Δήμος Ήλιδας: «Δριμύ κατηγορώ» από τον Γ. Λυμπέρη

«Σκληρή» απάντηση σε Χρ. Χριστοσουλόπουλο – Δέσμευση για τα έργα: «Και τα μεγάλα και τα μικρά έργα θα γίνουν…», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας

Ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρίσκονται στο «τιμόνι» του δήμου, για να υπηρετήσουν τους δημότες και να «προχωρήσουν» τα αναπτυξιακά σχέδια που είχαν θέσει και προεκλογικά, αλλά και να διορθώσουν «κακώς κείμενα», τόνισε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Ο δήμαρχος Ήλιδας παραχώρησε, όπως είπε, την συνέντευξη Τύπου χθες, με αφορμή το κλείσιμο ενός χρόνου από την εκλογή του κατά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, ευχαριστώντας «από καρδιάς» τους δημότες που τον εμπιστεύτηκαν.

Ωστόσο, εκτός από τις… ευχαριστίες, ο κ. Λυμπέρης έθεσε και διάφορα ζητήματα σχετικά με την προεκλογική του δέσμευση των «100 ημερών», για την οποία κατηγορείται ότι έχει αθετήσει, κυρίως από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, για την κατηγορία για «φιλίες» του με συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο με έγκριση χρηματικού ποσού από το ταμείο του δήμου που προορίζονταν για άλλα έργα.

 

Μίλησε για… «Εφιάλτη»!

Ο κ. Λυμπέρης εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» κατά του πρώην δημάρχου Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλου, τον οποίο κατά την διάρκεια της συνέντευξης, χαρακτήρισε ως … «Εφιάλτη»!

«Κλείσαμε ένα χρόνο από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Έγινε πολύ κουβέντα: γράφουν, ξαναγράφουν κάποιοι και παραπονιούνται, θέτουν ερωτηματικά για το προεκλογικό σύνθημα των 100 ημερών από τις εκλογές , ότι δηλ θα δράσουμε για το νοσοκομείο, για το διυλιστήριο, για το ΤΕΙ, για τα εκκρεμή ζητήματα του δήμου.

Αμέσως μόλις τελειώσαμε με τις εκλογές πήγα στο νοσοκομείο. Πριν αναλάβουμε, ζήτησα να μας δωρίσουν έναν ασφαλτοτάπητα της εισόδου της νέας πτέρυγας. Πήγαμε ατύπως και ανοίξαμε την πτέρυγα, να δούμε τι γίνεται. Εμφανίστηκε ο «Εφιάλτης», ο γνωστός «εφιάλτης» της περασμένης πενταετίας: «ποιος σας έβαλε άσφαλτο, σας έβαλε ο Λυμπέρης πριν αναλάβει» ανάκριση κανονική, λες και του γκρέμισαν το σπίτι.

Τα ίδια και με το διυλιστήριο: έδωσε εντολή, ένα διυλιστήριο που δεν άνοιγε επί 5 χρόνια, ως εκ θαύματος, άνοιξε τον Αύγουστο 2019, έναν μήνα πριν αναλάβουμε εμείς. Μάλιστα, υπέγραψε και μια απευθείας ανάθεση και μια σύμβαση για αυτόν που συντηρούσε το διυλιστήριο και του χρωστούσε λεφτά – ο οποίος ζήτησε 180.000 ευρώ για τη συντήρηση – μετά την εργασία που όφειλε να κάνει και ήταν η δοκιμαστική λειτουργία που ήταν μέσα στο συμβόλαιό του.

Τι έκανε; Το υπέγραψε ως Σύνδεσμος Ύδρευσης «Πηνειός». Εγώ «έτρεχα» για λογαριασμό του τότε δήμου Αμαλιάδας και νυν Ήλιδας, η Αμαλιάδα πλήρωνε και έκανε μελέτες, η Αμαλιάδα δημοπρατούσε τις μελέτες, η Αμαλιάδα έβρισκε τα χρήματα και έφτιαχνε το έργο. Κύριος του έργου ήταν ο δήμος Αμαλιάδας νυν δήμος Ήλιδας και ο «κουβαρντάς» τα «χάριζε» στον «Πηνειό», όπως «χάρισε» τα σκουπίδια παντού».

Ο… «κουβαρντάς» Χριστοδουλόπουλος

Ο δήμαρχος Ήλιδας κατηγόρησε τον κ. Χριστοδουλόπουλο ότι γέμισε με τόνους σκουπιδιών από τον Πύργο την Τριανταφυλλιά, όταν η πρωτεύουσα του νομού αντιμετώπιζε το τεράστιο πρόβλημα διακομιδής και τα «είχε καλά» και με τον πρώην και τον νυν δήμαρχο Πύργου.

