Ηλεία

Δήμος Ήλιδας: Προχωρά η μελέτη του έργου για την ανάπλαση της Σοχιάς και δύο ακόμη πλατειών

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΧΙΑΣ, Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
Ακούστε το άρθρο

Η μελέτη του έργου με τίτλο «Διαμόρφωση Ανατολικού και Δυτικού τμήματος Σοχιάς – Πολυλειτουργικός χώρος (Δημαρχείο)» συνολικού προϋπολογισμού 6.162.333,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εγκρίθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στην τακτική συνεδρίαση που συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος-Πρόεδρος Γιάννης Λυμπέρης, θέτοντας υπόψη των μελών της την με αριθμ. πρωτ. 22455/Δ4/2911/03-11-2022 εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας, που ζητά τη λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση της 22/2022 μελέτης, την επιλογή διαδικασίας ανάθεσης του έργου και την αιτιολόγηση για την υποδιαίρεση ή μη, της σύμβασης σε τμήματα.

Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη διαδικασία ανάθεσης του ανωτέρω να γίνεται με ανοικτή διαδικασία και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής., δίχως η σύμβαση να υποδιαιρεθεί σε τμήματα.

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Όπως ανέφερε αποκλειστικά στην «Π» ο κ. Λυμπέρης, πρόκειται για ένα σοβαρό έργο το οποίο αφορά όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και θα προστεθεί πλάι στο ήδη υπάρχον Συνεδριακό Κέντρο της Σοχιάς. Ειδικότερα, σημείωσε πως στο σημείο θα κατασκευαστεί ένα υπόγειο παρκινγκ 85 θέσεων και ένα ακόμα κτίριο περίπου 2000 τ.μ. που θα προστεθούν στα 2.500 τ.μ. του ήδη υπάρχοντος κτιρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπογράμμισε πως θα περιλαμβάνεται ΚΕΠ, Δημοτική Αστυνομία, Διοικητικές Υπηρεσίες και Ληξιαρχείο, οι Οικονομικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Ανάπτυξης, το Γραφείο Ψηφιακής Σύγκλισης και Διακυβέρνησης και το Γραφείο των Τεχνικών Υπηρεσιών, που μαζί με τα γραφεία των αρμοδίων διευθύνσεων και των αντιδημάρχων θα αποτελέσουν το Κυβερνείο της πόλης. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος όπως είχε προβλέψει το σχέδιο του 1982 στο σημείο που παλαιότερα βρισκόταν ο χείμαρρος της Σοχιάς με μπάζα, ποντίκια και παράγκες ανήμπορων ανθρώπων.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως στόχος του είναι να επεκταθεί η ανάπλαση της Σοχιάς μέχρι το στάδιο και όλο αυτό να οδηγεί στο κέντρο της πόλης με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, δρόμο με κυβόλιθους, δέντρα, συστοιχία με πλατάνους, συντριβάνια, αγάλματα και ζαρντινιέρες. «Όλα αυτά διαμορφώνουν μία μοναδική εικόνα του ανατολικού τμήματος της πόλης, που μόνο να την ονειρευτεί μπορούσε κάποιος εδώ και χρόνια και αυτοί που το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε και εν τέλει το υλοποιούμε, είμαστε εμείς, η δημοτική αρχή «Ήλιδα – Νέα Εποχή».

Παρεμβάσεις και σε δυο πλατείες

Τα έργα ωστόσο στην Αμαλιάδα δε σταματούν εκεί, αφού έχει εγκριθεί κονδύλι 670.000 ευρώ από την Οικονομική επιτροπή για δυο πλατείες της που αναμένεται να αλλάξουν εικόνα προς το καλύτερο. Αυτό προβλέπει αισθητικές παρεμβάσεις στην πλατεία Ανεμόμυλου και Καραμαλλούς.
Στην πρώτη, οι πολύπλοκες κυκλικές ομόκεντρες οδεύσεις καταργούνται και η πλατεία αναπτύσσεται ως ενιαίος και ομοεπίπεδος χώρος. Το σχήμα της επιφάνειας παραμένει κυκλικό και στο κέντρο αναπτύσσεται σχήμα επίσης κυκλικό με μοτίβα που παραπέμπουν στην φτερωτή ανεμόμυλου. Στο κεντρικό τμήμα της πλατείας θα χρησιμοποιηθούν μάρμαρα και γρανιτένιοι κυβόλιθοι διαφόρων τύπων και χρωματισμών, ενώ η ακίδα του ηλιακού ρολογιού προβλέπεται μεταλλική. Στόχος της ανάπλασης να αυξηθεί η συνολική έκταση του πρασίνου, αφού θα προστεθούν νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων.

Η δεύτερη θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα, λόγω μικρής αλλά όχι αμελητέας υψομετρικής διαφοράς που προκύπτει από τις εισόδους των κτιρίων στην Ανατολική πλευρά (ψηλότερο σημείο) και αυτών της Δυτικής (χαμηλότερο σημείο) όπου και τα στόμια του αγωγού ομβρίων. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν τροποποιείται χωρίς σημαντικά προβλήματα πρόσβασης των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους ή χωρίς να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Περιμετρικά του κέντρου της πλατείας υπάρχει «πεζοδρόμιο» που αποτελεί την προσφορότερη περιμετρική όδευση, που λόγω ήπιων κλίσεων προσφέρεται και για χρήση από τα ΑμεΑ, για τα οποία θα δημιουργηθούν ράμπες ανόδου (και καθόδου) από το οδόστρωμα. Σημαντική έκταση της πλατείας θα καταλαμβάνει η ζώνη πρασίνου, που αποτελεί και τη μεταβατική ζώνη μεταξύ των δύο επιπέδων, μια και στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ήπιας κλίσης φυτεμένα πρανή.

Τα στοιχεία εξοπλισμού και των δύο πλατειών περιλαμβάνουν παγκάκια από ξύλο και μέταλλο, στύλους φωτισμού και καλάθια απορριμμάτων. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε έξι μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Στις λεπτομέρειες του έργου εστίασε ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Όλη η επικαιρότητα