Δήμοι της Ηλείας για απόφαση ΣτΕ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Κινητοποίηση προκάλεσε στους δήμους της Ηλείας η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείς (ΣτΕ) που έκανε δεκτές τις Αιτήσεις πέντε Δήμων ανά την επικράτεια, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι Αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Υπενθυμίζεται πως οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις Αιτήσεις Ακύρωσης των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Χανίων και Ωραιοκάστρου.

Το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση (νόμος 4389/2016), κλπ, καθώς εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα, εάν υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση, ενώ παράλληλα, δεν είχε τηρηθεί ηπροβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση, προσθέτουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι όπως προκύπτει, η διαδικασία ελέγχου ξεκίνησε στις 26.6.2018, δηλαδή μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Τελικά, το ΣτΕ έκρινε ότι η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση και οι συμπροσβαλλόμενες, είναι νομικά πλημμελείς καθώς εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί, όπως απαιτεί ο νόμος 4389/2016, η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζομένων ακινήτων στις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 19 του εν λόγω νόμου 4389/2016, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακυρωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση ακυρώνεται στο σύνολό της, ανεξάρτητα από το εάν προσέφυγε κάποιος Δήμος ή όχι, κάτι που σημαίνει ότι αν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ συμπεριλαμβάνονται ακίνητα και εκτάσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Ηλείας που άνηκαν σε δήμους της Ηλείας, οι δήμοι αποκτούν και πάλι την κυριότητα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ στις Τεχνικές Υπηρεσίες και των επτά Δήμων της Ηλείας το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο ακριβές περιεχόμενο του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, ενώ μέχρι χθες δεν είχε σταλεί κάποιο σχετικό έγγραφο. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν δήμοι στα όρια των οποίων δενυπάρχει ακίνητο στο χαρτοφυλάκια της ΕΤΑΔ ενώ ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης φαίνεται να εντάσσει και πάλι στην ιδιοκτησία του τα Λουτρά στο Κουνουπέλι (ΦΩΤΟ).