Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βασιλόπουλος: «Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και σκοπιμότητες»

vasilopoulos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Δικαιωματικά το Φεστιβάλ του δήμου Πηνειού φέρει τη σφραγίδα του και είναι από τους ανθρώπους που έχει συμβάλει τα μέγιστα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Ο λόγος για τον Δημήτρη Βασιλόπουλο, πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Πηνειού. Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα και στοχευμένα, ο Δημήτρης Βασιλόπουλος εργάζεται σκληρά και δικαιώνεται με τις επιλογές του. Σήμερα μιλά στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ και εμφανίζεται αισιόδοξος όχι μόνο για τα πολιτιστικά αλλά γενικότερα για την πορεία του δήμου.

 

 

Για δεύτερη συνεχόμενη θητεία πρόεδρος στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου Πηνειού, τι σημαίνει αυτό για εσάς;

 

Αφενός επιβράβευση της συνεχούς και μεθοδικής προσπάθειας για παραγωγή πολιτισμού σε όλο το Δήμο Πηνειού με ποιοτικές, πρωτόγνωρες και ουσιαστικές εκδηλώσεις, με “συμμάζεμα” των οικονομικών και με εθελοντική συμμετοχή απλών συμπολιτών μας, εκπαιδευτικών και των ανθρώπων των Συλλόγων μας. Αφετέρου – εκτιμώ- δικαίωση για το Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό που μου εμπιστεύτηκε μια τόσο υπεύθυνη θέση. Ενημερωτικά η θέση είναι άμισθη….

Το Φεστιβάλ στα Καβάσιλα, το οποίο αναδεικνύεται σε θεσμό, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για εσάς;

Δε στοιχηματίζω ποτέ, αλλά εργάζομαι αρκετά και με πρόγραμμα. Προγραμματίσαμε από κοινού το Φεστιβάλ με το Δήμαρχο και με μια ομάδα ανθρώπων που έχουν γνώση του συγκεκριμένου αντικειμένου, όπως την αυτοδιοικητική κα. Νίκη Κοκκαλιάρη και το γνώστη εκδηλώσεων πολιτισμού κ. Βασίλη Καψή,  και δουλέψαμε σκληρά για να το πετύχουμε.  Αγκάλιασαν αυτό το νέο θεσμό όχι μόνο οι κάτοικοι του Πηνειού αλλά και όλοι οι Ηλείοι και με τη συμμετοχή τους και τη θετική κριτική τους ήρθαν και διασκέδασαν με τις κωμωδίες και τους τραγουδιστές που επιλέξαμε, σε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Δέλεαρ αποτελεί και ο πανέμορφος χώρος του ανοιχτού θεάτρου Καβασίλων που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Χρήστος Μάλλιαρης, ανέδειξα – με την ιδιότητα του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου – πραγματοποιώντας 20 χρόνια θεατρικές παραστάσεις με τους μαθητές και συναδέλφους μου και απογείωσε ως στολίδι για την ευρύτερη περιοχή ο Δήμαρχος κ. Καστρινός με την τελική κατασκευή του.  

 

-Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ βελτιώνεται, ειδικά φέτος εν μέσω αυτής της σοβαρής κρίσης που βιώνει η χώρα πώς καταφέρατε να το κρατήσετε όρθιο;

 

Ειδικά φέτος ξεκίνησα στην αρχή της νέας χρονιάς να “κλείνω” έγκαιρα αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Όμως από τη μία τα σοβαρά οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες και από την άλλη κάποιοι φόβοι και πισωγυρίσματα θεατρικών επιχειρηματιών και “παιχνίδια” managers μας έφεραν σε δύσκολη θέση. Επικράτησε όμως το πνεύμα στην ύλη, το δίκαιο στη δύναμη και η ποιότητα μας…! Ο χρόνος και ο κόσμος μας δικαιώνουν και αυτό καλό είναι να το θυμούνται οι ελάχιστοι επικριτές μας.

-Υπάρχουν κάποιοι στόχοι σε ό,τι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου γι’ αυτή τη θητεία;

 

Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στους συνδημότες μας, στους κατοίκους των όμορων Δήμων Ήλιδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αλλά και σε όλους τους Ηλείους χωρίς στεγανά και άκαρπους τοπικισμούς. Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και σκοπιμότητες. Εμείς δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες των προγόνων μας, αλλά συνεχίζουμε να κατακτάμε την κορυφή του πολιτισμού με αγώνα. Σημειώστε πως πραγματοποιούμε, παράλληλα με το Φεστιβάλ, εκδηλώσεις σε όλα τα μέρη του Δήμου μας.

Γενικά, πώς βλέπετε την κατάσταση στους δήμους; Πιστεύετε ότι η χώρα θα ορθοποδήσει ή η συγκεκριμένη πενταετία θα είναι απλώς διεκπεραιωτική για τις δημοτικές αρχές και ειδικότερα στον δήμο Πηνειού τι θέλετε να έχετε επιτύχει μέχρι το τέλος της θητείας;

 

Η κατάσταση στους Δήμους ιδίως στα οικονομικά είναι τραγική. Όταν όμως έχεις μπροστάρη έναν αεικίνητο και δουλευταρά Δήμαρχο όπως εμείς τον Αλέξη Καστρινό, δε φοβάσαι αλλά παλεύεις μαζί του για το καλύτερο. Και από την προηγούμενη θητεία μας αποδείξαμε πως όχι μόνο δεν είμαστε διεκπεραιωτές της καθημερινότητας αλλά πρωτοπόροι και μαχητές. Αλλάξαμε ριζικά έναν Δήμο σε πολλούς τομείς, με πολλές υποδομές και οραματιζόμαστε έναν καλύτερο, λειτουργικότερο, αξιόπιστο και ανθρώπινο Δήμο. Όσο αφορά στον τομέα του πολιτισμού θέλουμε και θα λειτουργήσει σύντομα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης, θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού όπως και η πλατεία Καούκη στο Τραγανό ως πάρκο πολιτισμού, θα λειτουργήσει το τελειωμένο Κλειστό Γυμναστήριο Γαστούνης καθώς και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Είμαστε γνώστες, εργατικότατοι και πεισματάρηδες που αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά!!! Να είστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε.

 

 

 

Who is Who

Ο Δημήτρης Βασιλόπουλος του Ηρακλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαστούνη Ηλείας, είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Παναγιώτα Ζαφειρίου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.  Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Από το 1985 μέχρι  31/12/2010 υπηρέτησε ως Δ/ντής σε σχολεία του Ν. Ηλείας. Από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2012 διατέλεσε Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού. Από 1/1/2013 μέχρι σήμερα υπηρετεί ως Δ/ντής του 2ου Δημ.Σχολείου Γαστούνης και παράλληλα είναι Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Πηνειού.

Συνέντευξη στη Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr) 

Όλη η επικαιρότητα