Ηλεία

Δήμος & Φορείς Πύργου: Κοινό μέτωπο για την προσέλκυση τουριστών

Ακούστε το άρθρο

Συναντίληψη και ομοφωνία γύρω από το θέμα της υποδοχής και της εξυπηρέτησης τουριστών, στην πόλη του Πύργου ανέδειξε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Στην σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της πόλης, εκπρόσωποι της εταιρείας των διώροφων τουριστικών λεωφορείων (σ.σ. με τα οποία θα μεταφέρονται οι τουρίστες από το λιμάνι του Κατακόλου), καθώς  και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή που τόνισε για μια ακόμα φορά ότι η οικονομική ανάταση του Πύργου θα έρθει μέσω του Τουρισμού.

Μετά την θετική εξέλιξη στις διαδικασίες έγκρισης που προβλέπονται, οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν στο λιμάνι του Κατακόλου αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους το προσεχές διάστημα στην πρωτεύουσα της Ηλείας. Με αυτό το δεδομένο κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους καθώς και τις προτάσεις τους γύρω από τον τρόπο υποδοχής και εξυπηρέτησης των τουριστών, συμφωνώντας στην άποψη για το θετικό του εγχειρήματος…

Τους παρόντες και τους εκπροσώπους της εταιρείας καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, που αρχικά αναφέρθηκε στο χάσιμο της οικονομικής ισορροπίας που προκάλεσε ο σεισμός του 1993 στην πόλη του Πύργου. Ο κ. Λιατσής συνέχισε τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως: «Ως γνώστης των οικονομικών της πόλης θεωρούσα ότι η λύση για την οικονομική ανάταση ήταν ο Τουρισμός. Εξωραΐσαμε το Κατάκολο βλέποντας αυτό που έρχεται. Ευχαριστούμε την εταιρεία που αποφάσισε να επενδύσει στον Πύργο και ξέρουμε ότι θα είναι αυτή που θα φέρει τουρίστες στον Πύργο. Εκτός από τα υπάρχοντα αξιοθέατα, το Ιστορικό Μουσείο, τους ναούς του Αγίου Αθανασίου, Αγίου Νικολάου, Αγίας Κυριακής, το θέατρο «Απόλλων», σύντομα θα προστεθεί και η δυνατότητα για να προσθέσουμε κι ένα Λαογραφικό Μουσείο σε κτίριο που θα μας παραχωρήσει η Μητρόπολη Ηλείας όπως με διαβεβαίωσε ο Μητροπολίτης μας. Εμείς θα του πούμε πιο θέλουμε.  Μια βόλτα διάρκειας 2 ωρών και παραπάνω στην πόλη θα είναι εφικτή. Ο Τουρισμός είναι η μόνη μας ελπίδα να αναταχθεί η οικονομία της πόλης μας. Σαν δήμαρχος θέλω να συμβάλλω στην ευημερία των συμπολιτών μου».

Την διαβεβαίωση πως η Μητρόπολη Ηλείας στέκεται αρωγός στο σχέδιο προσέλκυσης τουριστών στον Πύργο έδωσε και ο π. Ηλίας Παπαγγελής που επανέλαβε την πρόθεση του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού να προσφέρει κτίριο για την στέγαση Λαογραφικού Μουσείου. Ο ίδιος πρόσθεση πως η Μητρόπλη Ηλείας διαθέτει έντυπα για τα Μοναστήρια της περιοχής μας, μεταφρασμένα και στα Αγγλικά, που μπορεί να τα διαθέσει στους τουρίστες.

