Ηλεία

Δήμος Ήλιδας: Φόβος και αγανάκτηση για τους χειμάρρους στα σπίτια τους (pics)

Οι κάτοικοι των Σαβαλίων, του Αμπελοκάμπου, της Ροβιάτας και των γύρω οικισμών, είδαν τις περιουσίες τους να τις «καταπίνουν» οι χείμαρροι

Καταγράφονται οι ζημιές για να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτος ο δήμος Ήλιδας

Tις «πληγές» τους μετρούν από προχθές το πρωί οι κάτοικοι κοινοτήτων του δήμου Ήλιδας, από την σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

Κυρίως οι κάτοικοι των Σαβαλίων, του Αμπελοκάμπου, της Ροβιάτας και των
γύρω οικισμών, είδαν τις περιουσίες τους να τις «καταπίνουν» οι γύρω χείμαρροι
Γκουρλέσας και Μαργαρίτα, με το νερό να μπαίνει ακόμα και στα σπίτια τους πριν το πρώτο φως της ημέρας.

Και στην Κουρούτα, ωστόσο και το Παλούκι οι ζημιές ήταν επίσης μεγάλες σε σπίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κλειστά, αλλά και σε εγκαταστάσεις όπως στο κάμπινγκ στην περιοχή της Περιηγητική.

Οικοσκευές, αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα, καλυμμένα με νερό και λάσπη, ενώ δεκάδες ζώα βρέθηκαν νεκρά…

Για τα χωράφια ούτε λόγος… Όλα είχαν μετατραπεί σε μια τεράστια «λίμνη».

Απεγνωσμένοι προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούσαν, ωστόσο, λίγο αργότερα το μόνο που αντίκριζαν ήταν η καταστροφή!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον δρόμο Σαβαλίων – Αμπελοκάμπου.

Εκεί τα νερά από τον χείμαρρο ξεχείλισαν με ορμή, μιας και τα κανάλια ήταν ακαθάριστα. Ώρες μετά την βροχόπτωση και ενώ ανά διαστήματα συνέχιζε να βρέχει, μηχάνημα προέβαινε σε… καθαρισμούς για να βρει δίοδο ο μεγάλος όγκος του νερού και να απομακρυνθεί από αυλές και σπίτια!

Στην ίδια περιοχή μέχρι προχθές αργά το απόγευμα εγκλωβισμένα και χωρίς τροφή  σε στάβλο παρέμεναν ζώα, με τον ιδιοκτήτη να μην έχει πρόσβαση στην περιουσία αφού το νερό έφτανε περίπου τα 2 μέτρα!

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι εξαπέλυσαν «δριμύ κατηγορώ» κατά του ΓΟΕΒ, του ΤΟΕΒ και του δήμου, για την καταστροφή των περιουσιών τους, για μια ακόμη χρονιά…

Παρά τις επανειλημμένες και με έγγραφα εκκλήσεις τους να γίνονται οι καθαρισμοί στα αποστραγγιστικά κανάλια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν εισακούστηκαν και είδαν τις περιουσίες τους μέσα στην λάσπη.

Και οι δρόμοι των Σαβαλίων και της Ροβιάτας πλημμύρισαν. Ο δρόμος έξω από το εργοστάσιο «Κύκνος» για ώρες έμοιαζε με «λίμνη», όπως και ο δρόμος Σαβαλίων – Ροβιάτας κυρίως στο ύψος που  διέρχεται από γεφύρι ο χείμαρρος Γκουρλέσας… Το ευτύχημα ήταν ότι το νερό δεν μπήκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Σαβάλια

Καταστροφή και σε Κουρούτα – Παλούκι…

Ίδιες εικόνες και στην ευρύτερη περιοχή της Κουρούτας και του Παλουκίου. Από τις 2 τη νύχτα, ο δρόμος πριν την πλατεία της Κουρούτας ήταν σχεδόν αδιάβατος από τα νερά. Από εκείνη την ώρα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου, προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να διευθετήσουν τα προβλήματα, κάτι που έκανε ολόκληρη την προχθεσινή μέρα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, κυρίως για αντλήσεις νερών από σπίτια και απομακρύνσεις πεσμένων δέντρων.

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Κουρούτας ξηλώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι και σημαντικές ζημιές σε εγκαταστάσεις προξενήθηκαν και στο ιδιωτικό κάμπινγκ του κ. Ανδριόπουλου.

Από το πρωί ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τον κ. Χριστοφόρου και τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Ευγένιο Αστερή, ώστε να καταθέσουν «φάκελο» για το αίτημα κήρυξης του δήμου Ήλιδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στις αυτοψίες βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.


Στο «μάτι του κυκλώνα» και Κρυονέρι, Δαφνιώτισσα και Πηνεία…

Σημαντικά προβλήματα  δημιουργήθηκαν για μια ακόμη ημέρα και  σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ήλιδας.

