Πολιτική Συνεντεύξεις

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Προσωπικές εξομολογήσεις και δυνατές αποκαλύψεις!…

O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Έτσι συγκρούσθηκα με τον τότε Υπουργό Άμυνας που με οδήγησε σε σύντομη παραίτηση. Τώρα είδαμε που κατέληξε ο ίδιος…
«Ο Κυριάκος δεν άλλαξε απλά την εικόνα του Κράτους, με την αποφασιστικότητά του έσωσε τη χώρα και τους Έλληνες!!»
«Εύχομαι ο σημερινός πρωθυπουργός, να μη βιώσει το ρητό του Πλάτωνα: “Oυδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου…”»

Επί εικοσαετίας υπηρέτησε τις ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε καίριες θέσεις στην πολεμική αεροπορία. Από ο 2007 στηρίζει το έργο της Εκκλησίας ως σύμβουλος και συνεργάτης σε Ιερές Μητροπόλεις. Παράλληλα επί εικοσαετίας περίπου ασχολείται και με τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποψήφιος δήμαρχος το 2002 στον δήμο Νέας Σμύρνης και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος τόσο του Δήμου Νέας Σμύρνης όσο και του Δήμου Ήλιδας.

Μετράει δεκαετίες εντός της πολιτικής ζωής της χώρας. Υπήρξε σε προσωπικό επίπεδο φίλος, σύμβουλος και συνεργάτης του αείμνηστου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί σειρά ετών, ενεργό μέλος της ΟΚΕ Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έως και σήμερα.

Την τελευταία δεκαετία ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος πέραν των ανωτέρω αποτελεί έναν αναγνωρισμένο σύμβουλο επιχειρήσεων και οικονομοτεχνικό σύμβουλο που τον καθιστά ισχυρό τεχνοκράτη που ασχολείται κυρίως με θέματα τραπεζικού και ενεργειακού τομέα αλλά κυρίως είναι ευαισθητοποιημένος με περιβαλλοντικά ζητήματα εξ ου και πολλές παρεμβάσεις του στην Ηλεία σε έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Για την Ηλεία και τον Δήμο Ήλιδας η επιμονή  του και η ανησυχία του για το μέλλον, έχουν εκφραστεί από τον ίδιο με πολλούς τρόπους σε όλους τους τόνους.

Οι τοποθετήσεις του πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων και συζητιούνται και  πολύ αλλά κυρίως επιβραβεύονται από τους πολίτες… Δικαίως χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο που διαθέτει κότσια… να τοποθετείται και να βγαίνει μπροστά!!!

Σήμερα σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του μας «αποκαλύπτει» άγνωστες πτυχές από την ενεργό δράση του στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την μακροχρόνια φιλία του με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Υποθέτω πως αποτελεί έναν από τους κυριότερους σταθμούς στη ζωή σου, που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες, η σχέση σου σε προσωπικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό της χώρας. Στο άκουσμα του ονόματος Κυριάκος Μητσοτάκης ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τι σκέφτεται;

Πιστεύω και εύχομαι να πετύχει στο έργο του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η χώρα χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο σταδιακής ανόρθωσης μετά από μια δεκαετία που η κρίση διέλυσε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ελληνικής οικογένειας και βρισκόμενη σήμερα στο ξέφωτο μιας υγειονομικής κρίσης με πρωτόγνωρες καταστάσεις και στην ανατολή μιας άγνωστης οικονομικής κρίσης. Δεν είναι λύση τα επιδόματα επιβίωσης και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Η υγιής κοινωνία απαιτεί ο άνθρωπος να έχει το κεφάλι ψηλά δουλευόντας και με αξιοπρέπεια να πορεύεται και να χειρίζεται τη ζωή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχική  μας γνωριμία του 1992 όντας εκπαιδευτής του αλλά και μετέπειτα ως φίλος και κουμπάρος του με είχε εκπλήξει πάντα για την απλότητά του, την αγάπη του στον αθλητισμό, τη συνέπεια του και την αποφασιστικότητά του να εκπληρώνει στο ακέραιο οτιδήποτε αναλάμβανε. Η αποφασιστικότητά του σήμερα έσωσε τη χώρα.

