Categories: Βιβλίο

Δημήτρης Φλαμούρης: Ο χρηματιστής που έγινε ψυχολόγος

Share

Πόσο  εύκολο είναι να αφήνεις μία πετυχημένη καριέρα στις επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου και μια άνετη οικονομικά ζωή για να γυρίσεις στην Ελλάδα και να ζήσεις πιο ήρεμα; Και στη συνέχεια να αφήνεις και τα χρηματοοικονομικά για να γίνεις ψυχολόγος και συγγραφέας;

Ο Δημήτρης Φλαμούρης τα έκανε όλα αυτά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Και μας χάρισε δύο απολαυστικά βιβλία που δίνουν απαντήσεις στα πιο φλέγοντα ερωτήματα για τις σχέσεις αλλά και για όσα απασχολούν τη ψυχή μας.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής» από τις Εκδόσεις Ιβίσκος ήρθαμε σε επαφή μαζί του και είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης.

Τι πιστεύετε πως μας λείπει και δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Συχνά οι άνθρωποι νομίζουμε ότι μας φταίει η ζωή που ζούμε και δε νιώθουμε ευτυχισμένοι. Κι όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ας πάρουμε δυο μαθητές του Γυμνασίου οι οποίοι πήραν 16 σε ένα διαγώνισμα. Ο ένας διάβασε πολύ και ο άλλος καθόλου. Ο πρώτος είναι πιθανό να απογοητευτεί από το 16 γιατί πίστευε ότι θα έπρεπε να είχε πάρει 19, ενώ ο άλλος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό που πήρε 16. Ίδιος βαθμός άλλη αντίδραση. Διότι ο καθένας είχε άλλες προσδοκίες. Δεν είναι το 16 που καθορίζει την ευτυχία του μαθητή. Είναι η σύγκριση με το βαθμό που πίστευε ότι θα έπρεπε να είχε πάρει.

Έτσι και στη ζωή η ευτυχία μας δεν καθορίζεται από τη ζωή που ζούμε. Καθορίζεται από τη σύγκριση της ζωής που ζούμε με αυτή που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ζούμε. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Αυτό το «θα έπρεπε να ζούμε» έχει ξεφύγει εντελώς από τις ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί ένας άνθρωπος να πετύχει σε μια ζωή… Αυτό που φταίει και δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι είναι οι προσδοκίες που γεννά η κουλτούρα της αυτοβελτίωσης. Ακούμε τους Coaches, τους γκουρού και τα βιβλία αυτοβοήθειας να φωνάζουν πως είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί, πως μπορούμε να έχουμε την τέλεια σχέση, να έχουμε work-life balance, να έχουμε ωραίο σώμα, καλούς φίλους, τέλεια δουλειά, να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να μην ανεχόμαστε τους τοξικούς ανθρώπους, να μην μας νοιάζουν αυτά που λένε οι άλλοι, να μη συμβιβαζόμαστε στην αγάπη και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Ο πήχης των προσδοκιών από τη ζωή μας διαμορφώνεται τρομερά υψηλά. Αναγκαστικά ΟΛΟΙ μας αποτυγχάνουμε.

Το βιβλίο σας πώς μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα;

Ο Βούδας είπε πως όταν σε χτυπήσει ένα βέλος τότε νιώθεις δυο πόνους. Ο πρώτος πόνος είναι ο σωματικός πόνος από το βέλος. Ο δεύτερος πόνος είναι ο πνευματικός πόνος του: «Γιατί να μου συμβεί εμένα αυτό;». Δηλαδή, ο πόνος του «Δε θα έπρεπε να μου συμβεί εμένα αυτό». Ο πόνος των προσδοκιών. Μέσα στο βιβλίο η μπάρα του τι πρέπει να περιμένουμε από τη ζωή επανατοποθετείται στα ρεαλιστικά επίπεδα. Μέσα από επιστημονικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, όλες δοσμένες με πολύ απλό και προσιτό τρόπο και μέσω διαλόγου του ήρωα με μια μαγική κούκλα, έρχεται μια πολύ απαραίτητη προσγείωση στον κόσμο του αληθινού ανθρώπου. Η ζωή δεν είναι εύκολη και δίκαιη, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι από εμάς βιώνουμε καθημερινά. Η βιολογία μας αποδεικνύει πως ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να είναι ευτυχισμένος, αλλά για να επιβιώνει. Υπάρχουν έντονα έμπρακτα εμπόδια στο να νιώθουμε καλά. Οι σχέσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας, και ταυτόχρονα ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να κάνει κανείς. Ενώ μιλάμε για όνειρα και στόχους, η πραγματικότητα όπως τη διατύπωσε ο ψυχολόγος Abraham Maslow είναι πως «Δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις τι θέλεις. Είναι ένα σπάνιο και δύσκολο ψυχολογικό επίτευγμα». Οι προσδοκίες που το σύγχρονο πνεύμα της αυτοβελτίωσης (αλλά και της ψυχολογίας) δημιουργεί από εμάς μας κάνει διαρκώς να νιώθουμε ανεπαρκείς. Το βιβλίο έρχεται για να δώσει ένα διαφορετικό μήνυμα. Δε φταίμε εμείς. Έτσι είναι η ζωή. Δεν αρμενίζουμε στραβά. Στραβός είναι ο γιαλός. Μέσα από άμεσα εφαρμόσιμες τεχνικές ο αναγνώστης μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσει τη ρεαλιστική πραγματικότητα της ζωής, να κάνει ειρήνη με τον εαυτό του και να δώσει νόημα στη ζωή του. Στην πράξη.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Φλαμούρης

Ο Δημήτρης Φλαμούρης έχει μια αντισυμβατική ιστορία.

Μεγάλωσε στη Δράμα.

Σπούδασε Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο πάνω στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο Λονδίνο.

Εργάστηκε για μια δεκαετία σε επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στον χρηματιστηριακό τομέα και δίδαξε επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2016 αλλάξαν όλα, καθώς αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας του University of East London, όπου ειδικεύτηκε στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας.

Αυτή τη στιγμή είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με Συνθετική προσέγγιση.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί διαλέξεις πάνω σε θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, αλλά και ως προσκεκλημένος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.

Είναι ο συγγραφέας των best-sellers Ψυχο-λογικές Σχέσεις και Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα), διοργανώνει σεμινάρια σε θέματα σχέσεων, αυτογνωσίας, άγχους και θετικής ψυχολογίας, ενώ διατηρεί το δικό του blog (www.dimitrisflamouris.com ).

Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με το κρασί, έχοντας αποκτήσει διεθνείς οινικές πιστοποιήσεις και ενίοτε το συνδυάζει με τον χώρο της ψυχολογίας σε ομιλίες του σε οινοποιεία.

Τέλος, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 80 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από όλα τα μέρη του πλανήτη. Κάπως έτσι, δημιουργεί ένα παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της δικής του ζωής.