Στην περιοχή Μπουμπούνα Κρυονερίου, οι λάσπες έκλεισαν τον δρόμο και χρειάστηκαν  μηχανήματα για να διευθετηθεί η… ομαλή διέλευση των οχημάτων.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και  στον δρόμο από το Γεράκι έως και το Περιστέρι, ενώ στη Δαφνιώτισσα  έγινε σε ένα σημείο κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να κλείσει για κάποια ώρα ο δρόμος.

Και εκεί μηχανήματα προέβησαν στην απομάκρυνση του μεγάλου όγκου λάσπης.

Μια… «λίμνη» έξω  από τον Κύκνο προχθες το πρωί και ευτυχώς τα νερά δεν μπήκαν στο εργοστάσιο!
Στην δίνη του… «κυκλώνα» από την νύχτα και η Κουρούτα και το Παλούκι…
Στις περιοχές που επλήγησαν βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Β. Γιαννόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ.κ. Χριστοφόρου και Αστερής για την καταγραφή των ζημιών

Βαγγέλης Χριστοφόρου

Αντιδήμαρχος Ήλιδας

«Τα προβλήματα είναι τεράστια, αν και είχαμε προετοιμαστεί. Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος και η απορροή ήταν μεγάλο πρόβλημα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε σημεία που διέρχονται χείμαρροι.

Ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει σε καθαρισμούς μέσα στα κανάλια. Ο καθαρισμός και η εκβάθυνση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ. Δεν έχουμε ούτε τη γνώση, αλλά ούτε και τα ειδικά μηχανήματα που κάνουν τέτοιους καθαρισμούς.

Καταγράφουμε τις ζημιές και θα καταθέσουμε αίτημα ως δήμος στην Πολιτεία για να δούμε τι μπορεί να γίνει στα πλαίσια των έκτακτων αναγκών»

Είπαν…

Βαγγέλης Καπανδρίτης

«Γίναμε λίμνη. Οι ζημιές είναι μεγάλες. Πράγματα των σπιτιών, μηχανήματα, αυτοκίνητα, ζώα. Δεν έμεινε τίποτα. Ότι μπορούμε μαζεύουμε.

Από τις 2 τη νύχτα ακούγαμε το νερό να έρχεται. Έπεσε και το ρεύμα. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, τίποτα. Δεν καθαρίζουν παρότι τα έχουμε πει.

ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, δήμος, τίποτα…»

Δημήτρης Γιάνναρος

«Καταστρέφονται περιουσίες γιατί δεν κάνουν πρόληψη. Ξέρουν ότι κάθε χρόνο τα ίδια λόγω των χειμάρρων και αφήνουν τα κανάλια ακαθάριστα. Έρχονται μετά την καταστροφή όπως και τώρα.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Συνεχώς στέλνουμε αιτήματα για καθαρισμούς μέσα στο καλοκαίρι και δεν μας υπολογίζουν»

Αθανασία Γιάνναρου

«Η καταστροφή είναι μεγάλη και δεν είναι η πρώτη φορά. Με «πνίγει» αυτό το άδικο που συμβαίνει συνέχεια. Δεν μας ακούνε, δεν μας υπολογίζουν. Πνιγόμαστε κάθε χρόνο»

Ιωάννης Κυριαζής

«Πολύ μεγάλες οι ζημιές. Από τις 5:30 τα ξημερώματα μπήκε το νερό στην αποθήκη. Έπιπλα χάλασαν, παλεύουμε να μαζέψουμε. Όλα μέσα στο νερό.  Τώρα πέρασαν να καθαρίσουν με μηχάνημα τα κανάλια»

Νίκη Καπανδρίτη

«Κάθε χρόνο τα ίδια, καμία αλλαγή. Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Το θέμα είναι ότι και πάλι πάθαμε ζημιά. Όλα πλημμύρισαν, όλα μέσα στα νερά. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση…»

Διονυσία Ζωγράφου

«Έχουμε πλημμυρίσει και εάν συνεχίσει θα αποκλειστούμε. Τα νερά και από τις δύο πλευρές, από δύο χειμάρρους ακαθάριστους, παρότι συνεχώς λέμε να καθαρίζουν έγκαιρα τα κανάλια.

Τίποτα δεν γίνεται. Πνίγηκαν ζώα, βράχηκαν πράγματα. Καταστροφή…»

Γιώργος Ζωγράφος

«Έχουμε καταστραφεί. Παντού έχουν μπει νερά. Τελειώσαμε. Κάθε χρόνο τα ίδια. Δεν υπάρχει τίποτα. Μας κοροϊδεύουν. Ο ένας στον άλλον, ο άλλος δεν έχει μηχάνημα, ο άλλος δεν είναι αρμόδιος και τίποτα δεν γίνεται».

 

Όλη η επικαιρότητα