Όταν αναφέρομαι στο πρόσωπό του επειδή δεν μεταφέρω πληροφορίες είτε ακούσματα γενικά κι αόριστα, αλλά πραγματική εικόνα που έχω ζήσει, τον σέβομαι και τον αναγνωρίζω διότι ποτέ δεν κοίταξε να εκμεταλλευτεί το όνομά του πατέρα του και της οικογένειάς του. Ήταν πάντα ανεξάρτητος και δούλεψε πολύ σκληρά στη ζωή του. Από το 2004 που κατέβηκε στον στίβο της πολιτικής τον γνώρισε πλέον και ο κόσμος. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που δεν το πιστεύουν αλλά η πραγματικότητα αυτή είναι. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και πολιτικοί του αντίπαλοι δεν μπόρεσαν να προσάψουν οτιδήποτε στον ίδιο προσωπικά κι οδηγήθηκαν να σπιλώνουν τη σύζυγό του.

Κυρίως όμως τον θαύμαζα για την αγάπη του για την οικογένειά του. Ακόμη και ως εκπαιδευτής του όταν κατατάχθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, με κέντρισε για τον ακέραιο χαρακτήρα του. Χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες πάντα υπήρξε μπροστάρης στην πρώτη γραμμή και σε όλες τις υπηρεσίες παρότι γιος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ενώ παράλληλα έχω ζήσει απείρου κάλλους καταστάσεις με γόνους πολιτικών οικογενειών που απαιτούσαν και δεν πατούσαν να υπηρετήσουν ή υπηρέτησαν τελικώς «από το σπίτι τους».

Και στη μετέπειτα σχέση ζωής που είχα και έχω μαζί του δεν είναι τυχαίο που πάντα τον νιώθω δικό μου άνθρωπο και πάντα ήμουν και είμαι δίπλα του με διακριτικότητα αλλά όταν απαιτείται βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή και τον νιώθω όπως πάντα απλά και έτσι μου βγαίνει να τον αποκαλώ με το μικρό του όνομα «Κυριάκο» κι όχι Πρόεδρε ή κύριε Πρωθυπουργέ.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΡΕΒΑ

Γνωρίζοντας τη σχέση που σας συνδέει αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις σου για το πρόσωπο της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη σήμερα ως σύζυγος του Πρωθυπουργού πιστεύεις ότι προβάλλει ένα άλλο στυλ στο νέο της αυτό ρόλο από όσα έχουμε συνηθίσει;

Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη στάθηκε όρθια απέναντι σε όσους επιχείρησαν να εξαντλήσουν όλο τους το μένος για να προβάλλουν τη δική τους ανύπαρκτη υπόσταση, εκτοξεύοντας λασπολογία και ύβρεις εναντίον της. Λόγω πράγματι της 25ετούς περίπου γνωριμίας μου μαζί της, έχω να πω ότι αποτελούσε και αποτελεί μια γυναίκα και μητέρα με μαχητικότητα, με μοναδικό στυλ και ξεχωριστή προσωπικότητα για τα δημόσια ελληνικά δρώμενα.

Πολεμήθηκε όσο καμία άλλη γυναίκα και όμως άντεξε με το κεφάλι ψηλά. Κάπου στις αρχές του ’90 σε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο όπου θα διέμενα κάποιες μέρες ως φιλοξενούμενος του Κυριάκου, είχα την τύχη να γνωρίσω και να περάσω κάποιες ημέρες και με τη Μαρέβα.

Θα σου πω μόνο το σχόλιο μου στον αείμνηστο Πρόεδρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που για πρώτη φορά το αναφέρω δημόσια όταν επέστρεψα από το Λονδίνο: «Γνώρισα μία κοπέλα, Πρόεδρε, που θαύμασα την απλότητα, την ευγένεια της, τη μεγαλοψυχία της και συνάμα μία δυναμική παρουσία».

