Ηλεία

Δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων στην Αρχαία Ολυμπία

Σημαντικά έργα πρόληψης μέσω το προγράμματος «ANTINERO II».
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει φέτος οι εργασίες δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές με μεγάλο κίνδυνο, με το Δασαρχείο Πύργου να βρίσκεται τελευταία στη θέση Βίλλια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή ανάμεσα σε Κάμενα-Νεμούτα.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα πρόληψης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για νέα έργα.

Όπως εξήγησε ο δασάρχης Πύργου, εκτελούνται εργασίες για τη δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων σε δάση Χαλεπίου Πεύκης, δηλαδή εκατέρωθεν της κεντρικής λωρίδας δημιουργείται μία ζώνη με λιγότερη βλάστηση, όπου έχει απομακρυνθεί η υπόροφη βλάστηση και έχουν παραμείνει μεμονωμένα δέντρα προκειμένου αν χρειαστεί να κοπούν και η ζώνη να γίνει μεγαλύτερη.

Πρόκειται για ενέργειες που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος «Antinero II», το οποίο βρίσκεται ήδη σε εκτέλεση και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.970.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λάττας αποκάλυψε πως ήδη συντάσσουν μελέτη και για τρίτο πρόγραμμα και αναμένεται να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα το επόμενο διάστημα.

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη δράση, τα ξύλα που προκύπτουν από αυτή δίνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της κοινότητας που γίνεται κάθε φορά ο καθαρισμός. Σε ότι αφορά τα έργα απομάκρυνσης της βλάστησης, όπως υποστήριξε ο κ. Λάττας πρέπει αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου και κατά τον Απρίλιο θα γίνει συντήρηση των αντίστοιχων δρόμων, συνολικού μήκους 70 χλμ., που θα καταστρέφονται από τα μηχανήματα που περνάνε.

Στόχος, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, θα είναι η ολοκλήρωση όλου του αντιπυρικού δικτύου τουλάχιστον μελετητικά με μια τρίτη μελέτη, όπου ήδη γίνονται διεργασίες για χρηματοδότηση.

Τέλος, επικεντρώθηκε και στις επόμενες περιοχές που θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες, όπου είναι το δάσος της Φολόης και ακολούθως η περιοχή του Κατακόλου και όποιες άλλες περιοχές στο δήμο Πύργου χρειάζονται.

Όλη η επικαιρότητα