Σε Μανωλοπούλου κι Ερμού οι στάσεις…

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΤΕΛΧΙΣ ΙΚΕ» Χρήστος Κόλλιας και οι συνεργάτιδες του –αφού ευχαρίστησαν τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ για την βοήθεια που τους παρέχουν στο επενδυτικό τους σχέδιο- μίλησαν συνοπτικά για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την επίσκεψη τουριστών στον Πύργο. «Στην επιλογή μας ρόλο έπαιξαν τα αξιοθέατα της πόλης. Η μεταφορά των τουριστών θα γίνεται με 2όροφα λεωφορεία ανοιχτού τύπου που χρησιμοποιούμε ήδη σε Αθήνα και Ναύπλιο. Θα υπάρχουν 2 στάσεις μέσα στην πόλη, η μια στην οδό Μανωλοπούλου 19, για το κέντρο του Πύργου και η άλλη στη οδό Ερμού 37, για το Αρχαιολογικό Μουσείο.  Στις στάσεις θα υπάρχουν ταμπέλες και τα δρομολόγια θα γίνονται ανά ώρα. Στόχος μας τον πρώτο χρόνο είναι οι 6.000 τουρίστες και πιστεύουμε ότι μελλοντικά θα έρθουν κι άλλες εταιρείες. Βασικές προϋποθέσεις είναι να διατηρείται η πόλη καθαρή και είναι όλοι φιλόξενοι με τους τουρίστες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής μίλησε για μια ιστορική συνάντηση. «Ένα όραμα παίρνει σάρκα και οστά. Υπάρχει σύγκλιση των ναυτιλιακών εταιρειών, του δημάρχου και δική μου να γίνει τουριστική πόλη ο Πύργος. Οι εταιρείες επιθυμούν εναλλακτικές προτάσεις. Το 70% των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων βγαίνουν έξω και το 45% από αυτούς πηγαίνει στην Ολυμπία. Η πρόταση δεν δρα ανταγωνιστικά και δεν ανατρέπει τα σημερινά στάτους κβο αλλά επιδιώκει ένα μεγαλύτερο ποσοστό να αποβιβάζεται και μέρος αυτού να επιλέγει νέες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Ο Εμπορικός κόσμος Του Πύργου οφείλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των τουριστών προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες, η δε δημοτική αρχή να επιδείξει ένα τουριστικό προϊόν που θα είναι ελκυστικό» συμπλήρωσε.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος που, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως: «Έχουμε τη θέληση να συμβάλλουμε, όμως η προσπάθεια θα είναι βιώσιμη αν λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Πύργου καθημερινά. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται προσπάθεια και θέλω να ελπίζω ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα σε μια πόλη που κυκλοφοριακά δεν είναι ευέλικτη».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός ανέφερε πως: «Κανείς δεν είναι αντίθετος στην προοπτική ανάπτυξης. Για να κερδίσουμε από μια τέτοια ενέργεια χρειάζονται πολλά πράγματα. Έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε τουρίστες αρκεί να έχουμε συγκεκριμένη στόχευση που θα αναβαθμίζει τη πόλη».

«Να βελτιώσουμε ότι χρειάζεται ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα» είπε ο το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραμάνης.

«Αυτές οι συσκέψεις πρέπει να επαναλαμβάνονται και για άλλα θέματα για να ακούγονται οι απόψεις όλων. Είναι κάτι θετικό η έλευση των λεωφορείων θέλω όμως να προτείνω και άλλα είδη Τουρισμού όπως ο ιατρικός, ο θρησκευτικός κ.α.» είπε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αλέκος Γαλανοπουλος.

«Ο σύλλογος μας είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια για Τουρισμό στην πόλη και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Κώστας Πετρόπουλος.

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να γίνει αυτό που θέλουμε» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ Ηλείας Ηλίας Ξανθούλης.

«Είμαστε υπέρ και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε από την πλευρά μας. Χρειάζεται όμως και αλλαγή κουλτούρας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΤΕΜ Τασός Αλέρτας.

«Εύχομαι το εγχείρημα να πετύχει… θα σταθούμε κοντά στους συμπολίτες και τους επιχειρηματίες» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας σχολιάζοντας παράλληλα πως το κυκλοφοριακό του Πύργου χρειάζεται επανεξέταση.

«Καθαριότητα, εμπλουτισμός με πράσινο και κυκλοφοριακό χωρίς κορναρίσματα και διπλοπαρκαρίσματα είναι must. Ο σύγχρονος τουρίστας είναι ενημερωμένος για τα πάντα μέσω της τεχνολογίας. Αν το θελήσουμε όλοι μας θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ξενοδόχων Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι θα καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση.

«Αν δεν μονοιάσουμε δεν θα κάνουμε τίποτα… εγώ είμαι θετικός» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ηλείων Παράδοσις» Κώστας Αθανασόπουλος.

Τέλος ο αρχαιολόγος Χρήστος Λιάγκουρας έκανε αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου τονίζοντας ότι μέσα σε μια ώρα παρουσιάζει όλη την ιστορία της Ηλείας.

Συζήτηση και για τον Νόμο που αφορά τις διαφημιστικές πινακίδες

Η σύσκεψη «έκλεισε» με συζήτηση των εκπροσώπων του Ιατρικού, Δικηγορικού και Οδοντιατρικού συλλόγου καθώς και του ΕΕΤΕΜ σχετικά με τον νόμο που αφορά στις διαφημιστικές πινακίδες σε προσόψεις κτιρίων. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν να τηρηθεί ο νόμος και να κατέβουν οι πινακίδες.

 

Όλη η επικαιρότητα