες μας.

Είναι πολύ συγκινητικό και μας  δημιουργεί μεγάλη ευθύνη, το γεγονός ότι πολλοί υποψήφιοι όλων των παρατάξεων εκλεγμένοι και μη, απλοί πολίτες, συστρατεύονται μαζί μας και μας ζητούν ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες για  να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.

Ερ.: Το Συμβούλιο Κοινότητας, ως θεσμός, μπορεί να καταφέρει αυτά που στοχεύει , με γνώμονα την βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών, με δεδομένο ότι πολλές αποφάσεις ενδεχομένως να πρέπει να έχουν και το «πράσινο φως» από το ανώτερο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο;

Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ζουν σε αυτόν τον Δήμο και σε αυτήν την πόλη. Είναι γνώστες των προβλημάτων και κατήλθαν ως υποψήφιοι με τη δέσμευση να υπηρετήσουν το συμφέρον των πολιτών. Μία από τις προτεραιότητές μας, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής  μας. Είμαι πεπεισμένος πως ο αγώνας μας θα είναι κοινός και δε θα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες θα λειτουργούν ανασταλτικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερ.: Είστε αισιόδοξος για την πορεία του Συμβουλίου Κοινότητας, που μόλις ξεκίνησε τη θητεία του;

Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχει ήδη διαφανεί πως για όλους μας υπάρχει ένας κοινός στόχος. Να υπηρετήσουμε με σκληρή και συστηματική δουλειά τους δημότες, ν΄αλλάξουμε την πόλη μας. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν και μας εξέλεξαν.

Όλοι μαζί για μια σύγχρονη πόλη!

Όλη η επικαιρότητα