Ηλεία

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Όλα για την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή

Το Ετήσιο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης που ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στοχεύει στην τουριστική ανάδειξη του Δήμου με ενέργειες και δράσεις που έχουν ως πυρήνα τις φυσικές ομορφιές, τις παραδόσεις  και τα αρχαία μνημεία του τόπου.

Όπως αναφέρεται και στην εισήγηση του προγράμματος, αν και στην περιοχή του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης  η τουριστική δραστηριότητα έχει αρχίσει πάνω από 100 χρόνια και έχουν δημιουργηθεί αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις  δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η σημερινή εικόνα

Σε όλη την ακτογραμμή του Δήμου υπάρχουν μόνο 5 γαλάζιες σημαίες και αυτές λόγω των δύο μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του Δήμου δεν έχουν γίνει ουσιαστικές και αναπτυξιακές κινήσεις. Στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις βλέπουμε μία οργάνωση η οποία δεν είναι πάντα αντάξια των σύγχρονων απαιτήσεων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αρκετοί ιδιοκτήτες μικρομεσαίων τουριστικών μετά την πτώση της τουριστικής κίνησης και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια βλέπουν την κατάσταση μοιρολατρικά χωρίς να προβαίνουν σε ενέργειες για την καταπολέμηση της εσωστρέφειας.

Σε μη παράκτιους οικισμούς δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις καθώς

επίσης δεν έχουν υπάρξει και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ναμπίλ Μοράντ: «Στόχοι του προγράμματος»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ  Μοράντ αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος δήλωσε:

«Στόχος του Προγράμματος Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης είναι η κατάρτιση κυρίως από τους Βασικούς Άξονες και τις Ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στην αποδοτικότερη προβολή του Δήμου. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει η χρήση κάθε δυνατού και πρόσφορου μέσου τόσο από την πλευρά μας όσο και από τους φορείς και τους συνεργάτες που θα επιλεχθούν για την ολοκλήρωση του».

Α. Μίγκος: «Υπάρχουν δυνατότητες»

Για το πρόγραμμα μας μιλά και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Μίγκος που ήταν και εισηγητής στο ΔΣ, της περασμένης Παρασκευής:

«Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε το Ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου και σε αυτό αναφέρονται πάρα πολλές δράσεις γιατί ο δήμος μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικά μνημεία γίνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα αναγράφονται πολλά πράγματα τα οποία όμως δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Αυτό που θα επιδιώξουμε εντός του έτους είναι η έκδοση του τουριστικού οδηγού του Δήμου, όπως επίσης και ένα CD DVD το οποίο θα συνοδεύει τον Τουριστικό Οδηγό.Επίσης γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης του Δήμου σε μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επίσης θέλουμε να δώσουμε έμφαση στα πολύ μεγάλα μνημεία που έχει ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης, επιδιώκουμε την αξιοποίηση της Ιππικής Έκθεσης που μπορεί να αποτελέσει και τουριστικό πόλο έλξης, την αξιοποίηση της μεγάλης παράδοσης των γενίτσαρων στα Λεχαινά και πολλά άλλα δρώμενα που γίνονται στο δήμο».

Οι 33 βασικοί άξονες

Οι βασικοί άξονες-ενέργειες του προγράμματος αποτελούν τα «εργαλεία» του Δήμου για την προβολή της πολιτισμικής, τουριστικής και ιστορικής ταυτότητας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

 • Δημιουργία «ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας» και λογότυπου του Δήμου.
 • Δημιουργία Μητρώου Τουρισμού
 • Δημιουργία διαφημιστικού έντυπου-cd ,dvd για τον Δήμο

4)Δημιουργία διαφημιστικού τουριστικού οδηγού του Δήμου

 • Δημιουργία λίστας επιχειρήσεων στο site του Δήμου

Δεδομένης της ευρείας χρήσης του internet παγκοσμίως είναι σημαντική η εμφάνιση στοιχείων επιχειρήσεων του Δήμου στο site με κάθε επιφύλαξη και χωρίς να είναι ο στόχος του προγράμματος η προβολή των επιχειρήσεων όπως ορίζουν οι διατάξεις.

