Ηλεία

Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από Σπιάτζα έως Κατάκολο: Για να μην γίνουμε… Μάτι!

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της καταστολής και με αυτό το σκεπτικό τα τμήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του δήμου Πύργου συνεργάστηκαν από κοινού χθες…

Στόχος δεν ήταν άλλος από την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης σε σημεία της παραλιακής ζώνης υψηλής επικινδυνότητας από Κατάκολο μέχρι Σπιάτζα. Κίνηση που κρίνεται αναγκαία –ιδιαίτερα μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική- και ξεκίνησε από την περιοχή της Σπιάτζας και πιο συγκεκριμένα στην είσοδο της όπου εκτάσεις με καλαμιώνες και θάμνους εφάπτονται του παραθαλάσσιου οικισμού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο συγκεκριμένο σημείο (σ.σ. σε λίγο μεγαλύτερο βάθος), οι φλόγες από τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί έχουν «γλύψει» τα πρώτα σπίτια… και σίγουρα το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι το μοναδικό σε όλο το νομό που εγκυμονεί κινδύνους ανάφλεξης μιας ευρύτερης περιοχής όπου υπάρχουν σπίτια.

Χθες το μεσημέρι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του δήμου Πύργου καθάρισαν ένα μεγάλου μήκους κομμάτι στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας από πιθανή πυρκαγιά κάτι που όπως τονίστηκε από τον αντιπεριφρειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιδήμαρχο Πύργου Ανδρέα Σκαρτσιάρη θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλα σημεία της Ηλείας…

«Ανάλογος καθαρισμός είχε γίνει και πέρυσι όμως φέτος και από τις πολλές βροχές τα κλαδέματα και την ρίψη απορριμμάτων πάσης φύσεως ήταν απαραίτητο να ξαναγίνει. Με την συνδρομή και παρότρυνση της Πυροσβεστικής προσπαθούμε να πάμε και στα πιο επικίνδυνα σημεία, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο το νομό, συνεχίζοντας ένα έργο προστασίας των πολιτών και της Ηλείας. Για μερικές μέρες θα συνεχιστούν οι καθαρισμοί εδώ και στη συνέχεια θα πάμε και στην περιοχή του Αγίου Ηλία που είναι επίσης μια δύσκολη περίπτωση»…ανέφερε αρχικά ο κ. Γεωργιόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μετά τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στην λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Γεωργιόπουλος είπε ότι: «Να υπενθυμίσω σε όλες τις Περιφέρειες δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία. Με τον Κλεισθένη το κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας πέρασε από την αρμοδιότητα των δήμων στην Περιφέρεια. Είναι αδιανόητο να υπάρχει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά πόρων. Το ίδιο ισχύει και για την αντιπυρική προστασία. Προσπαθούμε με δικές μας δυνάμεις. Η περιοχή που βρισκόμαστε είναι μια περιοχή με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Μάτι Αττικής. Χωρίς πολεοδόμηση, ρυμοτομία, ασφαλείς δρόμους και  εξόδους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους… κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει ο νόμος και να μπει μια τάξη! Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εκατόμβες θυμάτων  για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η Ηλεία είχε μια ευκαιρία, το 2007, που δεν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης ως έπρεπε. Ο νομός έπρεπε να χει θωρακιστεί, τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη έφταναν και παρά έφταναν γι` αυτό! Οι παρεμβάσεις που έγιναν δεν εντασσόντουσαν σε ένα συνολικό σχέδιο. Πρέπει να ξαναδούμε τους αυθαίρετους οικισμούς με επικίνδυνα χαρακτηριστικά ξανά, αν χρειαστεί και χωρίς πολιτικό κόστος!

Από τη Σπιάτζα μέχρι το Κατακολο και τον Άγιο Ηλία η περιοχή θυμίζει το Μάτι κι ελπίζω να μη συμβεί στο μέλλον ανάλογη τραγωδία. Και γι` αυτό κάνουμε ότι μπορούμε αλλά πρέπει να συμπράξουν και οι πολίτες. Η ευθύνη ανήκει πρώτα σε μάς αλλά και οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι βάζουν τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τις περιουσίες τους σε κίνδυνο! Η συνεργασία είναι απαραίτητη και τώρα αλλά κι αν αλλάξουν τα πράγματα με ισχύ νέων δεδομένων. Χωρίς κοινωνική διαβούλευση και συνένωση κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτή τη χώρα!».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύργου, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, δήλωσε ότι: «Επιχειρούμε από κοινού με την Π.Ε. Ηλείας και θα συνεχίσουμε αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι πιστώσεις είναι λίγες, εμείς σαν δήμος έχουμε δώσει 50 χιλιάδες ευρώ για καθαρισμούς δρόμων. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό… πρέπει και οι κάτοικοι να καθαρίζουν τουλάχιστον τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας τους».

Όλη η επικαιρότητα