«Τα σκουπίδια, όταν παλεύαμε εδώ και 20 χρόνια, ποιος θα τα πάρει, «εγώ δεν τα παίρνω» έλεγαν, κανείς δεν τα παίρνει, για τους γνωστούς αγώνες για την Τριανταφυλλιά, που εγώ «έφταιγα και για αυτό», όταν λοιπόν μπαίνει η μονάδα στην Τριανταφυλλιά, ήρθε ο «κουβαρντάς» και έφερε νύχτα, κανείς δεν ξέρει πόσους τόνους σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά, από την πόλη του Πύργου.

Ήταν τόσο «κουβαρντάς» που φωτογραφίζονταν με τον τότε δήμαρχο Πύργου και με τους τότε υπουργούς, ως ο «καλός» και ο «επίτιμος». Δεν κατάλαβα καλά ποιανού επίτιμος ήταν. Τότε δεν κατάλαβα καλά. Τώρα, καταλαβαίνω. Και φάνηκε αυτό όταν ήρθε ο άλλος ο «ξύπνιος» ο δήμαρχος Πύργου και μας έφερε τα σύνορα του δήμου Πύργου στην Φραγκαβίλλα. Ο δήμος Πύργου μέσω της κοινότητας Κορυφής «φτάνει» μέχρι την Φραγκαβίλλα. Σε λίγο μπορεί να πιάνει όλη την Φραγκαβίλλα. Να μην μπορούμε να προσκυνήσουμε στην Φραγκαβίλλα!».

Αυτός είναι λοιπόν ο άνθρωπος που χαρακτήρισα «Εφιάλτη». Γιατί η κατάσταση θα ήταν κωμική. Οι πίτες και όλα αυτά που γίνονταν τα γεύματα τα «λουκούλλεια». Θα ήταν κωμικά, αν δεν είχαν την τραγικότητα της καταστροφής.

Είναι αφορμή ένα χθεσινό δημοσίευμα, που είπα όλα αυτά. Δεν ήταν στην πρόθεσή μου, ούτε πρόκειται να ασχοληθώ με την ολίγη, κατώτερη των περιστάσεων , αντιπολίτευση που έχουμε σήμερα στον δήμο Ήλιδας.

Θα ασχοληθώ με το παρόν και το μέλλον. Με την αποκατάσταση αυτών που αφέθηκαν στην τύχη τους».

 

«Που ήταν 5 χρόνια;…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας στην συνέχεια μίλησε για ένα απαξιωμένο νοσοκομείο και μια εγκαταλελειμμένη νέα πτέρυγα για μια πενταετία, επισημαίνοντας ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι προσπάθειες της σημερινής δημοτικής αρχής, με την συμβολή του δωρητή και αναπληρωτή δημάρχου κ. Ανδρέα Παπαδάκου, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της νοσηλευτικής μονάδας, αποδίδουν «καρπούς» για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

«Το νοσοκομείο το ανοίξαμε αμέσως με την πτέρυγα. Και το υπόλοιπο νοσοκομείο. Υγρασίες, μούχλα, καταστροφές σε μηχανήματα, δάπεδα κλπ Μια τραγικότατη κατάσταση. Εχθρός να ήσουν αυτής της πόλης, δεν θα τα άφηνες έτσι.

Και μπήκε σειρά – σειρά, να τα φτιάξουμε όλα αυτά τα πράγματα. Και βάλαμε τον δωρητή τον Παπαδάκο, εκτός από τις μεγάλες δωρεές αξονικού και ακτινολογικού, τον βάλαμε να πληρώνει και ελαιοχρωματιστές, οικοδόμους και όλα αυτά για την αποκατάσταση της πτέρυγας. Για να επανέλθουμε στην κατάσταση που το είχαμε αφήσει το 2014, τότε που μας χλεύαζαν και μας κατηγορούσαν ότι κάναμε ψεύτικα εγκαίνια. Που ήταν αυτοί αυτά τα 5 χρόνια;

Ξέρετε τι εμπόδια βρήκα μέχρι να παραληφθεί η πτέρυγα και να βρω τις 200.000 ευρώ, που προσέφερε ο Περιφερειάρχης για να την ολοκληρώσουμε και να μπει σε λειτουργία; Απειλές παντού: «θα πάτε φυλακή, καίει το θέμα, είναι ύποπτο». Παρεμβάσεις παντού.

Έχουμε δώσει μια υπόσχεση και θα την τηρήσουμε, όσο αντέχουμε: ότι, ότι λέμε θα το κάνουμε ή αν δεν γίνει θα πρέπει να ξέρουν οι δημότες μας ότι ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του θα κάνουν τα πάντα μέχρι τελευταία στιγμή για να γίνουν αυτά που είχαν υποσχεθεί.

Τα χρήματα τα πήραμε και τώρα διαδίδουν, οι δημοσιογράφοι, αυτοί ξέρετε, που τους είχα χαρακτηρίσει των «υπονόμων» προεκλογικά. Προσφάτως, είναι και των «πτηνών» με το πουλί της Χούντας και λένε ότι «αυτοί πάνε να φάνε λεφτά με τα 190 χιλιάρικα», όταν υπάρχει μελέτη 250.000 ευρώ στο νοσοκομείο, μόνο για τον υποσταθμό της ΔΕΗ, που θα «υποστηρίζει» όλο το Νοσοκομείο.

Και με 220.000 ευρώ θα γίνει ο υποσταθμός, όλες οι εγκαταστάσεις της μονάδας, όσα έλειπαν δηλαδή, μαζί με τον υποσταθμό, θα γίνουν με αυτό το ποσό. Αυτή ήταν η σύμβαση και αυτή θα είναι η προσφορά μας για τους δημότες μας, για την μεγαλύτερη και κρισιμότερη δομή για την υγεία των συνανθρώπων μας, που είναι το νοσοκομείο.

«Σουηδική γυμναστική» κάναμε για το νοσοκομείο και από «πίσω» έλεγαν «τι χρειάζεται το νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο χρειάζεται στο νομό». Οι ίδιοι εδώ, οι «Εφιάλτες», οι αρχές του τόπου.

Οι εφημερίες άρχισαν. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μπήκε στον «χάρτη» των εφημεριών. Οι γιατροί άρχισαν και δίνουν εφημερίες. Έχει 30 – 35 εισαγωγές η Παθολογική και άλλες τόσες η Χειρουργική Κλινική. Πριν τις «100 ημέρες», υπήρχαν «λευκά» κρεβάτια. Δεν πήγαινε κανείς. Πήγαινε κόσμος και ήταν κλειστό, όπου κάποια στιγμή ο κόσμος δεν πήγαινε, πήγαινε κατευθείαν στο νοσοκομείο Πύργου.

Πήραν το αποτέλεσμα, πήραν το πόρισμα που έλεγα και εγώ για τις αλήθειες, συνεχίζουν. Μέχρι πότε θα έχουν θράσος να μπουχτίζουν τον κόσμο στα ψέματα; Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για το νοσοκομείο. Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ για όλες τις Μονάδες τις χώρας και φτιάχνουμε σχέδια πως θα πάει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η Περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Έχω την φιλοδοξία να μπούμε πιλοτικά εμείς, όπως στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη, που τα νοσοκομεία είναι αποκεντρωμένα και είναι στις τοπικές κοινωνίες και στις δημοτικές αρχές, να το τολμήσουμε και να το κάνουμε και εμείς αυτό».

«Θα δώσουμε πόσιμο και άφθονο νερό…»

Στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης μίλησε για την ανάγκη λειτουργίας του διυλιστηρίου, την οριστική αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης που είναι συνεχείς, αλλά και τις κατηγορίες που δέχτηκε σχετικά με χρέος προς την ΔΕΗ για την λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου:

«Για το διυλιστήριο, πήγαμε να περάσουμε μια απευθείας ανάθεση, γιατί οι βλάβες στη ύδρευση είναι συνεχείς. Όταν κάναμε ένα έργο 15 – 16 εκατομμυρίων με το κεντρικό διυλιστήριο από τον ταμιευτήρα και τρία μεγάλα αντλιοστάσια που πάνε στην κεντρική δεξαμενή, είχαμε πίσω ένα διάτρητο δίκτυο.

Εμείς θα παραδώσουμε νερό πόσιμο και άφθονο στον κόσμο. Και θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις ζημιές. Θα πέσει και το τιμολόγιο προς τον αποδέκτη. Αυτήν την υπόσχεση είχαν δώσει και προεκλογικά.

Μας κατηγορούσαν ότι αφήσαμε 170.000 ευρώ απλήρωτη ΔΕΗ στο Αθλητικό Κέντρο συνολικά. Αφού μαζέψαμε όλα τα ρολόγια της ΔΕΗ, από παραπήγματα, από αποδυτήρια κλπ και κάναμε έναν υποσταθμό, αφήσαμε 170.000 ευρώ στο ταμείο, να πληρωθούν αυτά. Έπρεπε αυτά τα λεφτά από τον δήμο να «περάσουν» στο Στάδιο και για αυτό δεν τα έπαιρνε η ΔΕΗ.

Ας μου απαντήσει κάποιος, πόση είναι η ΔΕΗ σήμερα; Οι «νοικοκύρηδες», που διαμαρτύρονταν για τα 170.000 ευρώ. Το δε, κολυμβητήριο άθλιο και κατεστραμμένο. Λίμνες, σκουριές, χώματα. Μα, πόσο χρειάζονταν να είσαι τόσο αγροίκος για να καταστρέψεις καινούργια πράγματα;…»

Και ο… «αγαπημένος» μελετητής!

Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου στο θέμα της έγκρισης ποσού για την πληρωμή μελετητικού γραφείου, με απένταξη από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου έργων, ώστε να καταβληθεί το σχετικό ποσό, για το οποίο τον κατήγγειλε η παράταξη του κ. Χριστοδουλόπουλου.

Μίλησαν για κάπου 25 αλήθειες για τον «αγαπημένο» μου μελετητή: για τον οποίο με απειλούσαν επί 5 χρόνια ότι θα μου κάνουν έλεγχο, θα με βάλουν φυλακή, θα μου βγάλουν το πόρισμα, θα μου φέρουν εισαγγελείς .Τους είπα τότε, το πόρισμα είναι σημαντικό και κυρίως το …πόρισμα του λαού, το οποίο ήρθε. Και ο λαός κρίνει. Τον λαό δεν τον κατηγορεί ένας σοβαρός δημοκράτης πολιτικός, κάποιος που ασχολείται με τα κοινά. Ο λαός αποφασίζει με βάση τις παραστάσεις του.

Κι εμένα, μου έλεγε όλα τα χρόνια εκείνα να επανέλθω για να μην ολοκληρωθεί η ισοπεδωτική πολιτική, ότι «έκανες λάθος». Και τους είπα θα ξαναβάλω για να διορθώσω το λάθος. Επομένως, ο λαός έχει δίκιο».

Σε άλλο σημείο ο κ. Λυμπέρης επανήλθε στο θέμα με τον μελετητή, τονίζοντας ότι ο κ. Χριστοδουλόπουλος τότε ως πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Αμαλιάδας είχε επιλέξει το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο:

«Αυτή η αθλιότητα με τον μελετητή Λιάρο και με τα δικαστήρια πρέπει να σταματήσει. Ας σκεφτούν ότι αυτή την αθλιότητα την χρησιμοποίησαν κάποια χρόνια και έχασαν. Δεν «έπιασε».

Θα πω για πολλοστή φορά ότι μελετητικό γραφείο «Λιάρος – Ήλιδα» και οι υπόλοιποι, είχαν πάρει δουλειές από τον δήμο Αμαλιάδας από το 1990 – 1992. Είχαν κάνει μια μελέτη «Λιάρος – Φράγκος» του παραλιακού δρόμου. Αυτή την μελέτη τροποποίησα εγώ το 1999 – 2000 για τον γνωστό παραλιακό Παλούκι – Κουρούτα που βλέπετε σήμερα, τον οποίο θέλω να συνεχίσω.

Τι έκανε λοιπόν το μελετητικό γραφείο Λιάρος; Εγώ έκανα προκήρυξη, όπως όριζε ο νόμος. Για να προσλάβω μελετητές που θα μου έκαναν μελέτες για όλα τα μεγάλα έργα που βλέπετε. Γιατί εγώ ήρθα για έργο. Δεν ήρθα για «τσιμπούσι» στον δήμο Αμαλιάδας.

Το 2000, στον διαγωνισμό αυτόν επιτροπή έκανε τις κρίσεις και τις αξιολογήσεις, για το ποια μελετητικά γραφεία θα πάρουν τις μελέτες συγκοινωνιακές, τις τοπικές κλπ.

Ξέρετε ποιόν είχε πρόεδρο; Τον κ. Χριστοδουλόπουλο. Αυτός ήταν πρόεδρος που έκρινε μεταξύ 14 προσφορών και μελετητικών γραφείων. Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ ξέρετε ποιος ήταν και για το διυλιστήριο που λέει; Ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Αυτό του έλεγα τόσο καιρό για αυτά που έλεγε. Αλλά ποιος να ακούσει; Σου έλεγε «πες – πες ψέματα εμείς, αλήθειες εκείνος, θα τα μπερδέψουν που να καταλάβει ο κοσμάκης».

