Δήμητρα Δήμου Πηνειού: Ολική καταστροφή για 200 στρέμματα θερμοκηπίων – Στο μάτι του μανιασμένου ανεμοστρόβιλου

Ο ανεμοστρόβιλος που «επισκέφθηκε» το πρωί την περιοχή της Δήμητρας και του Καρδιακαυτίου στο Δήμο Πηνειού κατέστρεψε τα αγροτικά προϊόντα και θερμοκήπια σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, ενώ στο διάβα του έσπασε κολώνες της ΔΕΗ, λύγισε σίδερα και το μοναδικό ευτύχημα είναι ότι το κτύπημα έγινε ξημερώματα, γιατί διαφορετικά θα θρηνούσαμε θύματα.

Ώρα 6 το πρωΐ. Στον Κάμπο, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα έχει ήδη περάσει μια ισχυρή βροχόπτωση. Στη συνέχεια και ενώ η βροχή δείχνει να κοπάζει, ένα ισχυρότατο ρεύμα παγωμένου αέρα περνά από το τρίγωνο Δήμητρα-Καρδιακαύτι-Μάχου. Είναι ανεμοστρόβιλος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα και στο διάβα του «ξυρίζει» με μανία ότι βρει.

Στην περιοχή της Δήμητρας ξεσπά και καταστρέφει ολοσχερώς θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ξεριζώνει κολώνες της ΔΕΗ και φυσικά καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών. Φράουλες, πατάτες και κολοκύθια γίνονται βορά της μανίας του ανεμοστρόβιλου. Η καταστροφή είναι μεγάλη αφού οι αγρότες θα μάζευαν σε λίγες μέρες τα προϊόντα, ενώ ένα στρέμμα θερμοκηπίου για να κατασκευαστεί κοστίζει περίπου 6.000 ευρώ.

Αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ

Η εικόνα που συναντούν με το πρώτο φώς της ημέρας οι αγρότες της περιοχής είναι απογοητευτική. Ευτυχώς που ο ανεμοστρόβιλος πέρασε ξημερώματα, λίγες ώρες πριν έρθουν οι εργάτες.

Ο ΕΛΓΑ ειδοποιήθηκε, εμφανίστηκαν ελεγκτές, αλλά περί αποζημιώσεων παρέπεμψαν στον ΠΣΕΑ. Τα θερμοκήπια για να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ κοστίζουν 150 ευρώ το στρέμμα και πρέπει η κατασκευή τους να είναι εγκεκριμένου τύπου.