Ηλεία Πολιτική

Δήμαρχοι Ηλείας: «Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία»

Ακούστε το άρθρο

Την καθιέρωση της απλής αναλογικής και στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας προωθεί η κυβέρνηση, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που είναι ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη», να κατατίθεται στα τέλη Ιουνίου, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή στις εκλογές του 2019. Η απλή αναλογική στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.

Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική χοντρικά είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

Το σύστημα αυτό είναι η λεγόμενη καθαρή απλή αναλογική.

Αντιδρούν οι τοπικές αρχές

Η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους τοπικούς άρχοντες κάθε δήμου του νομού μας. Οι δήμαρχοι Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης καταθέτουν παρακάτω τη δική τους άποψη για το ζήτημα αυτό:

Γαβρίλης Λιατσής-Δήμαρχος Πύργου: «Η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, για μένα υπάρχει. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο πρώτος γύρος ήταν η καλύτερη έκφρασή της. Στο τέλος έμειναν δυο που διεκδίκησαν το δήμο και που κατέληξε στον έναν. Το μόνο που αλλάζει, είναι να έχει ισχνότερη πλειοψηφία ο δήμαρχος που θα διοικεί το δήμο, απ’ ότι έχει τώρα. Η πείρα μου, μου έχει αποδείξει ότι δεν θα έπρεπε να έχει πλειοψηφία ο δήμαρχος. Μετά τις εκλογές, καλύτερο σύστημα θα ήταν εκείνο που θα επέβαλλε τη διάλυση παρατάξεων και θα έβαζε δεύτερο ιεραρχικά, εκείνον που θα είχε έρθει δεύτερος. Η δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο, να εκλέγει κάθε φορά τους καλύτερους. Αλλά για να το κάνει, πρέπει το σύστημα να παρέχει τη δυνατότητα σ’ αυτούς να βάζουν υποψηφιότητα. Τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να γίνουν πιο ολιγομελή. Θα πρέπει δηλαδή οι δήμοι να είναι πιο ευέλικτοι. Βαθιά δημοκράτης, δεν με ενοχλεί η απλή αναλογική. Με ενοχλεί η πληθώρα των δημοτικών συμβούλων, ο τρόπος που γίνονται οι εκλογές και πάνω απ’ όλα οι παρεμβάσεις των κομμάτων σ’ αυτές. Πρέπει να απαγορευτεί στους βουλευτές, να μπορούν να επιστρέφουν εφόσον αποτύχουν στις βουλευτικές εκλογές και να πηγαίνουν για δήμαρχοι και πρέπει οπωσδήποτε οι θητείες των δημάρχων να μην ξεπερνάνε τις 2. Δεν απορρίπτω τον καινούριο νόμο, αλλά δεν τον δέχομαι όπως είναι και πιστεύω ότι αν εισαχθεί χωρίς διάλογο σοβαρό στη Βουλή, θα είναι κάτι που θα αναιρεθεί πολύ εύκολα από μια επόμενη διοίκηση του κράτους και μια αλλαγή εξουσίας, επιβεβαιώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από τα δυσκολότερα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση και από τα πιο σοβαρά που μπορεί να εκμεταλλευτεί για την ανάπτυξη της χώρας. Κάτι που έχει απόλυτα ανάγκη σήμερα η Ελλάδα.»

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος-Δήμαρχος Ήλιδας: «Συμφωνώ με την άποψη των συλλογικών οργάνων. Διαφωνώ όμως με το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς θα προκαλέσει μεγάλη ακυβερνησία στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Για να περάσουν το σύστημα αυτό, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί διάλογος σε βάθος. Είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε, αλλά όχι με τους όρους που προσπαθεί να θέσει η κυβέρνηση. Στις επιτροπές που ήδη υπάρχουνπρέπει να υπάρχει πλειοψηφία, αλλιώς θα επικρατήσει η ακυβερνησία και τα προβλήματα, μιας και οι υπόλοιπες παρατάξεις θα έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και οι συγκρούσεις θα είναι πιθανές, χωρίς να καταλήγουμε κάπου. Η άποψή μας για το ζήτημα ούτως ή άλλως είναι γνωστή από το Δεκέμβριο, μιας και είχε εκφραστεί ξεκάθαρα στο συνέδριο μας.»

Αλέξης Καστρινός-Δήμαρχος Πηνειού: «Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί το σύστημα της απλής αναλογικής. Πιστεύω όμως πως με αυτό δεν θα υπάρχει σωστή διοίκηση στους δήμους, γιατί θα πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες και κοινές αποφάσεις με άλλα κόμματα, πράγμα το οποίο έχει πολλές δυσκολίες και συνήθως μη επιθυμητά αποτελέσματα».

Μοράντ Ναμπίλ Ιωσήφ-Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: «Αν επιθυμούν το σύστημα της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, τότε θεωρώ ότι πρέπει να το υιοθετήσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό που προσπαθούν να το περάσουν, ο δήμαρχος δεν θα έχει δυνατότητα πλειοψηφίας και θα πρέπει να πραγματοποιεί συμμαχίες με αντίπαλες παρατάξεις για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Πολλές συμφωνίες, θα βασίζονται στο συμφέρον των εκάστοτεπαρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτές. Δεν πρόκειται καμία εξ αυτών να συμφωνήσει σε κάτι που δεν θα ικανοποιεί τα συμφέροντά της. Θεωρώ, ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα ώριμη και προετοιμασμένη για το σύστημα αυτό, που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές αυτοδιοικήσεις».

Διονύσης Μπαλιούκος-Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: «Η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια χρειάζεται νέες παρεμβάσεις. Αυτό που κρίνεται απαραίτητο πρωτίστως είναι να ενισχυθεί με πόρους, διότι οι περικοπές από τη μια πλευρά και η απόδοση αρμοδιοτήτων από την άλλη, δηλαδή δαπάνες, την έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση. Χρειάζεται στήριξη σε στελεχιακό δυναμικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις αρμοδιότητες που της απέδωσαν(πρόνοια, αθλητική παιδεία κ.ά.). και σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να ανταποκριθεί στα νέα όρια που ο Καλλικράτης της απέδωσε. Αναρωτιέμαι σε τι θα προωθήσει η απλή αναλογική τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης; Γιατί με αυτά που μαθαίνουμε, δεν είναι απλή η θέσπισήτης, αλλά ακούγονται και ζητήματα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και εγκληματικά. Ακούμε για κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων, για δυο θητείες τωνδημάρχων, για εγκατάσταση γενικού γραμματέα στους δήμους, χωρίς να διευκρινίζεται η αρμοδιότητά του, ο ρόλος του, οι σχέσεις του με το λαοπρόβλητο θεσμό της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι αγαθές προθέσεις αυτές του Υπουργείου. Η απλή αναλογική θα πρέπει να μας απασχολήσει σε όλα τα επίπεδα πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας, με την αυστηρή προϋπόθεση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση».

Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης

Όλη η επικαιρότητα