Ηλεία Πολιτική

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Το «κλειδί» στα χέρια του Μπαλιούκου…

Ακούστε το άρθρο

Στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων οι εκλογές από το 1998 και τον «Καποδίστρια» έως το 2014 και τον Καλλικράτη, έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά: οι υποψήφιοι δεν είναι ποτέ περισσότεροι από τρεις και νικητής αναδεικνύεται ο Σάκης Μπαλιούκος με ποσοστό που δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 53%, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε θητεία του ο νυν δήμαρχος έχει και διαφορετικό επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αφού πλην του Δημήτρη Κάγκουρα του ΚΚΕ το 2006 και το 2010, κανένας δεν έχει αναμετρηθεί μαζί του για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Κάπως έτσι, ο κ. Μπαλιούκος έχει καταγράψει ένα μοναδικό σερί πέντε συνεχόμενων εκλογικών νικών και προβάλλει ως φαβορί για την έκτη στις κάλπες που θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019, παρότι ο ίδιος σε συζητήσεις του επισημαίνει διαρκώς ότι όποιος θεωρεί δεδομένη και εξασφαλισμένη τη λαϊκή βούληση, στο τέλος βγαίνει χαμένος…

Θα είναι όμως ξανά υποψήφιος δήμαρχος; Το βράδυ της νίκης του το 2014 είχε δηλώσει ότι θα είναι η τελευταία του θητεία, ευχαριστώντας τους συνδημότες του για το «ωραίο ταξίδι» που του χάρισαν. Ωστόσο, σε μεταγενέστερη συνέντευξή του, το καλοκαίρι του 2017, τόνισε ότι δέχεται επισκέψεις από πολίτες που του ζητούν να αναθεωρήσει την απόφασή του και να διεκδικήσει την επανεκλογή του, προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από συζήτηση με τα μέλη της παράταξης, αφού πρώτα αποκτήσουν εικόνα για τον νέο νόμο της Αυτοδιοίκησης.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι ο Σάκης Μπαλιούκος θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Αν θεσπιστούν όρια στις θητείες με αναδρομική ισχύ, μην επιτρέποντάς του να θέσει ξανά υποψηφιότητα, τότε θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση. Ακόμα και να μην είναι όμως επικεφαλής, ο κ.Μπαλιούκος έχει τονίσει ότι θα είναι παρών και την επόμενη μέρα, έχοντας εκφράσει την επιθυμία να είναι πρόεδρος στο χωριό όπου γεννήθηκε, τη Φρίξα.

Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι

Σε μια τέτοια περίπτωση, κάθε πρόβλεψη για τον νέο επικεφαλής της «Ενωτικής Δημιουργίας» είναι παρακινδυνευμένη. Ένα από τα ονόματα που συζητιούνται, είναι ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Δάγκαρης, από τα Μακρίσια. Ο κ. Δάγκαρης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και θεωρείται ενωτική προσωπικότητα με ισχυρό λαϊκό έρεισμα, καθώς είναι ο τρίτος σε σταυρούς προτίμησης, μετά τον Δημοσθένη Φωτεινόπουλο από το Καλλίκωμο, ο οποίος για επαγγελματικούς λόγους δεν συμμετέχει τόσο ενεργά όσο στο παρελθόν, και τον αντιδήμαρχο Ανδρίτσαινας, Μίλτο Γεωργακόπουλο.

Ένα ακόμα όνομα που έχει τεθεί προς συζήτηση και πριν από τις εκλογές του 2014, είναι αυτό του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Νομάρχη Ηλείας την οκταετία 1998-2006, Τάκη Δημητρουλόπουλου, όταν, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», ο Σ.Μπαλιούκος είχε δεχθεί πρόταση για υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας το 2014, την οποία και τελικά απέρριψε παραμένοντας στον δήμο. Το όνομα του Τάκη Δημητρουλόπουλου έχει ξαναγραφτεί την τελευταία διετία, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Σάκης Μπαλιούκος, αλλά τη δεδομένη στιγμή οι πιθανότητες δεν είναι πολλές.

