Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Στο εδώλιο για τους τέσσερις βιασμούς – Αίτημα αναβολής, να αρχίσει άμεσα η δίκη ζητούν τα θύματα

Αναβολή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα ζητήσει ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο
Ακούστε το άρθρο

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο εκ των τεσσάρων φερόμενων ως θυμάτων, Γιάννης Βλάχος, δηλώνει στο protothema.gr πως αύριο θα δοθεί σκληρή μάχη για την άμεση έναρξη της δίκης.

Μάχη αναμένεται να δοθεί αύριο το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς, τριών ανήλικων αγοριών και ενός ενήλικα άνδρα. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, θα ζητήσει αναβολή επικαλούμενος τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει αυτή την περίοδο ενώ η άλλη πλευρά θα επιμείνει να ξεκινήσει κανονικά επικαλούμενη τον σεβασμό στα φερόμενα ως θύματα αλλά και στην ελληνική κοινωνία που απαιτεί απαντήσεις.

Οι προθέσεις του κ. Κούγια έγιναν γνωστές σήμερα και ενώ τόσο οι καταγγέλοντες όσο και οι συνήγοροί τους ετοιμάζονταν πυρετωδώς για την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο και τάραξε συθέμελα τους κόλπους του ελληνικού θεάτρου, πριν ένα χρόνο οπότε αποκαλύφθηκε, ανοίγοντας το δρόμο και για νέες καταγγελίες στο πλαίσιο του εχγώρια κινήματος #MeToo.

Ο καταξιωμένος στον χώρο του ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται προφυλακισμένος, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στις φυλακές Τρίπολης, ενώ πρόκειται να δώσει το παρόν στη δίκη του, μετά την μεταγωγή του, στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, επιθυμία του ίδιου ήταν να μην καθυστερήσει η έναρξη της δίκης.

Ωστόσο, η άλλη πλευρά βρίσκει έντονες αντιφάσεις στις παραπάνω δηλώσεις και μεταφράζει διαφορετικά την τακτική της πλευράς του Δημήτρη Λιγνάδη: «Θεωρούμε ότι ξεκίνησε προσπάθεια κωλυσιεργίας της δίκης με απώτερο στόχο την παρέλευση του 6μήνου που μεσολαβεί μέχρι την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου και την απελευθέρωσή του πριν από την έκδοση απόφασης επί των κατηγοριών» δήλωσε στο protothema.gr ο συνήγορος δύο εκ των τεσσάρων μηνυτών, Γιάννη Βλάχοςκαι πρόσθεσε με νόημα: «Δύο εξηγήσεις επιδέχεται αυτή η τακτική: είτε ότι ο κατηγορούμενος έχει αποδεχτεί την καταδίκη του ως βεβαία και δεν τον ενοχλεί αν γίνει αργότερα το δικαστήριο, προσδοκώντας μόνον στην απελευθέρωσή του από την προσωρινή κράτηση ή ότι οι ισχυρισμοί του περί επιθυμίας γρήγορης δίκης δεν είναι ειλικρινείς».

Επιπλέον ο Γιάννης Βλάχος προαναγγέλλει πως θα κάνει ότι είναι δυνατό, από αύριο το πρωί, προκειμένου να μην επιτραπεί η καθυστέρηση της έναρξης της δίκης: «Το βέβαιον είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση να παρέλθεί το 18μηνο καθώς αποτελεί για μάς θέμα ηθικής τάξης. Αύριο θα επιμείνουμε πολύ στην άμεση έναρξη της δίκης. Ευελπιστώ ότι το δικαστήριο θα εισακούσει τα θύματα αλλά και τη φωνή της ελληνικής κοινωνίας η οποία ζητά σύσσωμη την διαλεύκανση της υπόθεσης» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όλη η επικαιρότητα