Ηλεία

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Απόφαση για αργία 3+1

Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης: Σε καθεστώς αργίας θα τεθούν μετά από περίπου ένα μήνα τέσσερις αιρετοί του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύση Μάλιαρη, τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του Ανδρέα Κορομηλά και Νίκο Κόλλια και τον πρόεδρο της Κοινότητας Μανωλάδας Τρύφωνα Πέρδικα.

Χθες, το πρωί κοινοποιήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Λέντζα προς τον κ. Μάλιαρη η απόφαση της Αποκεντρωμένης και σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί η απόφαση και στους υπόλοιπους τρεις αιρετούς. Βάσει νόμου, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες από την κοινοποίησή της, ενώ σύμφωνα με νομικές πηγές υπάρχει η δυνατότητα ένστασης για αναστολής της απόφασης και μένει να δούμε εάν θα προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση οι εν λόγω αιρετοί.

«Πρόκειται για απόφαση άδικη που προκαλεί εύλογα ερωτήματα» σχολίασε ο Ανδρέας Κοραμηλάς ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι τρεις θα καταθέσουν ένσταση.

Το ιστορικό

Φυσικά, πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση δίωξης που είχε ασκηθεί με αφορμή απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο του 2013, για αναστολή είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από 79 επιχειρήσεις. Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας καταδίκασε για απιστία σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους 11 από τους 14 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, είχαν καταδικασθεί πρωτόδικα οι Διονύσης Μάλιαρης, Ανδρέας Κορομηλάς, Νικόλαος Κόλλιας , Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Αλίκη Τεμπέλη , Τρύφωνας Περδίκας, Βασίλειος Αρβανίτης, Παναγιώτης Σάμαρης, Δημήτριος Βραχνής και Γεράσιμος Βαγγελάκο, ενώ είχαν αθωωθεί οι Ναμπίλ Μοράντ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και  Δημήτριος Κουτρούλης.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, σε πενταμελές Εφετείο, έχει οριστεί για τις 29 Ιανουαρίου μετά από αίτημα για επίσπευση της διαδικασίας που κατέθεσε ο κ. Μάλιαρης και συνυπέγραψαν και οι υπόλοιποι πρωτόδικα καταδικασθέντες. Εάν το Εφετείο δικαιώσει τους τέσσερις η αργία αίρεται, σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί κανονικά.

Αλλάζει η «γεωγραφία»

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να τονιστεί πως οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων που τίθενται σε αργία δεν αναπληρώνονται, κάτι που σημαίνει πως όταν (και εάν) αρχίσει η εφαρμογή της αργίας το 27μελες Δ.Σ. του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα γίνει 24μελές, από 27μελές

Όλη η επικαιρότητα