Ελλάδα

Δήμαρχος Πεντέλης: Εντολή εκκένωσης πρέπει να δίνει ο Δήμος – Οι δικαστικές αρχές θα βρουν γιατί δεν έγινε στο Μάτι

Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Στεργίου, Δήμαρχος Πεντέλης έχει κληθεί να καταθέσει αύριο (Πέμπτη 2/8) ενώπιον του εισαγγελέα που διερευνά όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 23/7, στη φονική φωτιά της Ανατολικής Αττικής. Προηγουμένως, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, στην εκπομπή “Βρε Καλώς τους”, με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Αρχικά εξήγησε πως “ήμουν στη σύσκεψη που έκανε ο Βόρειος Τομέας, όπου ανήκουμε ως Δήμος. Την κάναμε χθες, απέναντι από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας. Όχι, δεν ήμουν το βράδυ της Δευτέρας 23/7. Ήταν σύσκεψη της Ανατολικής Αττικής. Kοιτάξτε, τα συντονιστικά των Δήμων είναι αυτά που παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Εκεί λύνεις τις λεπτομέρειες. Όχι στα συντονιστικά που γίνονται από τις περιφέρειες.

Οι Δήμοι καλούμαστε να υλοποιήσουμε την κεντρική σχεδίαση του ΥΠΕΣ. Να εξειδικευτούμε στη λύση των προβλημάτων

Δεν σας κρύβω πως κάνω το χρόνο, το λιγότερο δέκα συντονιστικά. Είναι πάντα πριν και μετά κάθε προβληματική κατάσταση, είτε πρόκειται για χιόνια, είτε για φωτιές. Ανταποκρίνεται όλος ο κόσμος. Και οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί και οι δασικοί, αλλά και τα νοσοκομεία που έχω εδώ. Ανταλλάσσουμε απόψεις και θεωρώ πως τέτοια θέματα, σε τοπικό επίπεδο έχουν και την εκπαιδευτική αποστολή. Μπορείς να δώσεις γνώσεις από τη σχεδίαση, που εν πολλοίς υπάρχουν άνθρωποι που ούτε καν τη ξεφυλλίζουν. Να ξέρει ο άλλος τι προβλέπουν τα βασικά πράγματα της σχεδίασης. Δηλαδή, πώς υλοποιείται η πρόληψη, πώς η καταστολή, πώς η εκκένωση.

Για όλα αυτά υπάρχει μια κεντρική σχεδίαση του ΥΠΕΣ, που έχει κυκλοφορήσει στις περιφέρειες και στους Δήμους. Με βάση αυτή, εμείς ως Δήμοι έχουν σχεδιάσει και θα πρέπει να έχουμε γράψει το πώς θα εξειδικεύσουμε την επίλυση του προβλήματος στον τόπο μας. Σύμφωνα με αυτήν λειτουργούμε“.

Είναι πιο σωστό να γίνει σύσκεψη του συντονιστικού σε επίπεδο Δήμου και όχι Περιφέρειας, για εκκένωση; “Αυτό το ‘χει αναθέσει στο Δήμο ο νομοθέτης. Είναι σαφές πως όταν ο Δήμος είναι ένας, παίρνει τις αποφάσεις. Για αυτό και εγώ πήρα απόφαση να μην εκκενώσω, σε συμφωνία με την Πυροσβεστική”.

Τη φονική Δευτέρα, η φωτιά άρχισε από το Νταού Πεντέλης, αλλά πολύ γρήγορα ξέφυγε. “Ο άρχοντας ενός τόπου, αυτός που ξέρει καλύτερα τον τόπο και τα δεδομένα των ανθρώπων που έχει την αμεσότητα, δεν περιμένει να του πει η Περιφέρεια ή το Υπουργείο ή κανένας παραπάνω ή παρακάτω.

Το υλοποίησα το 2009, χωρίς να περιμένω κανέναν. Τους είπα “μένετε πεθαίνετε, φεύγετε σώνεστε”. Αυτή ήταν η ανακοίνωση

Η απόφαση αυτή είναι του λεπτού. Και το λεπτό μετράει. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το όλο σύστημα, όσο το απλώσεις, τόσο καθυστερεί και κανένας στην ουσία δεν παίρνει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Πρέπει να εκτιμήσεις σωστάΦαίνεται πως το κλειδί είναι στην εκκένωση και αυτήν δεν έγινε. Είναι ένα θέμα που οι δικαστικές αρχές θα το βρουν. Δεν μπορεί να μη το βρουν. Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι εκεί. Θα περάσουν αυτές οι σκληρές ημέρες και ελπίζω να έχετε το χρόνο να μιλήσουμε για πολλά πράγματα, τα οποία φωνάζω χρόνια. Υπάρχει ένα σύστημα, με γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο. Το ‘χω πει τόσες φορές”

Έχουμε σύστημα επιτήρησης και άμεσης επέμβασης, που λειτούργησε στην Πεντέλη

Γιατί τον κάλεσε ο εισαγγελέας; “Θα δω όταν θα πάω, τι θα με ρωτήσει”. Μήπως επειδή ήταν ο πρώτος που έσπευσε στη φωτιά; “Μπορεί και για αυτό. Ήμουν εκεί στα τρία πρώτα λεπτά, γιατί η φωτιά ήταν δίπλα από το σπίτι μου. Έχω ένα σύστημα επιτήρησης και άμεσης επέμβασης που λειτούργησε. Θα του εκθέσω τη διαδικασία λειτουργίας. Λυπάμαι που το σύστημα αυτό πέτυχε μέσα στη Νταού, γιατί δεν είναι δυνατόν να λέμε αυτήν τη στιγμή πως πέτυχε κάτι μπροστά στην άβυσσο των 91 νεκρών. Στη Νταού όμως, θεωρώ πως λειτουργήσαμε κατά τρόπο που γλιτώσαμε το χωριό μας. Αν αυτό είχε ως συνέπεια τους 91 νεκρούς; Θεωρώ πως δεν είχε. Θα έπρεπε όλο το σύστημα να λειτουργήσει έτσι, ώστε να μην υπάρχουν νεκροί. Η υφισταμένη σχεδίαση, αν υλοποιηθεί, δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρχουν νεκροί.

Ξέρετε λέω πως η διαδικασία που πηγαίνουμε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο, ως δεύτερο την ιδιοκτησία και ως τρίτη να σβήσεις τη φωτιά. Δεν πρέπει να λειτουργούμε ανάποδα.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα