Ηλεία

Δημ. Συμβούλιο Ήλιδας: Προβλημάτισε η κυβερνοεπίθεση – Υπάρχει κίνδυνος για τη λειτουργία του δήμου;

Σε ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος με την κυβερνοεπίθεση, προχώρησε ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης.
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα των τελευταίων ημερών στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου και η επίθεση που έχει δεχθεί από hackers κυριάρχησε ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο στη Σοχιά, με τις εντάσεις να μη λείπουν αλλά αυτή τη φορά να έχουν διαφορετικούς πρωταγωνιστές απ’ ότι συνήθως.

Το ζήτημα της επίθεσης του πληροφοριακού συστήματος του δήμου τέθηκε πριν την τακτική συνεδρίαση, με το Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη να ενημερώνει πως πρόκειται για μία δυσκολότερη κατάσταση από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, για την οποία έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με τις αρμόδιες αρχές. Πρόσθεσε δε πώς θα γίνει έρευνα για την απόδοση ευθύνης, πώς υπάρχει κίνδυνος να “παραλύσει” ο δήμος ενώ συμπλήρωσε πώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και πώς μία τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες προκειμένου να ανακτηθούν τα αρχεία του δήμου. Οι αντίπαλες παρατάξεις συμφώνησαν για τη σοβαρότητα του ζητήματος, περιμένοντας νεότερες εξελίξεις όσον αφορά τις επαφές του δημάρχου για το θέμα και ζητώντας την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους για τη μη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Τα θέματα προς ενημέρωση των παρατάξεων

Στη συνέχεια οι παρατάξεις έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα προς το Δήμαρχο, με τον κ. Χριστοδουλόπουλο να τονίζει αρχικά πως δεν θα συμμετέχει ξανά σε συνεδριάσεις Εάν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα των ζωντανών μεταδόσεων των δημοτικών Συμβουλίων και Στη διάνοιξη μονοπατιού στην περιοχή της Κουρούτας. Ωστόσο, ζήτησε από το Δήμαρχο την εξέταση της περίπτωσης των ταμειακών διευκολύνσεων σε πωλητές, την ικανοποίηση του αιτήματος του κ. Ιατρόπουλου για ολοκλήρωση έργο στην περιοχή του, ενώ έθεσε ζήτημα ηχορύπανσης στην περιοχή της Κουρούτας και επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει άρνηση του άρθρου περί κατάργησης των εισηγήσεων από άλλες παρατάξεις.

Η παράταξη του κ. Κολόσακα έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια από πλευράς κυβέρνησης, αναφέροντας πως Ήδη υπάρχει έτοιμο ψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σημαντική ωστόσο αναφορά έκανε και στο θέμα των πυρηνικών που ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης και για το οποίο υπήρξε κατάθεση δύο ψηφισμάτων, καθώς και για την ανάγκη ο κόσμος να έχει πρόσβαση στην παραλία της Κουρούτας. Από την πλευρά του, ο κ. Κράλλης έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να συμμετέχει στα επερχόμενα δημοτικά συμβούλια. Η πρώτη είναι να ξεκινήσουν από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση η απευθείας μετάδοση στους, η δεύτερη είναι να στηριχθεί από το Δήμαρχο υπόσχεση για απομάκρυνση των υλικών που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία και η τρίτη είναι η άμεση λειτουργία του κάμπινγκ Κουρούτας. Για το ζήτημα των παρατάξεων τόνισε πως αποτελεί προσπάθεια χειραγώγησης των δημοτικών αρχών από τις κυβερνήσεις και δήλωσε έτοιμος για τη συζήτηση της δημιουργίας ψηφίσματος, ενώ κλείνοντας πρότεινε να γίνει άμεσα συνάντηση με τους επιχειρηματίες της περιοχής. Από την πλευρά του, ο γιος του και μέλος της παράταξης Γιώργος Kράλλης θέλησε να εστιάσει σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις απευθείας μεταδόσεις.