Αυτά που είπα τότε, ίσχυαν και ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα. Διότι όχι μόνο επιβεβαιώθηκα τότε αλλά βλέπω και σήμερα την Μαρέβα και τη στάση της και όλα όσα πίστευα ισχύουν αναλλοίωτα. Δεν δίστασε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από τις πρώτες εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος πλάι στο σύζυγό της, όπου αναδείχθηκε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και με απλότητα και διακριτικότητα συνόδευσε τον Κυριάκο, οργώνοντας την Ελλάδα στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν άλλοι κρύβονταν και δίσταζαν θεωρώντας ότι δεν θα εκλεγεί πρέοδρος, επώνυμοι και πολιτικοί που σήμερα τους βλέπω να σέρνονται γλείφοντας και έρποντας να διεκδικούν και άλλοι να γεύονται… καρπούς της εξουσίας.

Αλλά και μετέπειτα η Μαρέβα δεν δίστασε να οργώσει όλη την Ελλάδα με ομιλίες και συγκεντρώσεις στηρίζοντας και διεκδικώντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 και τη νίκη του συζύγου της να ηγηθεί της χώρας ως πρωθυπουργός.

Η ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΖΥΓΑΡΙΑ!

Θα περίμενε κανείς να έχεις αξιοποιηθεί κυβερνητικά καθώς διαθέτεις  και αντικειμενικά ισχυρό βιογραφικό, έντονη πολυσχιδή δράση και αναγνώριση ως προσωπικότητα αλλά και έντονη παρουσία στην πρώτη γραμμή πάντα και σε όλα τα στάδια της πολιτικής ζωής.

Η γνωριμία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινάει στις αρχές του 1990 και μάλιστα συνδέθηκα και με οικογενειακή σχέση όταν η Νέα Δημοκρατία και ο πατέρα του ο αείμνηστος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε την  εξουσία με τις εκλογές τον Οκτώβριο του 1993, επέλεξα ως φίλοι να γίνουμε κουμπάροι το 1993 αλλά και το 1996 να μου βαφτίσει το πρώτο μου παιδί όταν ήταν πολλοί αυτοί που σημάδευαν και έκριναν αρνητικά όσους είχαν σχέση, με την οικογένεια Μητσοτάκη τους αποκαλούμενους «Μητσοτακικούς»…

Και όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα τη γνωριμία μου με τον ίδιο και την οικογένειά του, ούτε ανέλαβα πότε κομματικές θέσεις ούτε κυβερνητικές ούτε οποιαδήποτε άλλη δοτή θέση.

Η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η αναγνώριση δεν είναι επιταγή για εξαργύρωση… Μία σχέση και γνωριμία 30 ετών περίπου δεν μπαίνει σε ζυγαριά είτε μετράται με μία θέση σε κομματικό ή πολιτικο κυβερνητικό επίπεδο. Από το 1992 ήμουν, είμαι και θα είμαι και στο μέλλον σταθερά δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη  και στην πρώτη γραμμή όταν απαιτείται να στηρίξω τις αποφάσεις του. Δεν βρέθηκα κοντά του ξαφνικά όταν έγινε βουλευτής ούτε Πρόεδρος της Νέας  Δημοκρατίας ούτε Πρωθυπουργός. Η σχέση μου μαζί του και με την οικογένειά του είναι στάση ζωής…

Εξάλλου η Ελλάδα είναι γνωστή ως χώρα με υψηλού επιπέδου σχολή «πολιτικών  αλεξιπτωτιστών» που  χωρίς ηθικούς και ιδεολογικούς φραγμούς  καλύπτουν την ανικανότητά τους από την αριστεία τους στο… γλείψιμο, τη συκοφαντία, και τον  οσφυοκαμπτισμό!

