Ηλεία

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Χάρδας – Δεν αιφνιδιάστηκε ο Ναμπίλ Μοράντ

Ακούστε το άρθρο

Δεν αιφνιδιάστηκε ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ από την παραίτηση που υπέβαλε χθες από τη θέση του προέδρου του ΔΣ και του εντεταλμένου συμβούλου-επόπτη Κυλλήνης  ο Δημήτρης Χάρδας, ο οποίος όμως παραμένει στην παράταξη «για να στηρίξει το δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης» όπως ο ίδιος δήλωσε.

Ο δήμαρχος περίμενε από καιρό την παραίτηση  και συχνά  το έλεγε στους συνεργάτες του. Ο Ναμπίλ Μοράντ δεν θέλησε χθες να κάνει κάποια δήλωση όταν πληροφορήθηκε την παραίτηση του κ. Χάρδα, προφανώς γιατί επιθυμεί να ενημερωθεί πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Χάρδας δεν κατέθεσε την υποβολή παραίτησης στο όργανο που τον εξέλεξε δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που μάλλον θα γίνει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Αιτίες και αφορμές

Ο δήμαρχος ζήτησε προ μηνών από τον κ. Χάρδα να ασχοληθεί με το Φεστιβάλ κάτι που αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ. Προχθές το βράδυ ο κ. Χάρδας πληροφορήθηκε ότι δεν θα είναι παρών στη συνέντευξη που θα παραχωρούσε την Τετάρτη (χθες) ο δήμαρχος με τον κ. Γιώργο Βούκανο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Χαμουζά. Αυτή ήταν και «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ο Δημήτρης Χάρδας ανακοίνωσε την παραίτησή του. Οι δύο άνδρες, Μοράντ-Χάρδας,  το τελευταίο διάστημα δεν είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις.

Το χρονικό της παραίτησης

Την ώρα που ο δήμαρχος παραχωρούσε χθες συνέντευξη για το Φεστιβάλ Ανδραβίδας Κυλλήνης ο Δημήτρης Χάρδας κατέθετε στο Πρωτόκολλο στο ισόγειο την χειρόγραφη παραίτησή του. Ο δήμαρχος αν και ήταν προφανώς γνώστης των κινήσεων του κ. Χάρδα, δεν έδειξε προβληματισμένος ή ενοχλημένος στην συνέντευξη.

Ο κ Χάρδας επικαλείται ευθιξία, μιλά για «σειρήνες της αυλής» του δημάρχου, για συνεχώς λαθεμένες επιλογές και για οριστική ρήξη με τον δήμαρχο. Συγκεκριμένα στην σύντομη χειρόγραφη παραίτησή του αναφέρει:  «Κύριε δήμαρχε,μου ζητήσατε να συνεχίσω να ασχολούμαι και αυτή τη χρονιά με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Αφού σας κάναμε μαζί με τον κ Βούκανο την παρουσίαση και συμφωνήσατε μαζί μας, σήμερα προγραμματίσατε συνέντευξη τύπου και με εξαιρέσατε, ακούγοντας τις «σειρήνες» της αυλής σας που σας οδηγούν συνέχεια σε λάθος επιλογές και αποφάσεις. Έτσι λοιπόν και τώρα σας έπεισαν και σας οδήγησαν στην οριστική ρήξη μαζί μου. Για τους λόγους αυτούς σας υποβάλλω οριστικά και αμετάκλητα την παραίτησή μου, από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, από εντεταλμένος σύμβουλος της πρώην δημοτικής ενότητας Κάστρου – Κυλλήνης και επόπτης». Και τέλος καταλήγει: «τα υπόλοιπα τα λέμε στα δημοτικά συμβούλια», προειδοποιώντας για έντονες διαφωνίες και ίσως και συγκρούσεις.

Εκλογή προέδρου ΔΣ

Αφού ξεπεραστεί το κώλυμα (αν υφίσταται) με την υποβολή παραίτησης στο πρωτόκολλο και όχι στο Σώμα που εξέλεξε τον κ. Χάρδα θα γίνει πρόσκληση από τον πρώτο δημοτικό σύμβουλο δηλαδή τον κ. Διονύση Μάλλιαρη, για σύγκληση της παράταξης και στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο η πλειοψηφούσα παράταξη, πλην του κ.  Δημήτρη Χάρδα ( ο οποίος για δύο χρόνια δεν μπορεί να επανεκλεγεί πρόεδρος δ.σ.)  και τους συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί (Λευκαδίτη- Καραγιάννη και Αλτούνη), θα προχωρήσουν σε ανάδειξη νέου προέδρου, ο οποίος πρέπει να είναι από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Ο κανονισμός προβλέπει τρεις ψηφοφορίες, στην ίδια συνεδρίαση, για να εκλεγεί ο πρόεδρος έστω και με σχετική πλειοψηφία (ακόμη και με δύο ψήφους).

Όλη η επικαιρότητα