 • Δημιουργία forum στο site του Δήμου

Είναι σημαντική στο έργο μας η γνώμη των επισκεπτών του Δήμου καθώς και η δυνατότητα προς αυτούς να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τη δράση μας. Σχεδιάζουμε λοιπόν την κατασκευή ενός forum προς υλοποίηση των ανωτέρω.

 • Δημιουργία internet portal και banner

Αποτελεσματική θα ήταν η εμφάνιση ενός banner με φράσεις και φωτογραφίες που αναδεικνύουν παραδόσεις, τοπία, γαστρονομία και πολιτισμό του Δήμου προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του site του Δήμου μας.

 • Δημόσιες σχέσεις με τουριστικές επιχειρήσεις και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας
 • Επαφή με το εμπορικό και ξενοδοχειακό επιμελητήριο
 • Συμμετοχή σε εκθέσεις στα πλαίσια της τουριστικής προβολής του Δήμου
 • Ανάπτυξη πτήσεων υφισταμένων αεροδρόμιων

12) Δημιουργία γραφείου τουριστικής ενημέρωσης info-kiosk στο Λιμάνι της Κυλλήνης και Δημιουργία info kiosk (κιόσκι πληροφόρησης) στα Λουτρά Κυλλήνης

 • ) Ενεργοποίηση μαθητών , σπουδαστών και Δημοτών εθελοντικής δράσης και προτάσεων
 • )Διοργάνωση εκδηλώσεων
 • ) Συνεργασία με τον ΕΟΤ
 • )Προγράμματα δια βίου μάθησης ξένων γλωσσών
 • )Τουριστικό Λεωφορείο

Λεωφορείο Δήμου σε συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες ή και ανεξάρτητα να πραγματοποιεί με αντίτιμο μια διαδρομή-ξενάγηση στις ομορφιές του Δήμου μας εξιστορώντας παράλληλα κάποια ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για αυτές.

 • )Έκθεση έργων αρχαίων ελλήνων ποιητών-φιλοσόφων
 • )Προβολή, παραστάσεις & διαγωνισμός του χορού των γενίτσαρων
 • )Αναβάθμιση της ιππικής έκθεσης Ανδραβίδας

Στοιχείο πολιτιστικό του Δήμου μας η ιππική έκθεση, η οποία χρήζει τουριστικής πλέον προβολής μέσα από διοργάνωση ιππικών αγώνων, ανακαίνιση ιππικών εγκαταστάσεων και δημιουργία περισσότερων εκδηλώσεων γύρω από την ιππασία.

 • )Ιστιοπλοΐα-κωπηλασία
 • )Προβολή της οικίας-μουσείο του Καρκαβίτσα
 • Κοτύχι – Αλυκές Λεχαινών –Κουνουπέλι-Δάσος Στροφυλιάς εκπαιδευτικές δραστηριότητες
 • )Κάστρο-Χλεμούτσι
 • )Βουπράσια-Γιορτή φράουλας

26 )Ανάδειξη και περαιτέρω αξιοποίηση  της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα ως  μνημείο  και σύμβολο της πόλης

27) Συνεργασία με την τοπική κοινότητα Σταφιδοκαμπου και το πολιτιστικό κέντρο για την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και τη λειτουργία του ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ

28) Δυναμική δημιουργία και Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού.

29) Δημιουργία και Προώθηση Απαραίτητων Υποδομών για την ανάπτυξη κάθε μορφής τουρισμού.

30) Προβολή του Δήμου στο αφιέρωμα του μηνιαίου περιοδικού FULL

31)Προβολή του Δήμου στο ετήσιο αφιέρωμα ΕΠΙΛΟΓΕΣ

32) Έκδοση τουριστικού οδηγού του δήμου (έντυπο)

33) Έκδοση dvd για την προβολή του Δήμου

Όλη η επικαιρότητα