Σε φοβίζει κάτι ή θεωρείς ότι όλα οδηγούνται στον σωστό δρόμο για τον Πρωθυπουργό;

Toν Κυριάκο Μητσοτάκη ως ηγέτη και ως πολιτική προσωπικότητα του  έχω πλήρη εμπιστοσύνη και το εννοώ με πλήρη ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα.

Σίγουρα όμως με φοβίζουν αυτοί που χωρίς να έχουν «ιδρώσει» και ζήσει την κοινωνία και μη έχοντας απόλυτη πίστη στον Πρωθυπουργό, βρέθηκαν με αξιώματα και πολιτική αναγνώριση από το πουθενά, αν τη στιγμή που απαιτηθεί θα βάλουν πλάτη; Και αυτή η ώρα είναι ορατή!!! Γιατί σίγουρα στην πολιτική όταν έχει εξουσία έρχεται η στιγμή που  μπορεί να τους ψάχνεις αυτούς γύρω σου και μπορεί ορισμένους να μην τους βρίσκεις πια. Εύχομαι ο Κυριάκος να μη βιώσει το ρητό του Πλάτωνα:  «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου».

Στην πολιτική απαιτείται να εξερευνάς και να ανησυχείς περισσότερο για τους κόλακες … φίλους και όχι για τους εχθρούς σου ή καλύτερα να πω τους πολιτικούς σου αντιπάλους…. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου κι έχουν ακούσει ακόμη πιο πολλά τα αυτιά μου.!!

Η ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε, έκανε τη δήλωση περί στράτευσης των γυναικών στην Ελλάδα προξένησε σάλο στη χώρα και αιφνιδιασμό. Εισηγητής αυτής της πρότασης όπως και της κατάργησης της Στράτευσης στην Ελλάδα και να οδηγηθεί η χώρα σε Επαγγελματικό Στρατό, φαίνεται ότι ακούει στο όνομα Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (επί σειρά ετών ήμουν δίπλα του), μελετούσε πολύ καλά ενημερώσεις και εισηγήσεις που δεχόταν και πάντα κοιτούσε το μέλλον της χώρας. Ήταν πολιτικός ηγέτης άλλης κοπής και διαμετρήματος!

Πράγματι μετά από έρευνα και μελέτη 2ετίας στην οποία είχα επικεντρωθεί υπήρξα τότε εισηγητής ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε Επαγγελματικό Στρατό. Θα είχαμε έτσι σταθερή μείωση της ανεργίας αλλά και επίτευξη πολλών ακόμη ευεργημάτων για το Κράτος, την ελληνική οικογένεια, αλλά κυρίως για τους νέους και νέες της χώρας με παράλληλη στράτευση για 45 ημέρες βασικής εκπαίδευσης στο 18ο έτος της ηλικίας τους τα αγόρια και τα κορίτσια.

Είχα προτείνει ο στρατεύσιμος να λαμβάνει προϋπηρεσία και δίπλωμα από το Υπουργείο για τον χρόνο υπηρεσίας του ως Στρατεύσιμος και δίπλωμα ειδικότητας.

Είχα ασχοληθεί πολύ έντονα με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Στράτευση στη χώρα, τη σύντμιση των Στρατιωτικών Μονάδων, κ.λπ.

Είχα τότε ενημερώσει και τον αείμνηστο Πρόεδρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με εκτενέστερη ανάλυση προβλέψεων του μέλλοντος της χώρας.