Το τρίτο όνομα που «παίζει» ως διάδοχος του νυν δημάρχου είναι ο αντιδήμαρχος  Μίλτος Γεωργακόπουλος από την Ανδρίτσαινα, δεύτερος σε σταυρούς το 2014. Ο κ.Γεωργακόπουλος είχε εκλεγεί το 2010 με τον συνδυασμό του Γ.Νικολακόπουλου και εντάχθηκε στην «Ενωτική Δημιουργία» το 2014, μετά την απόφαση του κ.Νικολακόπουλου να μην είναι ξανά υποψήφιος. Θεωρείται από τα νέα και ελπιδοφόρα στελέχη που μπορούν να ενώσουν και να συνθέσουν απόψεις.

Ή Κουσκουρή ή… χάος

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ, ο κ. Μπαλιούκος έχει κάθε φορά και διαφορετικό πρόσωπο-αντίπαλο στη μείζονα αντιπολίτευση, διότι όποιος έχανε δεν έβαλε ξανά για δήμαρχος. Αυτή η… παράδοση ενδέχεται να τερματιστεί το 2019, καθώς είναι αρκετά πιθανό η νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αθανασία Κουσκουρή, να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Το 2014 η κα Κουσκουρή έλαβε το 41,5% των ψήφων, το υψηλότερο που έχει πάρει από το 2002 παράταξη της αντιπολίτευσης.

Αν και διάφορες πληροφορίες τη θέλουν να είναι υποψήφια βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», η Αθανασία Κουσκουρή παραμένει σταθερά στην αυτοδιοίκηση και εκεί θα πολιτευθεί –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- το 2019. Αν τυχόν δεν είναι υποψήφια δήμαρχος, ο διάδοχός της παραμένει γρίφος χωρίς απάντηση τη συγκεκριμένη στιγμή. Ένα από τα ονόματα που ίσως βγουν μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ο νυν πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Παν.Γριβάκης.

Α λα… Πελετίδης το ΚΚΕ

Στις προηγούμενες εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση κέρδισε τα βλέμματα, διότι είχε ως επικεφαλής τον νεότερο υποψήφιο δήμαρχο, τον Νίκο Γκότση, σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο οποίος έχει αξιοσημείωτη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο με συχνές και ουσιαστικές παρεμβάσεις  και πιθανόν να είναι ξανά επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στο ΚΚΕ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», από στελέχη του κόμματος στην Ηλεία έχει προταθεί ως υποψήφιος δήμαρχος ο εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος Ανδρίτσαινας την οκταετία 2002-2010.

Ο κ. Αθανασόπουλος απολαμβάνει διακομματικής δημοφιλίας και θεωρείται ένα από τα εμπειρότερα και ικανότερα στελέχη του ΚΚΕ σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, για αυτό και ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας το 2014 και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΚΚΕ το 2015. Φαίνεται όμως ότι η νίκη του Πελετίδη στην Πάτρα έχει… ανοίξει την όρεξη στον Περισσό και για νέους «Πελετίδηδες», και ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θεωρείται ένας από τους δήμους που εμφανίζει τέτοιες προϋποθέσεις.

Μειωμένο ενδιαφέρον

Σε γενικές γραμμές, το ενδιαφέρον για τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είναι ισχνό και δύσκολα θα προκύψουν νέες υποψηφιότητες. Ακόμα και τα κομματικά επιτελεία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερους δήμους, κάτι που φαίνεται και από τον υπερκομματικό χαρακτήρα των δυο μεγάλων παρατάξεων του δήμου. Ονόματα που έχουν ξανακουστεί στο παρελθόν, όπως η πρώην βουλευτής Κρινιώ Κανελλοπούλου ή ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Ηλείας και πρ. διοικητής του Νοσοκομείου Κρεστένων, Κ.Μπουγάς, στην παρούσα φάση δεν έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Όλη η επικαιρότητα