Ηλεία

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Υποδοχή ηρώων για τους δύο πεσόντες στην Κύπρο

-Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Πουρνάρι για τον Δ. Θανόπουλο -Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην Αρχ. Ολυμπία για τον Χ. Καραγκούνη
Ακούστε το άρθρο

Με στρατιωτικές τιμές επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα τα οστά επτά Ελλήνων, πρώην αγνοουμένων και πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, μεταξύ των οποίων και δύο δημοτών εν ζωή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο Δημήτρης Θανόπουλος από το Πουρνάρι και ο Χαράλαμπος Καραγκούνης από την Αρχαία Ολυμπία, υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), το 1974. Έλαβαν μέρος στις μάχες που διενεργήθηκαν εναντίον των Τούρκων εισβολέων μέχρι και τις αρχές Αυγούστου που υπογράφηκε εκεχειρία. Στις 14 Αυγούστου 1974 οι εισβολείς άρχισαν και πάλι άγριο βομβαρδισμό της ΕΛΔΥΚ, με τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας, τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Η ΕΛΔΥΚ πολέμησε γενναία μέχρι και 16-8-1974 το μεσημέρι όπου διατάχθηκε σύμπτυξη και απαγκίστρωση εν ημέρα και υπό ισχυρή πίεση του εχθρού. Οι Καραγκούνης και Θανόπουλος αγνοούνταν από εκείνη την ημέρα, μέχρι που ταυτοποιήθηκαν με ανάλυση DNA τα οστά τους που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

Η μάχη της ΕΛΔΥΚ θεωρείται από τις πλέον άνισες της παγκόσμιας σύγχρονης ιστορίας. Οι 308 γενναίοι της ΕΛΔΥΚ αγωνίστηκαν ηρωικά εναντίον 6.900 πάνοπλων Τούρκων εισβολέων και έπεσαν ή αγνοούνται, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας της Μεγαλονήσου. Το Ελληνικό κράτος, με Προεδρικό Διάταγμα το 2008, ΦΕΚ 1178/Γ΄/31-12-2008, προήγαγε τους Χαράλαμπο Καραγκούνη και Δημήτριο Θανόπουλο σε Εφέδρους Ανθυπασπιστές, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για την ηρωική προσφορά τους στην πατρίδα.

Τα οστά του Δημήτρη Θανόπουλου θα φτάσουν στο χωριό του, Πουρνάρι Αρχαίας Ολυμπίας, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, όπου στη 1μμ θα τελεστεί νεκρώσιμη ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο της Κοινότητας. Αντίστοιχα, τα οστά του Χαράλαμπου Καραγκούνη θα φτάσουν στην γενέτειρά του, Αρχαία Ολυμπία, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όπου στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 11:30 π.μ., θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία και εν συνεχεία η ταφή στο κοιμητήριο της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις θα αποδοθούν οι προβλεπόμενες τιμές από αγήματα του Ελληνικού Στρατού, παρουσία ανώτερων αξιωματικών, εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης κ.α.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους δύο ήρωες, θα καλύψει μέρος των δαπανών των τελετών καθώς και το κόστος συντήρησης των τάφων που θα εναποτεθούν τα οστά (οι δαπάνες κηδείας καλύπτονται από το ΓΕΕΘΑ).

Όλη η επικαιρότητα