Τότε λοιπόν όλοι συμφωνούσαν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σχεδόν σ’ όλες τις εισηγήσεις μου αλλά μόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε δημόσια και αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στράτευση των γυναικών στη χώρα, που προκάλεσε αιφνιδιασμό λόγω της ιδιαιτερότητας της πρότασης που «έσπαγε» στεγανά και στερεότυπα για εκείνο το χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ

Παρά το ότι το 2001 ώς Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας και ερευνητής δημιούργησες πολιτικό σεισμό… στο Υπουργείο Άμυνας με τις πρωτοπόρες τότε εισηγήσεις σαν που ελάχιστοι γνωρίζουν, τελικά σήμερα δικαιώνεσαι;

Πράγματι, ως ερευνητής τότε και εισηγητής στην πολιτική ηγεσία κ.λπ. θεμάτων που κυρίως αφορούσαν τη Στράτευση στην Ελλάδα και τη διαβίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είχα τεκμηριωμένες διαπιστώσεις, έκανα εισηγήσεις που δυστυχώς η ψηφοθηρία της πολιτικής τότε δεν επέτρεψε να γίνει το μεγάλο βήμα ριζικής αλλαγής της στράτευσης στην Ελλάδα. Λόγω της υπογεννητικότητας στη χώρα και της μόνιμης απειλής της χώρας εξ ανατολών δυστυχώς δικαιώνουμε.

Ήταν και ο βασικός λόγος τότε που σε οδήγησε σε αποστρατεία από την Πολεμική Αεροπορία;

Στη ζωή μου ως μαθητής είχα σκοπό στο Λύκειο να γίνω Ίκαρος. Ήταν όνειρο και έγινε πραγματικότητα. Ήμουν στο 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδος και Λύκειο επέλεξα μετά από εξετάσεις που δίναμε τότε να πάω στο Τεχνικό Αμαλιάδος.

Στη δευτέρα Λυκείου μ’ αλλους δύο συμμαθητές μου πήραμε 1η Δέσμη και δηλώσαμε μόνο τη Σχολή Ικάρων, τμήμα Ιπταμένων. Και πέρασα στη Σχολή. Τέτοια επιμονή και όνειρο ζωής είχα.

Όταν βρέθηκα και είχα την τύχη να υπηρετήσω σε υψηλές θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας αν και πολύ νέος σε βαθμό ιεραρχικά, κυρίως ως επιτελής στο Γραφείο του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, τότε δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ο Αξιωματικός δεν κρινόταν ως έναν βαθμό από τα προσόντα ικανότητας αλλά από τα κομματικά του προσόντα!..

Οι διαπιστώσεις μου αυτές αλλά και το αποτέλεσμα των διαπιστώσεων και εισηγήσεων τότε με οδήγησε σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό Άμυνας το 2001 και τελικά οδηγήθηκα σε αποστρατεία, χωρίς σύνταξη.

Δεν μετάνιωσα και δεν μετανιώνω διότι υπήρξε αυτή η πολιτική δίωξή μου, στην αλήθεια που παρουσίαζα. Και δικαιώθηκα μετά από μία 10ετία ηθικώς, διότι η κατάληξη του τότε Υπουργού Άμυνας είναι γνωστή.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Δημήτρη, η χώρα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνιση όσον αφορά τη σχέση της με τις Τουρκικές προκλήσεις. Πώς εκτιμάς την κατάσταση, που επικρατεί;

Με προβληματίζει κυρίως ότι σε καθημερινή βάση πρωί, μεσημέρι, βράδυ δεχόμαστε συνεχή ενημέρωση και παρουσίασεις από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα για αρκετό διάστημα έχουμε ζαλιστεί το τι κάνει, τι λέει ο Τούρκος Πρόεδρος και κάθε παράγοντας της Τουρκίας.

Η εξωτερική πολιτική και η Άμυνα της χώρας ασκείται από υπεύθυνους και συγκεκριμένες υπηρεσίες με πολιτικούς προϊσταμένους και κυρίως από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Αυτό που συμβαίνει και με τον τρόπο που συμβαίνει δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί και γιατί επιτρέπεται.

Δεν υπάρχει ημέρα που να μη δεχόμαστε ενημέρωση από όλα τα ΜΜΕ και από κάθε τηλεοπτική εκπομπή για το τι είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό όλο το σκηνικό διαμορφώνει καταστάσεις που πραγματικά δεν προβληματίζει προσωπικά μόνο εμένα αλλά και κάθε πολίτη.

Όλη η επικαιρότητα