Ηλεία

Δημ. Συμβούλιο Πύργου: Κυκλοφοριακό, τουριστικό τρενάκι και λεωφορείο προκάλεσαν… «μποτιλιάρισμα»

Ακούστε το άρθρο

Οι εισηγήσεις που σχετίζονταν με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε οδούς του ιστορικού κέντρου του Πύργου και τις ειδικές διαδρομές τουριστικού τρένου και λεωφορείου μέσα στην πόλη προκάλεσαν… «μποτιλιάρισμα» στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου.

Αφορμή για την συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε η πρόταση του αντιδημάρχου Διονύση Μπέλτσου να πραγματοποιηθεί νέα κυκλοφοριακή μελέτη που αρχικά βρήκε αντίθετο τον δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή, στη συνέχεια προκάλεσε αντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και, τελικά, είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρσή τους με σκοπό να συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση…

Ειδικότερα η δήλωση του κ. Μπελτσου «να γίνει άμεσα μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη και να προχωρήσουμε σύμφωνα με αυτή» που αφορούσε στην εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για απαγόρευση κυκλοφορίας σε οδούς του ιστορικού κέντρου του Πύργου (Κρεστενίτη, Αγίου Νικολάου, Λετρίνων κ.α.) προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λιατσή. «Ποιος σοφός συγκοινωνιολόγος θάρθει να μας πει τι να κάνουμε στο “Π” της πόλης; Οι γραφειοκράτες ανήκουν αλλού και όχι στην παράταξή μας. Αν δεν είστε έτοιμος να το κάνετε πράξτε όπως νομίζετε» είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο για να συμπληρώσει ότι «η πόλη πρέπει να διευρύνει το ιστορικό της κέντρο, να υποδεχθεί ξένο κόσμο και να ζήσει από τον Τουρισμό!». Κάνοντας χρήση του δικαιώματος του ο κ. Λιατσής απέσυρε το συγκεκριμένο θέμα και –στη συνέχεια της συνεδρίασης- αυτά που αφορούσαν στις εγκρίσεις των ειδικών διάδρομων τουριστικού τρένου και την κυκλοφορία ειδικού τουριστικού λεωφορείου αστικής περιήγησης (ανοικτού τύπου – open bus), μέσα στην πόλη.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα» Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωνε (για το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας), πως «από μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να μένει έξω η πόλη. Διαδικασίες που γίνονται στο πόδι δεν τις νομιμοποιούμε. Δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο. Δεν μας εκφράζει η διαδικασία, είναι πρόχειρη. Δεν έχετε τη συνεννόηση και τη στήριξη ούτε από την παράταξή σας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος: Έργο πολιτών», Αντώνης Καράμπελας είπε ότι «η Τροχαία και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων λένε ότι έχουν επιφυλάξεις για τις συγκεκριμένες προτάσεις. Ψηφίζουμε όχι».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «είμαστε αναφανδόν υπέρ της έλευσης τουριστών στον Πύργο, όχι όμως τουριστών-περιηγητών. Θα είναι χαρά μας να υλοποιήσετε και κάποιες από τις προτάσεις μας. Το κυκλοφοριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης και πάμε να το μετατρέψουμε σε χάος». Τα λεγόμενα του κ. Αργυρόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του δήμαρχου με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί διάλογος… υψηλής έντασης με τον πρώτο να σχολιάζει ότι «Χαρακτηρίσατε τον αντιδήμαρχο σας γραφειοκράτη» για να πάρει την απάντηση του κ. Λιατσή «προστεθήκατε στους συνηγόρους του κ. Μπέλτσου».

Παίρνοντας το λόγο ο Χάρης Μιχαλακόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις», δήλωσε ότι «Διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο που θέλετε να γίνει η δουλειά. Είναι τελείως ανάποδος και οδηγεί τον Πύργο στο γκρεμό».

Νωρίτερα και προ ημερησίας διατάξεως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είχαν συζητηθεί θέματα όπως το ΤΕΙ του Πύργου (σ.σ. σχεδόν όλη η αντιπολίτευση ζήτησε ειδική συνεδρίαση), η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, η μείωση τελών στους ΑμεΑ πολίτες του Δήμου, η καταγγελία για καταπάτηση έκτασης στο χώρο της πρώην λίμνης Μουριάς, το σχέδιο χαρτογράφησης σύμμεικτων απορριγμάτων για τα χωριά του Δήμου και η φθίνουσα πορεία της ΣΕΤΤΗΛ.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αθανάσουλας απεύθυνε έκκληση για στήριξη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Πύργου λέγοντας χαρακτηριστικά «τώρα είμαστε 20, χρειάζονται πάνω από 40! Συγχαρητήρια στους ανώνυμους συμπολίτες που μας στηρίζουν. Ευχαριστώ και τον Χάρη Μιχαλακόπουλο για την εγκατάσταση κλιματιστικού».

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα θέματα που αφορούσαν στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου κατά το Β` τρίμηνο του 2017. Στις τοποθετήσεις που έγιναν για τα συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσιάρης τόνισε ότι οι περικοπές και η χαμηλότατη χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση προκαλούν χαμηλά ποσοστά υλοποίησης.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης εκφράστηκαν συλλυπητήρια πρός στον αντιδήμαρχο Πύργου Λάκη Αθανασόπουλο (σ.σ. για την απώλεια του πατέρα του) και την δημοτική σύμβουλο Άβα Βαγγελάτου (σ.σ. για την απώλεια της μητέρας της).

Λιατσής: «Το ΤΕΙ Πύργου να πάει στην Βαρβάσαινα!»

Σχολιάζοντας τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα ο δήμαρχος του Πύργου ήταν ασταμάτητος…. ανάμεσα σε αυτά που είπε ξεχώρισε η τοποθέτηση του για το ΤΕΙ Πύργου για το οποίο ανέφερε πως «θέλουμε τα τμήματα και την προοπτική που υπήρχε το 2006! Το θυμάστε όλοι τώρα αλλά ξεχνάτε ότι λειτούργησε στην δεύτερη θητεία της παράταξης μας. Αναλογιστείτε ποιοι ήταν δίπλα μας τότε και ποιοι όχι. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης είναι κοινωνός των απόψεων μας. Θέλουμε το ΤΕΙ να φύγει από το χώρο που βρίσκεται τώρα και να μεταφερθεί στο οικόπεδο που παραχωρεί η Μητρόπολη Ηλείας στην Βαρβάσαινα. Εκεί μπορεί να επεκταθεί χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα».

Για το Κοινωνικό Φροντιστήριο τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα το στηρίζουμε στο μέγιστο βαθμό ωσότου η Πολιτεία φέρει την Παιδεία στο σωστό επίπεδο».

Για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς ο κ. Λιατσής σχολίασε: «Που είναι αυτοί που τον υποστηρίζουν; Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, έχετε εσείς άλλη; Φέρτε την! Δεν θα διεκδικήσουμε δάφνες… οι ιδέες σας είναι δικές σας».

Για την παραβατικότητα από πλευράς αθίγγανων είπε ότι: «Έχω κρατήσει αριθμό φορτηγού που κατέβασε στο Κατάκολο 10 με 15 παιδιά ρομά για να ζητιανέψουν. Είναι οργανωμένο σχέδιο! Δυστυχώς για την Περιφέρεια, θαρρώ ότι η Κοινωνική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για το περαιτέρω βήμα μετά την σύλληψη τους από την Αστυνομία. Ίσως να πρέπει να μηνύσουμε και την ΣΚΟΣ που αφήνει ανοιχτές τις πόρτες σε Φιλοθέη και Σωσίπολις»

Όλη η επικαιρότητα