Οι απαντήσεις του Γ. Λυμπέρη

Απαντήσεις σε όσα ζητήματα του τέθηκαν έδωσε ο δήμαρχος. Αρχικά, για το θέμα των μεταδόσεων ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των μελών του Δ.Σ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε θετικός για συνάντηση με επιχειρηματίες για το θέμα της Κουρούτας και το χρόνιο πρόβλημα ηχορύπανσης που ταλαιπωρεί την περιοχή, με σκοπό να βρεθεί οριστική λύση. Για το θέμα του κάμπινγκ αναφέρθηκε στη θετική γνωμοδότηση που έχει λάβει για την παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ, ωστόσο σημείωσε πως τον τελευταίο λόγο τον έχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά την αδυναμία πρόσβασης σε σημείο της παραλίας της Κουρούτας, επεσήμανε πως υπήρξαν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την απομάκρυνση των συγκεκριμένων χωμάτινων όγκων, ωστόσο καθησύχασε τα μέλη αναφέροντας πως θα δοθεί άμεσα εντολή για διάνοιξη διόδου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όσον αφορά τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, υπογράμμισε πώς είναι θέμα που έχει τεθεί στην ΚΕΔΕ και αναμένεται το ερχόμενο διάστημα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να τεθεί το αίτημα αυτό. Κλείνοντας, επικεντρώθηκε στο θέμα Ιατρόπουλου για το οποίο είπε πως θα λυθεί το θέμα της εργολαβίας άμεσα, καθώς και στο θέμα φίμωσης των παρατάξεων για το οποίο ανέφερε ότι έχει παρθεί ήδη και απόφαση από την ΚΕΔΕ. Για το τελευταίο μάλιστα μίλησε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος, θέτοντας ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η ψηφοφορία των θεμάτων

Για το πρώτο θέμα της τακτικής συνεδρίασης που αφορούσε τα πυρηνικά υπήρξε τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία ζήτησε την απαιτούμενη σοβαρότητα και κατέθεσε 210 της ψηφίσματα τα οποία και διάβασε ο κ. Ζαχαρόπουλος. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τη λαϊκή συσπείρωση και την παράταξη Κράλλη να μειοψηφούν. Το θέμα 2,7,8 και 10 πέρασαν ομόφωνα, εννοώ κατά πλειοψηφία πέρασαν το θέμα 3, 5, 6 και 9.

Εντάσεις και αποχωρήσεις

Και από αυτό το δημοτικό συμβούλιο ωστόσο δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι οποίες αυτή τη φορά είχαν διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Το 4ο θέμα της τακτικής συνεδρίασης που αφορούσε το αίτημα του κ. Βλασσόπουλου Κωνσταντίνου για συζήτηση θέματος διάνοιξης δρόμου στην κοινότητα Ροδιάς, ήταν και αυτό που δίχασε. Η παράταξη Χριστοδουλόπουλου πληροφόρησε το συμβούλιο πως πρόκειται για μία υπόθεση από το 2019 για την οποία έμαθε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και του προσκόμισαν όλα τα έγγραφα και ζήτησε να διευκολυνθεί η κατάσταση, υποστηρίζοντας ως η παράταξη του θα το ψηφίσει και αν είναι παράνομο μπορεί να τεθεί εκτός.

Τόσο ο Πρόεδρος Βασίλης Ζαχαρόπουλος όσο και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος μίλησαν για το ζήτημα, σημειώνοντας πως οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου αλλά και η πολεοδομία δεν εγκρίνουν το συγκεκριμένο έργο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου σε ανάλογες περιπτώσεις που υπάρχουν σε άλλες περιοχές. Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε και ο πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος επεσήμανε πώς για να υπάρξει η νέα χάραξη αυτού του δρόμου θα πρέπει να περάσει από περιουσίες δύο πολιτών.

Η πλευρά κ. Χριστοδουλόπουλου επέμεινα στη θέση της πως το έργο θα βοηθήσει στην περιοχή, με την πρώτη ένταση να έρχεται ανάμεσα στον επικεφαλή της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βαριές εκφράσεις ανταλλάχθηκαν, με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Μπακέλα να αποχωρεί από τη συνεδρίαση λόγω ελλιπέστατης ενημέρωσης για το ζήτημα και τον κ. Κράλλη να ζητά το Δ.Σ. να λάβει απόφαση και να την προσβάλλουν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες εάν επιθυμούν.

Η κόντρα έληξε με ψήφισμα ανάμεσα στην πρόταση Χριστοδουλόπουλου και στην πρόταση Ζαχαροπούλου, με την πρώτη να λαμβάνει 13 ΝΑΙ, τη δεύτερη να λαμβάνει 6 ΝΑΙ, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε και υπήρξαν ακόμα δύο που δήλωσαν παρών. Έτσι, πέρασε η πρόταση Χριστοδουλόπουλου την οποία πολύ πιθανόν οι αρμόδιες αρχές να προσβάλλουν. Να σημειωθεί πως μετά το τέλος του συγκεκριμένου θέματος η παράταξη Χριστοδουλόπουλου αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Όλη η επικαιρότητα