Συνεντεύξεις

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: Και τα φαρμακεία της Ηλείας στην… κρίση!

Ακούστε το άρθρο

Και τα φαρμακεία της Ηλείας στην… κρίση!

Εξελέγη πρόσφατα και πάλι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, έχοντας καταγράψει μέχρι σήμερα μια αρκετά καλή πορεία από την θέση αυτή. Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, είναι ένας άνθρωπος που θέτει κατά καιρούς με άρθρα του και όχι μόνο, επίκαιρα ζητήματα του τόπου, ενώ δεν αφήνει στο περιθώριο τα προβλήματα του κλάδου του τα οποία στην εποχή μας είναι πολύ σοβαρά, εξαιτίας των μέτρων που προωθούνται. Σήμερα μιλά σε «Πρώτο Ενικό» για όλα.

Είστε και πάλι πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας. Αυτό για εσάς τι σημαίνει;

«Για μένα τίποτα το ιδιαίτερο. Το ΔΣ είναι συλλογικό όργανο. Τόσο οι αποφάσεις όσο και οι ευθύνες είναι συλλογικές και ρόλος του Προέδρου είναι συντονιστικός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στον Πρόεδρο απλώς εκ των πραγμάτων στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένος να διαχειρίζεται και το επικοινωνιακό κομμάτι. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των συλλόγων και του δικού μας έχει μεταλλαχθεί προς το χειρότερο. Το συνδικαλιστικό κομμάτι δεν έχει πλέον κανένα νόημα από την στιγμή που η χώρα κυβερνάται με πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου κατ εντολή των δανειστών. Ο κλάδος στο σύνολο του έχει πολυδιασπαστεί από την στιγμή που το φάρμακο είναι πλέον έρμαιο πολλών και διαφόρων συμφερόντων που βρήκαν έδαφος να δραστηριοποιηθούν και από την στιγμή που πολλοί «συνάδελφοι» αποφάσισαν να «συνεργαστούν» με αυτά τα συμφέροντα… Με αυτήν την λογική δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ο αντίπαλος είναι εντός των τοιχών… Ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει στην περιοχή μας και αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι χρεώνεται σε όλους τους συναδέλφους…».

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον κλάδο.

Περιγράψτε μας κάποια από αυτά.

«Τα φαρμακεία δεν είναι μια νησίδα που δεν έχει επηρεαστεί από την μνημονιακή λαίλαπα που μαίνεται στην χώρα μας από το 2010.

Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση που τόσα και τόσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά συνεχίζει το έργο των προηγουμένων και θα έλεγα ότι το συνεχίζει με μεγαλύτερο ζήλο. Έχει ήδη πάρει μέτρα που δεν τόλμησε ή δεν πρόλαβε ούτε ο Άδωνης. Πλέον δεν τηρούνται καν τα προσχήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η πλήρης εξαφάνιση του αυτοαπασχολούμενου στην Ελλάδα. Με αυτήν την λογική το φαρμακείο με την μορφή που το ξέρουμε δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη. Ήδη φάρμακο και Νομοθετικά από κοινωνικό αγαθό αντιμετωπίζεται πλέον σαν καταναλωτικό προϊόν. Αυτό ήταν απαραίτητο για να διατεθούν αρκετά φάρμακα εκτός φαρμακείου. Αυτό όπως είναι φυσικό θα συνοδευτεί από την πλήρη απελευθέρωση της τιμής με ότι αυτό συνεπάγεται στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού που θα προκύψει που μόνο ελεύθερος δεν είναι…».

Οι συνάδελφοί σας τι σας μεταφέρουν όσον αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεών τους, με δεδομένα τα μέτρα που πλήττουν εδώ και καιρό πολλούς ακόμα κλάδους, μαζί και τους φαρμακοποιούς;

«Και τα φαρμακεία της Ηλείας βιώνουν την κρίση ίσως ακόμη σε μικρότερη ένταση από τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτελέσουμε εξαίρεση στην αλλαγή του τοπίου όπως αυτό εξελίσσεται. Είναι θετικό πάντως το ότι από τους συναδέλφους της Ηλείας δεν έχουν υιοθετηθεί πρακτικές που σε άλλους συλλόγους έχουν δράσει διαλυτικά…».

Ως επιστημονικός Σύλλογος του Νομού, έχετε εκφράσει την άποψή σας πάνω σε σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα του τόπου.

Θεωρείτε πως η “φωνή” σας ακούγεται;

«Ως επιστημονικός κλάδος έχουμε κατά καιρούς εκφράσει τις απόψεις μας όσον αφορά τα θέματα που είναι μέσα στο «αντικείμενο» μας. Δεν είχαμε ποτέ την φιλοδοξία να κάνουμε τοποθετήσεις επί πάντως επιστητού κυνηγώντας τα φώτα της δημοσιότητας και ούτε μέσω αυτών των παρεμβάσεων να υπηρετήσουμε κομματικές σκοπιμότητες. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως δεν νομίζω ότι η εκάστοτε εξουσία λαμβάνει πουθενά υπ όψη τις απόψεις των ειδικών. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι απόψεις δεν υιοθετούνται και δεν πατρονάρονται από κόμματα …».

Με βάση την εμπειρία σας, τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει στον Νομό για να δούμε, όπως λέγεται, “άσπρη μέρα”, όσον αφορά ζητήματα ανάπτυξης του τόπου;

Μπορείτε να πάρετε θέση;

«Η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν φτάσει τα πράγματα εδώ που έχουν φτάσει. Το λυπηρό είναι παρ όλη την κρίση που βαθαίνει μέρα με την μέρα στην χώρα μας και στην περιοχή μας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ούτε οι πολιτικοί ούτε βέβαια και η πολιτική. Οι άνθρωποι αυτοί που μέσω πράξεων και παραλείψεων μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν δυστυχώς είναι ακόμη στο προσκήνιο και μας κουνούν επιτιμητικά το δάκτυλο… Κάποιοι έχουν ακόμη και τώρα το θράσος να μας υπόσχονται αυτά που επί σειρά ετών δεν κατάφεραν καν να υλοποιήσουν. Όσο αφορά τις συγκρίσεις που αναπόφευκτα γίνονται με την ανάπτυξη των υποδομών στους γειτονικούς Νομούς δεν έχουν κανένα νόημα οι γκρίνιες και τα κλάματα. Ας το πάρουμε επί τέλους απόφαση ότι οι πολιτικοί της Ηλείας διαχρονικά έχουν αποτύχει ακόμη στον ρόλο του Μαυρογιαλούρου…».

Who is Who

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, κατάγεται από την Αμαλιάδα. Έχει δουλέψει επί σειρά ετών στην παραγωγή φαρμάκων και τα τελευταία 25 χρόνια διατηρεί φαρμακείο στο Βούναργο.

Όλη η επικαιρότητα