Χριστοδουλόπουλος υπογράφει…..

Κι αφού έχουν γίνει όλα αυτά και αφού τα ξέρει, και αφού αυτά τα μελετητικά γραφεία ζητάνε λεφτά, πάει και κάνει συμβάσεις στο διυλιστήριο ως «Πηνειός». Απερίγραπτος ο άνθρωπος, δεν ξανά ασχολούμαι μαζί του. Δεν αξίζει, δεν έρχεται στα Δημοτικά Συμβούλια, σαμποτάρει τις αποφάσεις, παίρνει, ρωτάει, απειλεί.

Και τα μεγάλα και τα μικρά έργα θα γίνουν. Τα 50 και 100 χιλιάρικα που λέει για λογιστικά «τα πήγαμε από εδώ και από κει για να γλυτώσουμε την κατάσχεση του Λιάρου», θα τα πάρουμε πίσω.

Εγώ δεν απέχω από κανένα δικαστήριο κατά του Λιάρου και υπέρ του δήμου. Τα δικαστήρια είναι μπροστά μας και τα δικαστήρια θα τα κερδίσουμε, θα τα παλέψουμε. Και ότι και αν χαθεί θα αναπληρωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. «Φράγκο» δεν θα πληρώσουν οι δημότες της Αμαλιάδας. Θα εισπράξουν τα εκατομμύρια περιουσίας που τους έχω προσθέσει με αυτά τα μεγάλα έργα, γιατί αυτά είναι περιουσία μας, όλων των δημοτών».

Ευχαρίστησε δημότες

Κατά την συνέντευξη Τύπου, στάθηκε σε αρκετά σημεία στην εμπιστοσύνη των δημοτών προς τον ίδιο, αλλά και στην υπεύθυνη στάση που επέδειξαν και επιδεικνύουν εδώ και 3 μήνες με τον κορονοϊό. Έθεσε δε, πάλι… θέμα Τάκη Αντωνακόπουλου, με αφορμή την συμμετοχή του κ. Χριστοδουλόπουλου και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Κράλλη, στο Συμβούλιο Αιρετών της Ηλείας:

«Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου που αμέσως, μόλις ενέσκηψε αυτό το θέμα με το λεωφορείο και με τον αείμνηστο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη που ήταν και το πρώτο θύμα της χώρας, για την συμπόρευση και τη σύμπνοια και την αλληλεγγύη που έδειξαν για να προχωρήσουμε.

Και πρέπει να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές. Τους συνεργάτες μας, όλους τους εργαζόμενους του δήμου. Πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του νοσοκομείου. Μπήκαν μπροστά όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, όλοι. Αλλά και τους ιδιώτες γιατρούς, τους συμπολίτες μας, που όλοι μαζί φέραμε αυτό το αποτέλεσμα.

Πάμε στην μετάβαση προς την νέα κανονικότητα. Για παράδειγμα, θα προχωρήσουμε στην ευρεία πεζοδρόμηση του κέντρου της Αμαλιάδας. Το πήραμε απόφαση προ ημερών με τους συντελεστές. Ατυχώς, βρεθήκαμε μέσα στο γραφείο μου πολλοί. Το σχολίασαν και αυτό, ότι βρεθήκαμε πολλοί στο χώρο και είχαν δίκιο και το αναγνωρίζω δημοσίως. Έπρεπε να κρατήσουμε αποστάσεις, όμως πήραμε απόφαση.

Θα πάμε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα αποφασίσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και δοκιμαστικά θα «κλείσουμε» την πόλη από το Δημαρχείο μέχρι τα Δικαστήρια και από την Δεληγιάννη μέχρι την Δαλιάνη, ώστε να μπορέσουμε να δούμε και να εμπεδώσουμε πως θα είναι μετά που θα «προχωρήσουμε» στις πεζοδρομήσεις κλπ.

Ας ασχοληθούν με τον κ. Αντωνακόπουλο, να πάνε να του κάνουν τις «γλάστρες», ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά, για να κάνουν αντίσταση. Εγώ θα ασχοληθώ με τα έργα, με την ποιότητα ζωής που θα πρέπει να έχουν οι δημότες μου.

Λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους από την καρδιά μου. Είναι τιμή που με ξανάφεραν για να ηγηθώ της προσπάθειας να ανατάξουμε τον δήμο μας και δεσμεύομαι πως αυτό θα γίνει».